Η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο είναι αυτή στην οποία παραδοσιακά καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα γρίπης. Βέβαια, φέτος, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αφού πολλά περιστατικά γρίπης έχουν σημειωθεί από τον Οκτώβριο κιόλας και, μάλιστα, κάποιες φορές ήταν εξαιρετικά σοβαρά και θανατηφόρα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε απλά αυτή την κατάσταση ούτε και να δείχνουμε αδιαφορία. Ας αναλάβουμε δράση.

Αρχικά, πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι στις απότομες αλλαγές του καιρού. Διανύουμε έναν χειμώνα με απότομες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους.

Η παραμονή μας σε κλειστούς χώρους, εγκυμονεί κινδύνους. Περισσότερο προστατευμένοι είμαστε στο καθαρό περιβάλλον, αρκεί να είμαστε ντυμένοι σωστά. Ας περιορίσουμε τις επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα, παιδότοπους αλλά και εστιατόρια ή άλλα μαγαζιά που δεν αερίζονται σωστά.

Το πλύσιμο των χεριών δεν είναι μόνο απαραίτητο αλλά πολύτιμο. Λέγοντας πλύσιμο δεν εννοούμε να «πετάξουμε» βιαστικά  λίγο νερό στις παλάμες, αλλά να πλύνουμε σωστά και με αντισηπτικά σαπούνια τα χέρια μας, έτσι ώστε να απομακρύνουμε όσο γίνεται τα παθογόνα μικρόβια με τα οποία ήρθαμε σε  επαφή ακουμπώντας  κάποιες επιφάνειες ή κατόπιν  χειραψίας.

Σημαντικό είναι, ακόμα, να αποφεύγουμε τους χώρους που συνωστίζονται πολλοί άρρωστοι αλλά και να μην επισκεπτόμαστε αρρώστους. Ακούγεται κάπως αντικοινωνικό αυτό, αλλά η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι προστατεύουμε και αυτούς και εμάς από βαριές λοιμώξεις.

Ένας καλός σύμμαχός μας απέναντι σε όλες τις ασθένειες είναι αδιαμφισβήτητα η καλή διατροφή. Καλό θα ήταν να μπορούμε κάθε μέρα να λαμβάνουμε τα σωστά, θρεπτικά στοιχεία και να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, προβιοτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όταν βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των έντονων ρυθμών ζωής, ένα συμπλήρωμα διατροφής θα μπορέσει να μας βοηθήσει και να μας προφυλάξει το ίδιο καλά. Στο φαρμακείο μας μπορούμε μαζί να καταλήξουμε στο κατάλληλο για εσάς προϊόν.

Επειδή το σπίτι και το γραφείο είναι τα βασίλειά μας και επειδή εκεί μπορούμε να λειτουργούμε όπως θέλουμε, καλό θα ήταν να επιμείνουμε στην καθαριότητα, να απομακρύνουμε τους ρύπους και να αερίζουμε συχνά. Έτσι, θα είμαστε πιο σίγουροι και πιο άνετοι ακόμα και με τους επισκέπτες μας.

Ένας ακόμα τρόπος να διαφυλάξουμε την υγεία μας είναι να ξεκουραζόμαστε πολύ. Ο ύπνος είναι από τα καλύτερα φάρμακα για όλες τις ασθένειες. Όταν το σώμα ξεκουράζεται, το ανοσοποιητικό ενισχύεται και μπορεί να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τις κακουχίες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε το άγχος που πολλές φορές δυσκολεύει τον ύπνο μας. Μάλιστα, το stress έχει αποδειχθεί ότι ρίχνει τις άμυνες του οργανισμού και μας κάνει πιο ευαίσθητους απέναντι στις λοιμώξεις.

Φυσικά, το κάπνισμα είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία μας και συμμαχεί εύκολα με κάθε κρύωμα κάνοντας την ζωή μας πιο δύσκολη. Αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, δεν πρέπει ούτε καν να σκεφτόμαστε το κάπνισμα σε όποια μορφή του.

Τέλος, τα βότανα και τα ροφήματα βοηθούν πάντα να έχουμε υγεία και αρμονία στο σώμα μας. Παράλληλα, είναι γευστικά και πολύ καλύτερα από τους αλλεπάλληλους καφέδες. Μήπως είναι καλύτερο να ξεκινάμε την μέρα μας με ένα τίλιο ή μια μολόχα εμπλουτισμένη με ginger;