Όλοι έχουμε ακούσει για τις κρίσεις πανικού και πολλοί από εμάς έχουν αντιμετωπίσει κάποια στο παρελθόν. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα με την έξαρση της πανδημίας και την ανασφάλεια ή την αγωνία που την συνοδεύουν, οι κρίσεις πανικού ακούγονται όλο και πιο συχνά.

Τι είναι κρίση πανικού;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αποτέλεσμα του έντονου ή συσσωρευμένου άγχους που νιώθουμε. Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν απροειδοποίητα, χωρίς να έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο που να τις εξηγεί με την λογική. Εμφανίζονται με διάφορα συμπτώματα και δημιουργούν το συναίσθημα του φόβου που μας καταβάλλει και μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα καταρρεύσουμε.

Οι κρίσεις πανικού, συνήθως, συνοδεύονται από μια σειρά συμπτωμάτων όπως είναι η έντονη ταχυπαλμία, η δυσκολία στην αναπνοή, το μούδιασμα, η εφίδρωση, οι συνεχείς και άσχημες σκέψεις, καθώς και ο πόνος στο στήθος. Κατά την διάρκεια της κρίσης πανικού, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ότι παθαίνουμε κάτι εξαιρετικά σοβαρό και πολλές φορές χάνουμε την αίσθηση του χρόνου και του τόπου. Αναπνέοντας ακόμα πιο γρήγορα απ’ όσο συνήθως, ζαλιζόμαστε  και μπορεί ακόμη και να λιποθυμήσουμε αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση.

Για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις πανικού, θα πρέπει αρχικά να διαγνωσθούν από κάποιον ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή και για να συμβεί αυτό, οφείλουμε να τους περιγράψουμε με ακρίβεια τι μας συμβαίνει. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξουμε αν οι κρίσεις πανικού οφείλονται σε κάποιο παθολογικό αίτιο. Ο γιατρός θα μας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν να αποκλείσουμε την πιθανότητα να νοσούμε από κάτι και έτσι στη συνέχεια θα μπορέσουμε να αφοσιωθούμε στη μείωση του άγχους που κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται γι’ αυτήν την κατάσταση.

Κατά την διάρκεια της κρίσης πανικού

Αφού διαγνώσουμε τις κρίσεις πανικού, θα μπορέσουμε να τις ελέγξουμε και να τις εκλογικεύσουμε, έτσι ώστε να περιορίσουμε την ένταση των συμπτωμάτων. Έτσι, θα ξέρουμε αν μας συμβεί ξανά, πως αυτό που μας συμβαίνει είναι παροδικό και σύντομα θα σταματήσει. Αναπνέοντας αργά και ήρεμα, θα καταφέρουμε να μειώσουμε την ένταση της κρίσης και να αποκτήσουμε ξανά την αυτοκυριαρχία μας. Αν ξέρουμε κάποιον τρόπο για να ηρεμήσουμε γρήγορα, καλό θα ήταν να τον εφαρμόσουμε άμεσα. Επίσης, για να βοηθήσουμε την κρίση να τελειώσει γρήγορα, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παρόν και να σταματήσουμε τις σκέψεις στο μέλλον και όλα εκείνα που μας προκαλούν αγωνία και φόβο.

Η λύση του προβλήματος

Σε πολύ σοβαρές, συχνά επαναλαμβανόμενες και έντονες κρίσεις πανικού, υπάρχει περίπτωση να μας προταθεί κάποια αγωγή με αγχολυτικά σκευάσματα από τον ψυχίατρό μας ή τον παθολόγο γιατρό που μας παρακολουθεί. Αν πάλι ο γιατρός κρίνει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις με ψυχοθεραπεία και δουλειά με τον εαυτό μας, καλό θα ήταν να ακούσουμε τις συμβουλές του και να κάνουμε αυτή την προσπάθεια που θα μας αλλάξει την ζωή, καθώς θα μας βοηθήσει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του.

Για να ξεκινήσουμε την διαδικασία  αυτοβελτίωσης που θα μας οδηγήσει να ζούμε πιο όμορφα και χωρίς τις δυσάρεστες κρίσεις πανικού, θα μπορούσαμε:

  • Να εξασφαλίσουμε ένα ήρεμο, οκτάωρο ύπνο που θα βοηθά το σώμα μας να ξεκουράζεται και το μυαλό μας να ησυχάζει.
  • Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
  • Να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερες θετικές σκέψεις και να μην απαγορεύουμε στον εαυτό μας τα όνειρα, που μας βοηθούν να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και να χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον.
  • Να μην κρύβουμε αυτό που μας συμβαίνει αλλά να ορθώνουμε ανάστημα μπροστά του, να το μοιραζόμαστε με τους οικείους μας και να δεχόμαστε την βοήθεια όσων θέλουν να μας την προσφέρουν.
  • Να μην στεκόμαστε σε ταμπού και αναχρονιστικές απόψεις που δαιμονοποιούσαν τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν το στρες ή την κατάθλιψη και να είμαστε ανοιχτοί στις αγωγές που μας προτείνουν οι γιατροί που εμπιστευόμαστε.
  • Να ασκούμαστε καθημερινά για να αποβάλλουμε την ένταση και να ισορροπούμε το σώμα με το πνεύμα μας.
  • Να τρώμε υγιεινά και να ενισχύουμε την διατροφή μας με ειδικά συμπληρώματα, όταν κρίνεται αναγκαίο.
  • Να μάθουμε να ελέγχουμε την αναπνοή μας και να ανακαλύψουμε εκείνη την σκέψη που εξαφανίζει τα μαύρα σύννεφα από τον ουρανό μας. Ας σκεφτούμε, υπάρχει κάτι που όταν το θυμόμαστε, μας κάνει να χαμογελάμε; Ε, αυτό μπορεί να γίνει το καλύτερο φάρμακο για κάθε κρίση πανικού και κάθε αγωνία που δυσκολεύει την ζωή μας.