Το αίσθημα της κούρασης είναι πολύ συχνό το καλοκαίρι. Πολλές φορές, τα αίτια είναι απλά. Η συσσωρευμένη κόπωση του χειμώνα και η έντονη ζέστη, συχνά μάς κάνουν να νιώθουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας. Είναι, όμως, τόσο αθώο αυτό που νιώθουμε ή μπορεί να κρύβεται κάτι περισσότερο από πίσω; Χωρίς κανέναν πανικό, ας εξετάσουμε τα σημάδια της κούρασης αλλά και της ζωής μας  και ας ανακαλύψουμε τι μας συμβαίνει:

  • Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι οι ώρες του ύπνου μας αλλά και η ποιότητά του. Ο οργανισμός ενός ενήλικα θέλει 6-8 ώρες ύπνου καθημερινά για να μπορεί να ανταπεξέλθει με άνεση στην καθημερινότητα. Αν δεν τηρούμε καθημερινά το ωράριο ύπνου και ξεκούρασής μας, υπάρχει πιθανότητα να νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι. Κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η άπνοια που μπορεί να μας συμβαίνει, κατά την διάρκεια του ύπνου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα του αναπνευστικού, στο κάπνισμα, στο περιττό βάρος και στην κατανάλωση αλκοόλ.
  • Οι εξαντλητικές ή αυστηρά πρωτεϊνικές δίαιτες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν έντονο αίσθημα κόπωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί ελαχιστοποιούν ή απαγορεύουν την λήψη υδατανθράκων αλλά και άλλων συστατικών, όπως των πολύτιμων βιταμινών του συμπλέγματος Β, στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια για τίποτα.
  • Ο αρρύθμιστος διαβήτης, επίσης, μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο συναίσθημα της κούρασης, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουμε τις τιμές σακχάρου. Στη συνέχεια, ο γιατρός μας είτε θα μας προτείνει ένα μοντέλο διατροφής είτε θα μας δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα επαναφέρει τις ισορροπίες.
  • Κάτι που σπάνια πάει το μυαλό μας αλλά προκαλεί αίσθημα κόπωσης είναι η τροφική δυσανεξία. Για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία του οργανισμού στην γλουτένη, έχει ως πιο έντονο σύμπτωμα την μόνιμη, δυσάρεστη κούραση. Παρακολουθώντας τον εαυτό μας πώς αντιδρά μετά την λήψη κάποιων τροφών, θα έχουμε πολλές, σημαντικές παρατηρήσεις για την υγεία μας.
  • Ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή όταν ο οργανισμός μας δεν παράγει αρκετές ορμόνες Τ3 και Τ4, μπορεί να δημιουργήσει αυτή την ανεξήγητη κούραση. Επιπλέον, μπορεί να μας εμποδίζει να χάσουμε βάρος αν και ακολουθούμε κάποια αυστηρή δίαιτα. Με ειδικές εξετάσεις, θα διαπιστωθεί το πρόβλημα και θα ακολουθήσει θεραπευτική αντιμετώπιση.
  • Η αναιμία, πάλι, πολύ συχνά προκαλεί παρόμοια συμπτώματα. Αν οι εξετάσεις αίματος δείξουν ότι ο σίδηρός μας είναι πολύ χαμηλός, θα χρειαστεί είτε να πάρουμε σίδηρο με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής , είτε να εμπλουτίσουμε την καθημερινή διατροφή μας με κόκκινο κρέας και άλλες τροφές που ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο.
  • Η κατάθλιψη ή η βαθιά θλίψη ευθύνεται, ακόμα, για την πτώση δυνάμεων που νιώθουμε. Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι η κατάθλιψη εκδηλώνεται μόνο μέσω συναισθηματικών προβλημάτων αλλά η αλήθεια είναι ότι προκαλεί συχνά έντονους πονοκεφάλους, απώλεια ύπνου και όρεξης καθώς και μόνιμο αίσθημα κόπωσης.
  • Κόπωση, επίσης, προκαλούν διάφορες μυοπαθήσεις αλλά και λοιμώξεις ή ιώσεις που πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν με εξειδικευμένες θεραπείες. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν εύκολα, θα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον γιατρό μας και να κάνουμε τις εξετάσεις που θα μας συμβουλέψει για να έχουμε μια έγκυρη διάγνωση.
  • Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης για το οποίο δεν έχει βρεθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία αλλά όσοι νοσούν, νιώθουν πολύ καλύτερα μόλις αλλάξουν περιβάλλον, κάνουν κάποια μορφή ήπιας άσκησης και φροντίσουν περισσότερο τον ύπνο τους.