Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα είναι το πρώτο ζεστό διήμερο αυτού του καλοκαιριού. Ο ήλιος θα παρακολουθεί απειλητικός πολλές ώρες κάθε δραστηριότητά μας και ο οργανισμός μας θα έχει μεγάλη ανάγκη ενυδάτωσης για να αποφύγει την αφυδάτωση που προκαλείται από την έντονη εφίδρωση.

Πολλές φορές ξεχνάμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας. Ιδιαίτερα τις στιγμές που είμαστε έντονα απασχολημένοι. Τότε, η αφυδάτωση που καιροφυλακτεί παρουσιάζει έντονα τα συμπτώματά της. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η ξαφνική αδυναμία, η κόπωση, η ζάλη και η έντονη δίψα. Αν σκεφτούμε ότι το 75% του οργανισμού μας είναι το νερό, θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε σημασία στα συμπτώματα αυτά και να σπεύσουμε να αναπληρώσουμε τους ηλεκτρολύτες.

Για να συμβεί αυτό, αρχικά θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στη μέρα. Τα 8 ποτήρια που προτείνονται είναι η ελάχιστη ποσότητα που μπορούμε να λαμβάνουμε καθημερινά, ιδιαίτερα τις μέρες με μεγάλη θερμοκρασία.

Εκτός, όμως, από το νερό, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας εμπλουτίζοντας την διατροφή μας με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

  • Το καρπούζι και το πεπόνι περιέχουν νερό σε ποσοστό που αγγίζει το 90% και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Μια φρουτοσαλάτα με αυτά τα δύο φρούτα κατά την διάρκεια του πρωινού, θα βοηθήσει τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στην αφυδάτωση.
  • Το αγγούρι και η τομάτα, πάλι, περιέχουν νερό σε ποσοστό 95% γι’ αυτό και αποτελούν μια ιδανική πρόταση για μεσημεριανό γεύμα. Το αγγούρι, μάλιστα, προσφέρει στον οργανισμό και κάλιο που υποστηρίζει ιδανικά τους ηλεκτρολύτες.
  • Το ίδιο ποσοστό σε νερό έχουν και τα ταπεινά κολοκυθάκια που μπορείτε να απολαύσετε σε σαλάτες. Είναι, επίσης, εξαιρετικά θρεπτικά και έχουν και το πλεονέκτημα του φυλλικού οξέος.
  • Πλούσιο σε νερό, σε βιταμίνες C και Α καθώς και σε κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο είναι και το κουνουπίδι που τρώγεται το ίδιο εύκολα ωμό ή βρασμένο.
  • Τα σταφύλια περιέχουν νερό σε ποσοστό που φτάνει το 70% και είναι πολύ αντιοξειδωτικά γι’ αυτό και ιδανικά κάθε φορά που έχετε να αντιμετωπίσετε την επίθεση των ελεύθερων ριζών.
  • Το ραπανάκι, το iceberg και το σέλερι περιέχουν νερό σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% και είναι επίσης άριστες πηγές αντιοξειδωτικών αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν κάθε λειτουργία του οργανισμού.

Τις ημέρες με υψηλή θερμοκρασία θα ήταν επιπλέον καλό να αποφύγουμε τον καφέ και ό,τι άλλο περιέχει καφεΐνη γιατί είναι εξαιρετικά διουρητική και ευνοεί την αφυδάτωση. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγουμε το αλκοόλ που αφυδατώνει τον οργανισμό αλλά και τις τροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας που απαιτούν από τον οργανισμό πολύ νερό για να τις μεταβολίσει.

Παραμένοντας ενυδατωμένοι κάτω από τον ήλιο θα αντεπεξέλθουμε σε όλες τις δραστηριότητές μας με τον καλύτερο τρόπο και θα χαρούμε όπως θα θέλαμε τις ζεστές, καλοκαιρινές στιγμές μας. Μπορούμε να ζήσουμε ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Ας το καταφέρουμε.

(φώτο από tumblr)