Το στόμα μας χρειάζεται συνεχή φροντίδα και σωστά αξεσουάρ για να είναι υγιή τα δόντια, τα ούλα μας καθώς και όλη η στοματική κοιλότητα. Για τον καθαρισμό των δοντιών μας  και την αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας, απαραίτητη είναι η οδοντόβουρτσα, την οποία οφείλουμε να επιλέξουμε με προσοχή:

  • Ο Οδοντίατρός μας είναι αυτός που μπορεί να μας προτείνει με ακρίβεια την κατάλληλη οδοντόβουρτσα καθώς μόνο εκείνος ξέρει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των δοντιών μας. Ακόμα και αν δεν μας πει με ακρίβεια το μοντέλο που θα αγοράσουμε, θα μας δώσει τα κύρια χαρακτηριστικά του.
  • Στην αγορά υπάρχουν πια πάρα πολλά, διαφορετικά μοντέλα οδοντόβουρτσας. Πέρα από την υψηλή τεχνολογία που τα χαρακτηρίζει και, ίσως, μας ενθουσιάσει, η οδοντόβουρτσα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε άνετα όταν την χρησιμοποιούμε και να διευκολύνει την καθημερινή διαδικασία καθαρισμού.
  • Σημαντικό ρόλο στην οδοντόβουρτσα, παίζει η κεφαλή της. Συνηθίζουν να λένε, πως το μήκος της κεφαλής δεν πρέπει να ξεπερνά το συνολικό μήκος δύο δοντιών. Η αλήθεια είναι πως όσο μικρότερη είναι η κεφαλή, τόσο πιο εύκολα προσεγγίζει τα πίσω δόντια και μας βοηθάει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας χωρίς να απειλούμαστε από τριβές. Η μικρή κεφαλή είναι κατάλληλη, επίσης, για όσους υποφέρουν από ευαίσθητο, αντανακλαστικό εμετό κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος.
  • Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ελέγξουμε όταν επιλέγουμε οδοντόβουρτσα είναι οι ίνες της. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι οδοντίατροι προτείνουν ίνες από nylon, γιατί είναι πιο λείες, ανθεκτικές και υγιεινές. Οι ίνες από φυσική τρίχα αργούν να στεγνώσουν, συγκεντρώνοντας στην επιφάνειά τους βακτήρια, έχουν ανώμαλη επιφάνεια και σπάνε πιο εύκολα. Σαφέστατα, είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον αλλά χρειάζονται πολύ πιο γρήγορη ανανέωση, αν αποφασίσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
  • Μπορεί να μην το έχουμε προσέξει ποτέ, αλλά οι ίνες της οδοντόβουρτσάς μας έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να μην τραυματίζουν τα ούλα μας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι όλες οι οδοντόβουρτσες έχουν ίνες με σωστό στρογγύλεμα. Πολλές φορές, η διαφορά τιμής ανάμεσα σε διάφορα μοντέλα, οφείλεται ακριβώς σε αυτόν τον λόγο. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα είδη πριν καταλήξετε σε αυτό που είναι πιο ευγενικό με την στοματική σας κοιλότητα.
  • Παλιότερα, ίσχυε η άποψη ότι οι ίνες της κεφαλής πρέπει να είναι αρκετά σκληρές για να αφαιρούν αποτελεσματικά την πλάκα. Σήμερα, όλοι οι οδοντίατροι προτείνουν μαλακές έως μέτριες ίνες και αυτό γιατί έχουν καταλήξει πως μόνο αυτές δεν τραυματίζουν τα ούλα αλλά είναι και αρκετά ελαστικές έτσι ώστε να εισχωρούν άνετα σε μεσοδιαστήματα αφαιρώντας τόσο την πλάκα όσο και τα υπολείμματα των τροφών.
  • Πολλές εταιρίες, πάλι, έχουν δημιουργήσει κεφαλές με ίνες που έχουν διαφορετικό μήκος μεταξύ τους και ιδιαίτερη διάταξη, ισχυριζόμενες ότι έτσι επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικός καθαρισμός. Η αλήθεια είναι πως αν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος για να σας προτείνει μια ανάλογη οδοντόβουρτσα, ο οδοντίατρός σας, δεν έχετε κανένα λόγο να την προτιμήσετε. Οι έρευνες έχουν δείξει πως σε ένα τυπικό στόμα, αρκεί μια οδοντόβουρτσα με ίσιες, παράλληλες ίνες.
  • Για την σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας μεγάλο ρόλο παίζει και η λαβή. Σκοπός της λαβής είναι να βοηθά την κεφαλή να φτάνει στα πίσω δόντια και αυτό το επιτυγχάνει μόνο όταν το σχήμα της ακολουθεί το σχήμα του οδοντικού τόξου. Συνήθως, οι σύγχρονες λαβές έχουν φτιαχτεί σε σχήμα που αντιγράφει τα οδοντιατρικά εργαλεία και είναι από μαλακό, ελαστικό υλικό για να είναι ακόμα πιο άνετες.
  • Στην ερώτηση αν πρέπει να επιλέξουμε χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, οι γνώμες διίστανται. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες προσφέρονται, πια, με διάφορες κεφαλές και είναι σημαντικά πρακτικές αλλά, σίγουρα, δεν είναι αναγκαίες αν δεν έχουμε κινητικά προβλήματα και μπορούμε να διαθέσουμε χρόνο για τον καθαρισμό των δοντιών μας καθώς και να μπούμε στην διαδικασία να βελτιώσουμε την τεχνική μας.