Η νηστεία της Σαρακοστής, που προτείνει η Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αποβάλει ο οργανισμός τις τοξίνες, να απομακρυνθεί το περιττό λίπος και να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης. Μάλιστα, πολλοί γιατροί, προτείνουν συχνά κάποιες μέρες νηστείας μέσα στον χρόνο, ειδικά σε εκείνους που υποφέρουν από παχυσαρκία ή καρδιαγγειακά προβλήματα, ανεξαρτήτως Σαρακοστής. Και, φυσικά, η άποψη ότι η νηστεία δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό δεν ευσταθεί. Ακόμα και τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη μπορούν να νηστέψουν κανονικά και να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Εκεί, που πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι η μετάβαση από την νηστεία στην κρεατοφαγία.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η άτσαλη μετάβαση από τη νηστεία στο κρέας αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είχαμε στερηθεί, μπορεί να δημιουργήσει έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως μετεωρισμό, κοιλιακό πόνο, διάρροια και δυσπεψία.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ουσιαστικά, γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απότομη πρόσληψη πρωτεϊνών, οι οποίες όταν διασπώνται δημιουργούν ένζυμα που αποβάλλονται με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, ο οποίος κατά την διάρκεια της νηστείας έχει μειωθεί σημαντικά και χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει. Αν, λοιπόν, δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να μεταβεί στις πρωτεΐνες με αργά βήματα, θα γλιτώσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα. Τι να κάνουμε, λοιπόν;

Αρχικά, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως η πέψη ξεκινάει από το στόμα. Οπότε, οτιδήποτε και αν φάμε από το βράδυ της Ανάστασης και μετά, πρέπει να το τρώμε αργά και να το μασάμε πάρα πολύ καλά. Έτσι, θα αποφύγουμε το φούσκωμα, τα αέρια και την ενοχλητική δυσπεψία.

Μετά, ας προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο εγκρατείς. Το βράδυ της Ανάστασης ας περιοριστούμε στην ευεργετική μαγειρίτσα και σε μια σαλάτα. Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε, παράλληλα, τυριά, αβγά ή άλλα λίπη που θα δυσκολέψουν την πέψη.

Το πρωί της Κυριακής ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα ελαφρύ πρωινό. Το να βρεθούμε αμέσως μπροστά στα κάρβουνα και να αρχίσουμε να καταναλώνουμε κοψίδια δεν θα βοηθήσει καθόλου την κατάστασή μας. Αν πάλι φάμε ένα κομμάτι τσουρέκι με ένα ποτήρι γάλα και λίγα δημητριακά, θα προετοιμάσουμε το στομάχι μας σωστά για ό,τι ακολουθήσει.

Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και στο τραπέζι της Λαμπρής. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε την πέτσα από το κατσικάκι και να περιοριστούμε στα κομμάτια που δεν έχουν λίπος. Με μικρές μερίδες τυριού, ένα αβγό και σαλάτα, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την υγεία του στομαχιού μας και να μην έχουμε επιπλοκές. Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ, δεν θα μας βλάψει.

Η χρήση κάποιου αντιόξινου θα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των ατασθαλιών που τελικά μπορεί να γίνουν.

Το βράδυ της Λαμπρής, δεν χρειάζεται να βαρύνουμε το στομάχι μας με κάτι περισσότερο από ένα γιαούρτι με φρούτα ή μια ελαφριά κρέμα. Ενδιάμεσα των γευμάτων μια βόλτα στην φύση ή κάποια ώρα ποδηλασίας, θα μας βοηθήσουν να χωνέψουμε ακόμα πιο εύκολα.

Τις επόμενες μέρες, καλό θα ήταν να διατηρήσουμε κάποιες καλές συνήθειες της νηστείας και να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Εξάλλου, το καλοκαίρι ξεκινάει σιγά-σιγά και τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά μάς δίνουν την ευκαιρία να αρχίσουμε μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή που θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και να νιώσουμε καλύτερα με το σώμα αλλά και την επιδερμίδα μας.