Η λαμπερή, ελαστική επιδερμίδα δεν είναι μόνο ζήτημα ποιότητας DNA, αν και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο. Στην επιδερμίδα μας, όμως, αποτυπώνονται επιπλέον οι συνήθειες μας, το άγχος, η κούραση και η κακή διατροφή. Άρα, όπως καταλαβαίνουμε, είναι στο χέρι μας να έχουμε ένα όμορφο, νεανικό πρόσωπο. Αν, για παράδειγμα, αρχίσουμε να προσέχουμε πολύ την διατροφή μας, περιορίσουμε το stress και αποφεύγουμε τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες, θα δούμε το πρόσωπό μας να ομορφαίνει μέρα με τη μέρα. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Για ακόμα πιο όμορφη επιδερμίδα, οφείλουμε να την φροντίζουμε σωστά και συστηματικά. Ανά διαστήματα, έχουμε ακούσει πολλές απόψεις για την ρουτίνα ομορφιάς μας και, σίγουρα, μάς έχουν προτείνει διάφορα προϊόντα που υπόσχονται ότι θα κάνουν το δέρμα του προσώπου μας σφριγηλό και υπέροχο. Μπορεί, μάλιστα, να έχουμε μπερδευτεί με όλες αυτές τις απόψεις και να μην ξέρουμε τι να πρωτοκάνουμε. Αν θέλαμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα και να κρατήσουμε την ουσία απ’ όλες τις γνώμες, θα καταλήγαμε πως αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη, καθημερινά, το δέρμα μας είναι:

  • Ο καθαρισμός
  • Η τόνωση και
  • Η ενυδάτωση

Κρατώντας αυτό το τρίπτυχο στο μυαλό μας, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια ρουτίνα ομορφιάς, που θα ταιριάζει αποκλειστικά σε εμάς και θα καλύπτει τις ανάγκες μας. Για να συμβεί αυτό, οφείλουμε, πάνω απ’ όλα, να παρατηρούμε καθημερινά το δέρμα μας αλλά και να αναγνωρίζουμε τις ειδικές ανάγκες που αναπτύσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Η τεχνολογία της υγείας και της ομορφιάς έχει κάνει μεγάλα άλματα και έχει να επιδείξει πολλά προϊόντα με εξαιρετικές ικανότητες. Σημαντικό είναι να βρούμε το προϊόν που μας ταιριάζει και να του δώσουμε χρόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει ευεργετικά στο δέρμα μας. Ακόμα και η πιο μελετημένη σύνθεση, χρειάζεται παραπάνω από ενάμιση μήνα για να επιδείξει τα οφέλη της. Ας δούμε, τώρα, αναλυτικά τα τρία βήματα της ομορφιάς:

 

Καθαρισμός

Αν αναλογιστούμε πόσο εκτεθειμένο είναι το πρόσωπό μας στους ρύπους και την περιβαλλοντική ρύπανση, θα καταλάβουμε γιατί είναι ο καθαρισμός το Α και το Ω στην υγεία του προσώπου μας. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μην αμελούμε τον πρωινό και βραδινό καθαρισμό της επιδερμίδας, για να μπορούν οι πόροι να είναι ανοιχτοί και φιλόξενοι για την μετέπειτα φροντίδα. Φυσικά, θα επιλέξουμε το καθαριστικό του προσώπου μας, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας:

