Η χοληστέρινη συντίθεται στο συκώτι μας και είναι ένα λιπίδιο που συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D αλλά και κάποιων απαραίτητων, για τον οργανισμό μας, ορμονών. Όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια είναι πολύτιμη, αλλά όταν τα επίπεδά της αυξάνονται γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων με σημαντικότερα αυτά των καρδιαγγειακών.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ελέγχετε  συχνά τις τιμές της. Εξάλλου, η αυξημένη χοληστερίνη δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα που μπορούν να σας υποψιάσουν. Μόνο με προσεγμένη διατροφή και τακτικές εξετάσεις μπορείτε να είστε ήσυχοι μαζί της.

Για την αύξηση της χοληστερίνης ευθύνονται κυρίως τα trans λιπαρά οξέα και τα κορεσμένα λίπη. Συνεπώς αν αρχίσετε να ελέγχετε με μεγάλη προσοχή τι βάζετε στο  πιάτο σας θα καταφέρετε σημαντικά να την περιορίσετε.

Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να:

  • Αντικαταστήσετε το βούτυρο με το αγνό ελαιόλαδο το οποίο περιέχει ελάχιστη διαιτητική χοληστερόλη.
  • Περιορίσετε τα τηγανιτά φαγητά τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα, λιπαρά οξέα.
  • Αποφεύγετε το μοσχάρι, το αρνί και το χοιρινό και να προτιμάτε το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε λίπος. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά.
  • Επιλέγετε τα τυριά που είναι χαμηλά σε λιπαρά και να απομακρύνετε από την κουζίνα την κρέμα γάλακτος που είναι πλούσια σε λίπος ζωικής προέλευσης.
  • Περιορίσετε την κατανάλωση διαφόρων σνακ όπως είναι τα πατατάκια ή τα τυποποιημένα μπισκότα αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά επιβαρυντικά για την υγεία γιατί περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα να ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη και να ρίχνουν τα επίπεδα της καλής.
  • Περιφρονήσετε τα γλυκά και ιδίως εκείνα που φτιάχνονται από βούτυρο γιατί μπορεί να έχουν τέλεια γεύση, έχουν όμως και θερμίδες που δεν αστειεύονται.  Το ίδιο σάς συμβουλεύουμε να κάνετε και με το αλκοόλ.

Επιπλέον, για να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης αλλά και να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας, θα ήταν φρόνιμο να αρχίσετε κάποια μορφή άσκησης όπως είναι το περπάτημα, το κολύμπι ή η αεροβική που αποδεδειγμένα ανεβάζουν τις τιμές της καλής χοληστερίνης. Επίσης, προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας στα φυσιολογικά επίπεδα ή αν έχετε παραπάνω κιλά, να τα χάσετε καθώς η παχυσαρκία απογειώνει την κακή χοληστερίνη στο αίμα. Τέλος, θυμηθείτε ότι η κακή χοληστερίνη μπορεί να κάνει την εμφάνισή της λόγω κληρονομικότητας, έντονου στρες ή ακόμα και κάποιου προβλήματος στην ρύθμιση του μεταβολισμού εξαιτίας της μειωμένης λειτουγίας του θυρεοειδούς.