Η περίοδος μετά τις διακοπές δεν είναι εύκολη για κανέναν. Ακόμα και όταν έχουμε ξεκουραστεί και νιώθουμε ανανεωμένοι, μας φαίνεται δύσκολο να μπούμε ξανά στους ρυθμούς μας και να βρούμε τις ισορροπίες μας. Για να τα καταφέρουμε, θα ήταν καλό να βάλουμε τον εαυτό μας σε ένα πρόγραμμα. Ξεκινώντας από την ικανοποίηση βασικών αναγκών και υποχρεώσεων, θα βρούμε σιγά-σιγά τον τρόπο να μπούμε και πάλι στην ρουτίνα μας, χωρίς να νιώσουμε ότι μας καταπιέζει ή ότι μας στενοχωρεί. Ένας εύκολος τρόπος να βάλουμε πρόγραμμα είναι να κάνουμε την περίφημη λίστα «μετά τις διακοπές», η οποία θα περιλαμβάνει όλα εκείνα που δεν πρέπει να αφήσουμε σε εκκρεμότητα.

Η λίστα μας

  • Αρχίζοντας με όσα βλέπουν τα μάτια μας, έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει πως τόσο το δέρμα του σώματός μας όσο και η επιδερμίδα του προσώπου μας, έχουν άμεση ανάγκη φροντίδας. Ο ήλιος, η ελλιπής, καθημερινή περιποίηση αλλά και η αλλαγή περιβάλλοντος, έχουν αφήσει πάνω μας τις φθορές τους και απαιτούν άμεση επανόρθωση. Αυτή την στιγμή, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμμαχήσουμε με ένα ευεργετικό scrub σώματος, χωρίς να σκεφτούμε αν θα θυσιάσουμε το μαύρισμά μας. Έτσι και αλλιώς, το μαύρισμα σε λίγο καιρό θα αποχωρήσει με το αντιαισθητικό ξεφλούδισμα. Καλύτερα θα ήταν να το αποφύγουμε. Με την απολέπιση και με δεύτερο βήμα, την βαθιά ενυδάτωση, θα καταφέρουμε να βρει το σώμα μας, ξανά, την ελαστικότητα και την απαλότητά του.
  • Για το πρόσωπο, ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Με απαλή απολέπιση, βαθύ καθαρισμό και ενυδάτωση, γρήγορα θα έρθει η ισορροπία. Στην περίπτωση που δούμε ότι έχουν δημιουργηθεί πανάδες στην επιδερμίδα ή καφέ κηλίδες, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας και να τον αφήσουμε να μας καθοδηγήσει. Μπορεί να χρειαζόμαστε απλώς μια θεραπεία με συγκεκριμένα σκευάσματα. Στο εργαστήριο του φαρμακείου μας μπορούμε να παρασκευάσουμε το σκεύασμα που πιθανώς να προτείνει ο δερματολόγος.
  • Επόμενη υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας είναι η φροντίδα των μαλλιών μας. Το αλάτι, το χλώριο από τις πισίνες, ο ξηρός αέρας των νησιών αλλά και το διαφορετικό νερό στο λούσιμο, έχουν κλονίσει την υγεία της τρίχας. Εδώ, για να τα καταφέρουμε, θα χρειαστούμε μια βαθιά μάσκα ενυδάτωσης και επανόρθωσης. Πριν απ’ όλα απαιτείται μια επίσκεψη στο κομμωτήριό μας για να ένα καλό καθάρισμα στις ξηρές άκρες. Αν τα μαλλιά μας έχουν έντονες φθορές ή έχουν αλλάξει εντελώς συμπεριφορά, δηλαδή από ξηρά έχουν γίνει λιπαρά στην ρίζα κ.οκ., καλό θα ήταν να αλλάξουμε για κάποιο διάστημα το σύστημα περιποίησής τους.
  • Συνεχίζοντας την λίστα μας, φτάνουμε στην περίφημη ιστορία της άσκησης. Παρόλο που πολλοί κρίνουν καλό να ξεκινούν το γυμναστήριό τους μερικούς μήνες πριν τις διακοπές, η αλήθεια είναι πως ο Σεπτέμβρης είναι ο σωστός μήνας για να αποφασίσουμε με ποια μέθοδο γυμναστικής θα πορευθούμε και τι είδους άσκησης θα αναλάβει να κρατήσει το σώμα μας υγιές και καλλίγραμμο. Ας προγραμματίσουμε, λοιπόν, μια επίσκεψη στα περιφερειακά γυμναστήρια, κολυμβητήρια, στούντιο γιόγκα ή ό,τι άλλο νιώθουμε ότι μας εκφράζει και ας ξεκινήσουμε από τις πρώτες φθινοπωρινές μέρες το χτίσιμο ενός δυνατού κορμιού.
  • Επειδή, συνήθως το καλοκαίρι αφηνόμαστε πιο εύκολα στις αμαρτωλές απολαύσεις των θαλασσινών και των παγωτών, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να κλείσουμε ένα ραντεβού για γενικές εξετάσεις. Έτσι, θα δούμε πού βρίσκονται οι δείκτες μας και θα γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε τυχόν αποκλίσεις.
  • Αν πάλι, υποφέρουμε από κάποια συγκεκριμένη πάθηση που απαιτεί παρακολούθηση, καλό θα ήταν να κλείσουμε από νωρίς τα ραντεβού μας με τους γιατρούς και να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά. Σε αυτό, θα μας βοηθήσει ο γιατρός μας, σημειώνοντας την σειρά των εξετάσεων που πρέπει να υποβληθούμε, για να είμαστε σίγουροι για την πορεία της υγείας.
  • Μετά τις διακοπές, επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε το πρόγραμμα του ύπνου μας. Αυτό θα γίνει, αν βάλουμε τον εαυτό μας να κοιμάται και να ξυπνάει ακριβώς την ίδια ώρα. Το βιολογικό μας ρολόι, μαθαίνει εύκολα και δεν θα αντισταθεί. Μετά από μια εβδομάδα, θα έχουμε επιτύχει να ρυθμίσουμε τον ύπνο μας. Αυτό θα μας κάνει πιο ήρεμους και παραγωγικούς.
  • Σχετικά με την διατροφή μας, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μικρή αποτοξίνωση έτσι ώστε να «καθαρίσει» ο οργανισμός μας. Μετά, ένα νέο πρόγραμμα διατροφής με περισσότερο φρούτα και λαχανικά και λιγότερους υδατάνθρακες, είναι ό,τι πρέπει για να φτάσουμε με λιγότερα κιλά και περισσότερη ενέργεια στα Χριστούγεννα.

Βλέπουμε ότι δεν είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε μετά τις διακοπές στους νέους ρυθμούς μας. Αρκεί, να απομακρύνουμε κάθε σκέψη περί θλίψης μετά τις διακοπές, να εκμεταλλευτούμε την ζωντάνια που μας χάρισε η χαλάρωση των ημερών μακριά από τις υποχρεώσεις μας και να κάνουμε ευεργετικά πράγματα για την υγεία και την ομορφιά μας.