Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ο ήλιος έχει γίνει, ήδη, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της μέρας μας. Κάτι που καθόλου δεν μας ενοχλεί, αφού  παραμένει πηγή ζωής και ευθύνεται για την καλή διάθεσή μας. Ο ήλιος, όμως, δεν είναι μόνο πηγή ευεξίας. Κατά την έκθεσή μας σε αυτόν τα εγκαύματα καραδοκούν. Για να τον αντιμετωπίσουμε και να ωφεληθούμε από αυτόν, οφείλουμε να πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα αντηλιακά, όσο αποτελεσματικά και αν είναι και όσο σωστή εφαρμογή και αν γίνεται, δεν αρκούν για να μας προστατέψουν. Η πιο σωστή κίνηση είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από μέσα με την σωστή διατροφή. Εξάλλου, όλες οι μελέτες έχουν αποδείξει πως ακόμα και αν ο στόχος μας είναι το λαμπερό και ομοιόμορφο μαύρισμα, μόνο με συγκεκριμένες τροφές θα το καταφέρουμε.

Οι τροφές που προστατεύουν το δέρμα και γενικά τον οργανισμό από τον ήλιο είναι αυτές που έχουν χαρακτηριστική, αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιες σε ουσίες που μάχονται κατά των ελευθέρων ριζών που είναι ο κύριος λόγος εκφυλισμού των κυττάρων. Συγκεκριμένα, αναζητήστε τροφές με:

Λυκοπένιο που είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στις τομάτες αλλά και στο καρπούζι. Μάλιστα, για να απορροφηθεί ακόμα περισσότερο λυκοπένιο από τον οργανισμό, καλό θα ήταν να είναι μαγειρεμένες οι τομάτες.

Βιταμίνη C που το καλοκαίρι θα την βρείτε άφθονη στις πιπεριές και είναι εξαιρετικά σημαντική στην παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Η βιταμίνη C, στην περίπτωση των καπνιστών, πρέπει να λαμβάνεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Β καροτίνη που βρίσκεται άφθονη στα καρότα, τις πιπεριές και τα βερίκοκα. Η Β καροτίνη αλλά και όλα τα καροτενοειδή λειτουργούν σαν φυσικά αντηλιακά, προστατεύοντας το δέρμα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης την οποία  χρειάζονται όλοι όσοι εκτίθενται στον ήλιο. Το  ίδιο σημαντική για την προστασία του δέρματος αλλά και των ματιών είναι και η βιταμίνη Α.

Βιταμίνη Ε η οποία προστατεύει το κολλαγόνο, περιορίζει τις βλάβες των UVA & UVB και έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα αμύγδαλα και τους ηλιόσπορους που εύκολα καταναλώνονται σαν σνακ αλλά βρίσκεται και στο ελαιόλαδο, τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ελληνικής ή μεσογειακής διατροφής.

Το σελήνιο έχει, επίσης, μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Το βρίσκουμε στον σολομό και τον τόνο και σε άλλα θαλασσινά, κάτι το οποίο βοηθάει και όλους εκείνους που κάνουν διατροφή.

Την λουτεΐνη η οποία βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και τα αβγά και προστατεύει τόσο το δέρμα όσο και τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν, μάλιστα, τα λαχανικά καταναλώνονται ωμά, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο και έχουν σημαντικό ρόλο τόσο στην λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών όσο και στην ποιότητα της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος.

Η διατροφή, λοιπόν, και η καθημερινή χρήση αντηλιακού θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε και φέτος το καλοκαίρι με ασφάλεια.
Photo by frank mckenna on Unsplash