Ένα από τα σημαντικά προβλήματα όσων δίνουν εξετάσεις είναι η έλλειψη συγκέντρωσης. Η αλήθεια είναι πως το άγχος αλλά και η συσσωρευμένη κούραση λειτουργούν ανασταλτικά και δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Για να μπορέσουμε να γίνουμε παραγωγικοί οφείλουμε να μάθουμε πώς θα συγκεντρωνόμαστε στο διάβασμά μας και πώς θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να εξαντλούμε τον εαυτό μας.

  • Δεν είναι εύκολο αλλά το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε να ελέγχουμε το μυαλό και την σκέψη μας. Μπορεί να συντρέχουν πολλά προβλήματα αλλά η πιο ακατάλληλη ώρα για να τα σκεφτούμε είναι εκείνη της μελέτης. Το να ελέγχουμε την σκέψη και να την απομακρύνουμε από όσα δεν θέλουμε χρειάζεται εξάσκηση. Το πρώτο καιρό, οι δυσάρεστες σκέψεις θα διεκδικούν την προσοχή μας. Αν μάθουμε να τις διώχνουμε αμέσως, αυτό θα γίνει τρόπος ζωής και θα ξέρουμε πως άλλες στιγμές είναι για τα προβλήματα, άλλες για μελέτη και άλλες για διασκέδαση. Έτσι, θα ζούμε τις στιγμές μας με τον καλύτερο τρόπο και θα παράγουμε περισσότερο έργο όταν αφοσιωνόμαστε στην δουλειά μας.
  • Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το περιβάλλον εργασίας. Καλό είναι να έχουμε έναν χώρο αποκλειστικά για μελέτη. Κάτι που δεν μας θυμίζει άλλες δραστηριότητες και δεν υπάρχουν αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή μας. Ο καλός φωτισμός και ο καθαρός αέρας είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ευχάριστα. Τα σκοτεινά δωμάτια που δεν αερίζονται ποτέ είναι ό,τι χειρότερο και για να μελετάμε αλλά και γενικότερα για να υπάρχουμε.
  • Πριν ξεκινήσουμε την μελέτη, καλό θα ήταν να έχουμε ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Να έχουμε φάει ελαφριά για να μην πεινάμε, να έχουμε πάει στην τουαλέτα και να έχουμε δίπλα μας δροσερό νερό και ένα ρόφημα της επιλογής μας. Έτσι, δεν θα έχουμε λόγο να σηκωνόμαστε κάθε τρεις και λίγο από την θέση μας, διακόπτοντας την δουλειά μας.
  • Σημαντικό, επίσης, είναι να είμαστε ξεκούραστοι. Να έχουμε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχουμε κάνει έντονες δραστηριότητες την ίδια μέρα. Το διάστημα των εξετάσεων δεν χρειάζεται, για παράδειγμα να πηγαίνουμε καθημερινά γυμναστήριο ή να κάνουμε jogging κάθε πρωί. Μια παύση από τους συνηθισμένους ρυθμούς μας θα μας βοηθήσει να αφοσιωθούμε καλύτερα στον σκοπό μας.
  • Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το διάστημα αυτό, κάνουμε μελέτη και τίποτα άλλο. Αν απαγορεύσουμε στον εαυτό μας την ψυχαγωγία, θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Απλά χρειάζεται μέτρο και αυτοσυγκράτηση. Για τα ξενύχτια μέχρι το πρωί, είτε οφείλονται σε διασκέδαση είτε σε μελέτη, δεν το συζητάμε καν. Ο πολύτιμος ύπνος, το διάστημα μεταξύ 00:00-08:00π.μ. δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χάνεται.
  • Όταν νιώσουμε έντονη κούραση από το διάβασμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέζουμε τον εαυτό μας να το συνεχίζει περισσότερο. Ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάλειμμα επιβάλλεται για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο νους δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή να απομνημονεύσει σε κατάσταση πίεσης και κούρασης. Παραμένοντας πάνω στο βιβλίο δεν θα καταφέρουμε τίποτα.
  • Ένα tip για να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα είναι η επιβράβευση. Αν βάζουμε μικρούς στόχους και επιβραβεύουμε τον εαυτό μας όταν τους επιτυγχάνουμε, θα έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας ότι αν καταφέρει να συγκεντρωθεί μια ώρα πάνω από το βιβλίο, μετά θα μπορέσει να καλέσει έναν φίλο ή να απολαύσει ένα γλύκισμα ή ακόμα και να πάει μια μικρή βόλτα γύρω από το σπίτι.
  • Ένας καλός τρόπος, επίσης, για να ελέγχουμε το διάβασμά μας είναι να το κάνουμε πολύ συγκεκριμένο και οριοθετημένο. Να έχουμε ακριβείς ώρες μελέτης αλλά και να έχουμε ορίσει από πριν την ύλη που θα βγάλουμε. Το διάβασμα δεν έχει διαφορετικούς κανόνες από οποιαδήποτε άλλη εργασία και η οργάνωση αποδίδει πάντα καλά αποτελέσματα.
  • Αν και πολλούς αγχώνει ο χρόνος, συνήθως, η ύπαρξη ενός ρολογιού με αφύπνιση κάθε μισή ή μία ώρα μας βοηθάει να μένουμε σταθεροί στο έργο μας και να ελέγχουμε πιο σωστά την παραγωγικότητά μας.
  • Κατά την διάρκεια των εξετάσεων, η διατροφή οφείλει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και το σώμα μας να παραμένει δυνατό και το μυαλό μας να έχει διαύγεια. Το junk food και τα αναψυκτικά δεν θα μας προσφέρουν τίποτα περισσότερο από περιττό λίπος.