  • Οι λιπαρές επιδερμίδες έχουν ανάγκη από ένα δραστικό, υγρό καθαρισμού που θα ενεργοποιείται με το νερό και θα μπορεί να αφαιρεί αποτελεσματικό τόσο τους ρύπους όσο και το περιττό σμήγμα.
  • Οι ξηρές επιδερμίδες αναζητούν απαλότητα στον καθαρισμό και νιώθουν καλύτερα με τις απαλές κρέμες και τα γαλακτώματα.
  • Για τις ευαίσθητες επιδερμίδες ενδείκνυνται κάποια προστατευτικά και ενυδατικά λάδια προσώπου.
  • Οι ώριμες επιδερμίδες δεν θα χάσουν την ελαστικότητά τους αν τις περιποιούμαστε με ένα γαλάκτωμα καθαρισμού, πλούσιο σε θρεπτικά και ενυδατικά συστατικά ενώ
  • Οι κανονικές επιδερμίδες μπορούν άνετα να χρησιμοποιούν τα μαγικά νερά καθαρισμού, που συνήθως είναι ήπια και κατάλληλα και για τους υπόλοιπους τύπους δέρματος.

Για τις επιδερμίδες με προβλήματα ακμής, υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα με σύνθεση που καλύπτει τις ανάγκες τους.

Τον καθαρισμό μπορούμε να τον ενισχύουμε και με κάποια απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, μπορούμε να εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μας κάποια μάσκα για βαθύ καθαρισμό.

 

Τόνωση

Το βήμα της τόνωσης, που συχνά το αμελούμε, είναι πολύ σημαντικό στην τελετουργία του καθαρισμού. Τα toners δεν είναι όπως παλιά που στην σύνθεσή τους βρισκόταν μόνο αλκοόλ και είχαν τον ρόλο του συμπληρωματικού καθαρισμού. Σήμερα, η σύνθεσή τους είναι πολύ εξελιγμένη και ανάμεσα στην δράση τους, συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του δέρματος με πολύτιμα συστατικά. Έτσι, μπορούμε να βρούμε τονωτικές λοσιόν που βοηθούν στην απελευθέρωση των πόρων από την λιπαρότητα ή άλλες με βάση το υαλουρονικό οξύ, που ενισχύουν την ενυδάτωση και φροντίζουν τις λεπτές γραμμές ή ακόμα και κάποιες με ροδόνερο ή πράσινο τσάι που ανακουφίζουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες από τους ερεθισμούς. Τέλος, υπάρχουν τονωτικές λοσιόν με βιταμίνες που δρουν κατά των ελευθέρων ριζών και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση.

 

Ενυδάτωση

Το τρίτο βήμα της περιποίησης του προσώπου αφορά την ενυδάτωση και είναι, επίσης, πολύ σημαντικό. Καθώς μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα χάνει την ικανότητά της να συγκρατεί την υγρασία ολοένα και περισσότερο. Η ενυδάτωση με τα σωστά προϊόντα θα αναπληρώσει την χαμένη υγρασία και θα επιτρέψει στο πρόσωπο να παραμείνει λαμπερό, φρέσκο και ελαστικό. Φυσικά, οι ενυδατικές κρέμες σπάνια είναι πια μόνο ενυδατικές αφού έχουν σύνθεση που ικανοποιεί πολλές περισσότερες ανάγκες του προσώπου. Έτσι, υπάρχουν ενυδατικές κρέμες που επαναφέρουν την λάμψη, αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες, αποκαθιστούν τις φθορές, ενεργοποιούν την κυτταρική ανανέωση ή ανακουφίζουν από διάφορα δερματικά προβλήματα. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προσφέρουμε στο πρόσωπό μας ακόμη περισσότερη και στοχευμένη φροντίδα.

Σε γενικές γραμμές, οι ξηρές επιδερμίδες έχουν ανάγκη από πλούσιες, κρεμώδεις συνθέσεις και οι λιπαρές από υγρές και ανάλαφρες. Οι ενυδατικές κρέμες ενισχύονται με τα ειδικά serum και τις μάσκες που μπορούμε να εφαρμόζουμε ανά τακτά διαστήματα. Την περίοδο του καλοκαιριού μπορούμε να τις αντικαθιστούμε με τις αντηλιακές κρέμες. Αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την ενυδάτωση αφού εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τις κρέμες νυκτός που έχουν ακόμη πιο έντονη δράση.