Εξακολουθούμε να διανύουμε μια ζοφερή περίοδο. Μπορεί η πανδημία να μετράει αρκετούς μήνες κοντά μας αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει εξοικειωθεί επαρκώς μαζί της και αυτό είναι πολύ λογικό να συμβαίνει. Δικαίως θα αναρωτιόταν κάποιος, γιατί να πρέπει να μάθει να ζει με κάτι που απειλεί την ζωή του. Η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι μαθαίνοντας να ζεις με την πανδημία, βρίσκεις τρόπους να την αντιμετωπίζεις και να προφυλάσσεσαι απ’ αυτήν. Και αυτό είναι το μόνο ζητούμενο.

Καθώς, λοιπόν, γυρίζουμε όλοι από τις διακοπές μας, οφείλουμε να θυμόμαστε πως ο Covid19 δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Είναι εδώ και απαιτεί όλη την προσοχή μας και όλη την αίσθηση ευθύνης που μπορούμε να έχουμε απέναντι στους αγαπημένους μας, στους συνεργάτες μας, στους γείτονες ή προς όποιον άλλον συνάνθρωπό μας συνηθίζουμε να συναναστρεφόμαστε.

Το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε στον εαυτό μας μια μικρή καραντίνα. Ιδιαιτέρως αν έχουμε επισκεφτεί, μέρη που έχουν καταγραφεί κρούσματα, καλό θα ήταν  να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επαφές μας μέχρι να σιγουρευτούμε ότι δεν παρουσιάζουμε κάποια ύποπτα συμπτώματα. Επίσης, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να υποτιμούμε τον ρόλο της μάσκας. Υπάρχουν άνθρωποι, ακόμη και μικρά παιδιά, που λόγω κάποιας σοβαρής πάθησης, φορούν συνεχώς μάσκα προκειμένου να προστατευτούν. Μπορεί η χρήση της να μην είναι μια ευχάριστη διαδικασία αλλά η υγεία μας είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Γιατί να την ρισκάρουμε;

Φυσικά, δεν αρκούν μόνο αυτές οι δράσεις για να περιορίσουμε τον ιό και να μειώσουμε την εξάπλωσή του. Για κάποιο διάστημα, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις με πολλά άτομα, τις αγκαλιές και τα φιλιά με γνωστούς και φίλους που έχουμε καιρό να δούμε και την ανεμελιά της επαφής μας με τον κόσμο. Ας είμαστε υποψιασμένοι και συγκρατημένοι. Ας μη φοβόμαστε πως αυτό θα καθορίσει την προσωπικότητά μας. Αυτή την στιγμή, δίνουμε όλη μια μάχη και το κύριο όπλο μας είναι η απόσταση που πρέπει να κρατάμε με τους άλλους.

Εκτός, όμως, από τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να προφυλαχτούμε από την πανδημία, σημασία έχει να θωρακίσουμε την υγεία μας, ενισχύοντας το ανοσολογικό μας σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο το σώμα μας και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα γύρω απ’ αυτό. Για να τα καταφέρουμε, προσφέρουμε στον εαυτό μας καθημερινή ξεκούραση, καλό φαγητό και ήρεμο περιβάλλον. Δεν αμελούμε τα προγραμματισμένα checkup μας και δεν αδιαφορούμε για τις συμβουλές των γιατρών μας. Ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας συχνά, περιορίζουμε το στρες, ελαττώνουμε το κάπνισμα που δημιουργεί κακές προϋποθέσεις για τον οργανισμό μας και ασκούμαστε συστηματικά. Κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό μας, μπορούμε να πάρουμε κάποια αντιοξειδωτικά ή άλλα συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Το ίδιο μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κάνουν. Ο ρόλος του γονέα δεν είναι να προστατεύει μόνο αλλά να μαθαίνει και στο μικρά του τον τρόπο να προστατεύονται μόνα τους. Εμείς, οφείλουμε να εξηγούμε στα παιδιά μας για την ευθύνη που έχουν προς τον εαυτό και τον συνάνθρωπό τους. Η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό. Αυτό, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους.

Η πανδημία έφερε μαζί της πολλά δεινά και εξακολουθεί να δημιουργεί και άλλα. Σε κάθε κακό, όμως, υπάρχει πάντα και κάτι καλό. Συνειδητοποιώντας πόσο εύκολο είναι να νοσήσουμε ή ακόμα και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε την ζωή μας από έναν άγνωστο εχθρό, μπήκαμε στην διαδικασία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, να προσέχουμε περισσότερο και να προστατεύουμε ακόμα πιο πολύ την ζωή μας.

Μια νέα σεζόν μόλις ξεκίνησε. Παραμένουμε δίπλα σας με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Με ένα Γαληνικό Εργαστήριο που εργάζεται σκληρά για να δίνει λύσεις και μια ομάδα που αγαπάει να προσφέρει, είναι σίγουρο ότι μαζί θα καταφέρουμε να νικήσουμε όχι μόνο την πανδημία αλλά και κάθε τι που απειλεί την υγεία και την ευεξία μας.