Ταλαιπωρεί πολλούς και κατά κύριο λόγο γυναίκες κι εμφανίζεται με πολλά συμπτώματα, όπως επίμονους, κουραστικούς πονοκεφάλους που δεν μας επιτρέπουν να ζούμε μια φυσιολογική καθημερινότητα. Συνήθως, μαζί με τον πονοκέφαλο, νιώθουμε ναυτία, τάση για εμετό, ευαισθησία στα φώτα, τον ήλιο και τους οξείς ήχους, καθώς και δυσκολία στο να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε με το περιβάλλον.

Τι προκαλεί την ημικρανία

Η ημικρανία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της από τα πρώτα χρόνια της ζωή μας και, συνήθως, θα δείξει τις προθέσεις της μέχρι την ενηλικίωσή μας. Για την εμφάνισή της παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, αλλά η κύρια αιτία που την προκαλεί δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Σύμφωνα με μελέτες, ημικρανία μπορεί να εμφανιστεί από την μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο αλλά και από άλλες αιτίες, όπως:

  • Οι απότομες αλλαγές στον καιρό και, σίγουρα, ο έντονος ήλιος και η έκθεσή μας σε αυτόν.
  • Το έντονο άγχος που δεν έχουμε βρει τρόπο να το διαχειριστούμε.
  • Ο κακός ύπνος ή η έλλειψη ύπνου.
  • Οι αλλαγές ορμονών στις γυναίκες, όπως διακυμάνσεις οιστρογόνων και προγεστερόνης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης
  • Η χρήση κάποιων φαρμάκων.
  • Οι δίαιτες που παραλείπουν βασικά γεύματα.
  • Το αλκοόλ, το κάπνισμα και η αφυδάτωση.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας, να περιγράψουμε με λεπτομέρεια τα συμπτώματά μας και να ακούσουμε την διάγνωση και τις συμβουλές του. Είναι πολύ πιθανό, να μας ζητήσει να κρατήσουμε ημερολόγιο με την συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας καθώς και με τα τρόφιμα ή τις δραστηριότητες που συνδέονται με την εμφάνισή της. Στη συνέχεια, θα μας προταθεί κάποια θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

 

Όταν καταφτάνει η ημικρανία

Συνήθως, η ημικρανία δεν φτάνει μόνη της. Λίγο πριν την αισθανθούμε ενοχλητικά, εμφανίζονται κάποια συμπτώματα που μας προειδοποιούν για την άφιξή της. Όταν, λοιπόν, αρχίσουμε να νιώθουμε κόπωση, κακή διάθεση, έντονη λαχτάρα για κάποια συγκεκριμένα φαγητά ή ακόμα και υπερκινητικότητα, οφείλουμε να υποψιαστούμε ότι θα καταφτάσει και να προετοιμαστούμε ανάλογα.

Στη φάση της επίθεσης, η ημικρανία έχει ακόμα πιο έντονα και σοβαρά συμπτώματα. Πολλοί νιώθουν μούδιασμα στο πρόσωπο ή στα χέρια και τα πόδια τους, δυσκολεύονται να μιλήσουν και δεν μπορούν να σταθούν κάτω από φυσικό ή τεχνητό φως. Υπάρχει η περίπτωση να νιώσουμε την ανάγκη να κάνουμε εμετό ή να παρουσιαστεί αστάθεια στο βάδισμά μας. Από την άλλη,  είναι πιθανό να μη νιώσουμε καθόλου πόνο στο κεφάλι μας και να υπάρχουν μόνο τα υπόλοιπα συμπτώματα. Μερικές φορές εμφανίζεται και η λεγόμενη «αύρα».

Οι ημικρανίες διαρκούν γύρω στις τέσσερις με πέντε ώρες. Υπάρχουν, όμως, πολλές περιπτώσεις που διαρκούν μερικά εικοσιτετράωρα ή ακόμα και εβδομάδα. Η άμεση αντιμετώπισή τους μπορεί να μειώσει την διάρκεια και την έντασή τους και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

 

Ψάχνοντας για λύσεις

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει βρεθεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την ημικρανία αλλά ο γιατρός μας μπορεί να μας προτείνει κάποια αγωγή και να μας συμβουλέψει σχετικά, έτσι ώστε τα συμπτώματά να είναι πολύ πιο ήπια και να διαρκούν όσο το δυνατόν πιο λίγο. Για την αντιμετώπισή της, ο γιατρός θα υπολογίσει την ηλικία μας, τον τύπο της ημικρανίας, την διάρκεια και την συχνότητά της, τα συμπτώματα που προηγούνται αυτής ή την ακολουθούν, τις παθήσεις που μπορεί να έχουμε παράλληλα και τις αγωγές που λαμβάνουμε.

Για την θεραπεία της ημικρανίας, ο γιατρός μας, μπορεί να μας προτείνει κάποια εξειδικευμένη, συνταγογραφούμενη αγωγή. Επιπλέον, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που την προκαλούν, όπως το έντονο άγχος ή τις ορμονικές διαταραχές, με κάποια άλλη αγωγή.

Παράλληλα, θα μπορούσαμε και από μόνοι μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την ελέγξουμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να μετριάσουμε το άγχος κάνοντας κάποια μορφή άσκησης, να αποφεύγουμε το αλκοόλ και το κάπνισμα και να μην παραμένουμε πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο.

Τέλος, υπάρχουν τροφές που θεωρείται ότι εντείνουν την ημικρανία και θα μπορούσαμε να μην τις προτιμούμε. Κάποιες από αυτές είναι η σοκολάτα, τα τυριά πολλών μηνών ωρίμανσης, το τουρσί, η μαγιά, οι ξηροί καρποί, το κόκκινο κρέας και μερικά φρούτα. Παρατηρώντας και καταγράφοντας τις διατροφικές μας συνήθειες τις περιόδους που υποφέρουμε από ημικρανία, είναι δυνατόν να καταλήξουμε στις τροφές που την επηρεάζουν και να αποφεύγουμε μόνο αυτές.