Η αρτηριακή πίεση σχετίζεται με την ροή του αίματος από την καρδιά μας στα αγγεία αλλά και την αντίσταση που προβάλλουν τα αγγεία στη ροή αυτή. Όταν είμαστε υγιείς, η αρτηριακή πίεση μας έχει συνήθως νούμερα που δεν ξεπερνούν, το 12 για τη συστολική και 8 για τη διαστολική. Συγκεκριμένα, η συστολική μετράει την πίεση που ασκεί το αίμα στα αγγεία όπως φεύγει από την καρδιά και η διαστολική, την πίεση που ασκεί όταν η καρδιά ξεκουράζεται. Οποιαδήποτε νούμερα υπερβαίνουν τα παραπάνω, είναι μηνύματα για προ-υπέρταση ή υπέρταση και χρειάζονται παρατήρηση και αντιμετώπιση με αλλαγή στον τρόπο ζωής ή θεραπευτική αγωγή που θα προτείνει ο γιατρός μας.

Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Την αρτηριακή υπέρταση, συχνά, κάποιοι την αναφέρουν ως «σιωπηλό δολοφόνο». Αρκετά μελοδραματική έκφραση, που σκοπό έχει να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να καταλάβουμε, πως τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης δεν είναι συνηθισμένα και μπορεί να μας μπερδέψουν και να μας αποπροσανατολίσουν. Γενικά, καλό θα ήταν να μας υποψιάζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Έντονος πονοκέφαλος που επαναλαμβάνεται με συχνότητα
 • Ιδρώτας, χωρίς κάποια συγκεκριμένα αιτία
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Τάση για εμετό
 • Αίμα από τη μύτη
 • Εξάντληση
 • Διαταραχές της όρασης

Στη περίπτωση που νιώθουμε ένα από αυτά τα συμπτώματα, καλό θα ήταν να σπεύσουμε να μετρήσουμε την πίεσή μας για να κάνουμε έναν πρώτο έλεγχο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως κάθε φορά, που έχουμε ένα μικρό πονοκέφαλο ή μια ενόχληση στο στομάχι, θα πρέπει να μετράμε την πίεσή μας. Απλώς, ανά διαστήματα και όσο μεγαλώνουμε, δε θα ήταν κακή ιδέα να παρακολουθούμε πιο στενά την πίεσή μας, έτσι ώστε να μην της επιτρέψουμε να κάνει τα δικά της.

Οι κίνδυνοι της υψηλής, αρτηριακής πίεσης

Όπως όλοι ξέρουμε, η υψηλή πίεση μπορεί να επιφέρει πολλά δεινά στον οργανισμό μας και, μάλιστα, κάποιες φορές να οδηγήσει στο θάνατο. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, αφού μια καρδιά που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε υψηλές, καθημερινές απαιτήσεις, εργάζεται έντονα και διογκώνεται. Επίσης, η μεγάλη πίεση σκληραίνει τις αρτηρίες, οι οποίες χάνουν την ελαστικότητα τους και δε μπορούν να μεταφέρουν εύκολα το αίμα στα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Σταδιακά, αυτό προκαλεί αρτηριοσκλήρωση, μετά μπορεί να προκαλέσει θρόμβο και να καταλήξει σε ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Και δεν κινδυνεύουμε μόνο απ’ αυτά. Αν σκεφτούμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (αγγίζει το 85%) των εγκεφαλικών προκαλούνται από απόφραξη μιας αρτηρίας, τότε θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα την πίεσή μας. Επιπλέον, η υψηλή πίεση οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και σε ακραίες καταστάσεις είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. Και όλα αυτά, φυσικά, δεν τα αναφέρουμε για να πανικοβληθούμε αλλά γιατί είναι στο χέρι μας να την ελέγξουμε.

 

Τι προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση

Αν και η αυξημένη, αρτηριακή πίεση μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, υπάρχουν και άλλοι, σοβαροί λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν, όπως:

 • Η παχυσαρκία
 • Το άγχος
 • Το κάπνισμα και το αλκοόλ
 • Η καθιστική ζωή
 • Η θυροειδής όταν δε λειτουργεί σωστά και
 • Η υπνική άπνοια που, επίσης, είναι μια ύπουλη ασθένεια

 

Πώς μετράμε την αρτηριακή πίεση;

 

Η αρτηριακή πίεση μετριέται με χειροκίνητα ή ηλεκτρονικά σφυγμομανόμετρα, που ακόμα και για προληπτικούς λόγους, καλό θα ήταν να υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Για να μετρήσουμε σωστά την πίεσή μας, πρέπει να χαλαρώσουμε για 5’, να κάτσουμε σε ένα ήσυχο μέρος και να ακουμπήσουμε τη πλάτη μας άνετα πίσω, να φορέσουμε το πιεσόμετρο και μετά, αφού βάλουμε το χέρι μας σε ένα σταθερό σημείο στο ύψος της καρδιάς, να κάνουμε την μέτρησή μας. Αν θέλουμε να επαναλάβουμε, περιμένουμε πρώτα 5’. Για να έχουμε μια σωστή απεικόνιση της κατάστασής μας, θα πρέπει να μετράμε την πίεσή μας, διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα για δύο εβδομάδες. Μετά, δείχνοντας τις μετρήσεις στον καρδιολόγο μας, θα ξέρουμε αν έχουμε φυσιολογική πίεση ή αν είμαστε υπερτασικ