Αν και βρίσκονται στην κορυφή μας, πολλές φορές δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Συνηθίζουμε να φροντίζουμε περισσότερο την επιδερμίδα του προσώπου και του σώματός μας και όχι τα μαλλιά μας. Ίσως ήρθε η στιγμή να το αλλάξουμε αυτό και να γίνουμε πιο περιποιητικοί μαζί τους. Εξάλλου, τα μαλλιά αποτελούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμφάνισή μας και η κατάστασή τους συχνά αποκαλύπτει την συνολική εικόνα του οργανισμού μας. Το καλοκαίρι δε, χρειάζονται ακόμη περισσότερο την προσοχή μας. Με μερικές, έξυπνες κινήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία τους.

  • Το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο είναι να φοράμε καπέλο ή μαντήλι. Στην Ελλάδα, το καπέλο δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλες χώρες. Προτιμούμε να το φοράμε στην παραλία και όχι στις βόλτες μας στην πόλη, αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Ο ήλιος είναι το ίδιο επικίνδυνος στο δρόμο και στη θάλασσα και το καπέλο περιορίζει την επιθετική του δύναμη. Ένα καπέλο από καλή ψάθα ή βαμβακερό ύφασμα είναι ό,τι πρέπει για να προφυλαχτούμε όλους τους μήνες που ο ήλιος έχει απειλητικές διαθέσεις.
  • Τα μαλλιά χρειάζονται και αυτά το αντηλιακό τους. Οι UV ακτίνες προκαλούν πρόωρη γήρανση και στα μαλλιά όπως στο δέρμα. Η τρίχα, κάτω από την πίεση του ήλιου, εξασθενεί, αφυδατώνεται και, πολλές φορές, πέφτει. Η παροδική τριχόπτωση προκαλείται και από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι στα μαλλιά μας, οφείλουμε να προμηθευτούμε τα ειδικά, αντηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν. Διαφορετικά, όταν είμαστε στην παραλία, ας θυμόμαστε, κάθε φορά που εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας, να περνάμε τα χέρια μας και από τα μαλλιά μας ή να ψεκάζουμε με το αντηλιακό μας spray και την επιφάνειά τους.
  • Δεν θα πρέπει να αφήνουμε το αλάτι ή το χλώριο της πισίνας να στεγνώνει πάνω στο κεφάλι μας. Μετά από κάθε βουτιά, καλό είναι να ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας με άφθονο, γλυκό νερό. Ειδικά το χλώριο είναι πολύ επιβαρυντικό για την τρίχα. Αν μάλιστα είναι βαμμένα τα μαλλιά μας, τότε είναι υποχρεωτικό να κάνουμε ντους μετά από κάθε βουτιά στην πισίνα, για να μην ξεθωριάσει το χρώμα.
  • Το καλοκαίρι, συνηθίζουμε να λουζόμαστε καθημερινά. Αυτό, όμως, διαταράσσει την φυσιολογία του τριχωτού. Καλό θα ήταν να προσπαθούμε να λουζόμαστε κάθε δυο μέρες και να αντικαταστήσουμε το σύστημα περιποίησης που χρησιμοποιούμε τους υπόλοιπους μήνες με κάποιο που έχει πιο απαλή σύνθεση και συνιστάται για συχνή χρήση.
  • Η μάσκα μαλλιών δεν είναι πολυτέλεια. Η συμπυκνωμένη και ευεργετική σύνθεση των συγκεκριμένων προϊόντων έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει άμεση δράση και αποκατάσταση φθορών. Το καλοκαίρι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή, τα μαλλιά έχουν ανάγκη από κάποια ανάλογη σύνθεση. Η μάσκα εφαρμόζεται μία με δυο φορές την εβδομάδα και προλαμβάνει πολλά από τα δεινά που μπορεί να συμβούν στα μαλλιά μας όπως το σπάσιμο της τρίχας, η ψαλίδα, το φριζάρισμα και η θαμπάδα.
  • Ένας ακόμα τρόπος για να αυξήσουμε τις άμυνες των μαλλιών μας και να περιορίσουμε τη πιθανότητα να συμβούν δυσάρεστες περιπέτειες, είναι να μειώσουμε την εφαρμογή των προϊόντων styling και να μην χρησιμοποιούμε θερμικά εργαλεία φορμαρίσματος όπως σεσουάρ και πρέσα μαλλιών. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για να αφήνουμε τα μαλλιά να στεγνώνουν μόνα τους στον αέρα.
  • Για να ενισχύσουμε την τρίχα μπορούμε, επιπλέον, να λαμβάνουμε καθημερινά τροφές που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Επειδή είναι αρκετά δύσκολο να το καταφέρουμε αυτό, καλύτερο θα ήταν να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Στο φαρμακείο μας θα βρείτε ανάλογα προϊόντα για τα οποία μπορούμε να σας ενημερώσουμε διεξοδικά.
  • Φυσικά και στην περίπτωση των μαλλιών μας όπως και στο δέρμα μας, ο μεγαλύτερος σύμμαχος ομορφιάς είναι το νερό. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ή τσάι χωρίς πρόσθετα γλυκαντικών ουσιών.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά το κομμωτήριό μας και να ζητούμε να μας καθαρίσουν την τρίχα. Οι κομμωτές αφαιρούν με ακρίβεια τις ξηρές άκρες και βοηθούν τα μαλλιά μας να μεγαλώνουν με υγεία και δύναμη. Με αυτό τον τρόπο, το κούρεμά μας διατηρείται σε καλή φόρμα για μεγαλύτερο διάστημα και έτσι δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να ταλαιπωρούμε τα μαλλιά μας με προϊόντα styling.