Θέλετε να περάσετε υπέροχο τριήμερο; Ας λάβετε τα μέτρα σας ώστε να μην συμβούν απρόοπτα! Στο Σαρακοστιανό τραπέζι πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος δηλητηρίασης από θαλασσινά.
Αν έχετε αποφασίσει πως θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο τραπέζι με αυτούς τους θησαυρούς της θάλασσας, καλό είναι να επιλέξετε με προσοχή τα είδη που θα συμπεριλάβετε στο μενού και, σίγουρα, να ψωνίσετε από κάποιο κατάστημα που σας εμπνέει εμπιστοσύνη.

Ο ΕΦΕΤ σάς συμβουλεύει να επιλέξετε τα θαλασσινά έχοντας οξυμένες όλες τις αισθήσεις σας. Συγκεκριμένα:
– Τα θαλασσινά θα πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και τίποτα άλλο. Η επιφάνεια του σώματός τους θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.
– Τα κεφαλόποδα πρέπει να έχουν δυνατά πλοκάμια και βεντούζες.
– Η σάρκα στα μαλάκια πρέπει να γυαλίζει και να είναι σφιχτή, και τα μάτια τους να είναι ζωντανά και όχι θολά.
– Τα όστρακα οφείλουν να έχουν κλειστό κέλυφος. Αν είναι λίγο ανοιχτό, πρέπει να κλείνει αμέσως όταν το πιέζετε.
– Η σάρκα τους θα πρέπει να είναι υγρή, καθαρή και να μην μυρίζει. Κοιτάξτε αν είναι κολλημένη στο κέλυφος και κάνετε το τεστ με το λεμόνι για να σιγουρευτείτε ότι όλα είναι εντάξει.
– Οι φρέσκες γαρίδες δεν πρέπει να έχουν κηλίδες μαύρες στην επιφάνειά τους και μόλις πας να τις πιάσεις να γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αν απολαύσετε το γεύμα της Καθαρής Δευτέρας σε κάποιο εστιατόριο και όταν γυρίσετε σπίτι αισθανθείτε μια στομαχική διαταραχή, είναι πιθανό να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Για παράδειγμα, αν νιώσετε πόνο στην κοιλιά, ναυτία, ζάλη και κάνετε διάρροια ή εμετό, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά.
Για να αντιμετωπίσετε την τροφική δηλητηρίαση, προσπαθήστε να καθίσετε στο κρεβάτι στο πλάι με το κεφάλι προς τα έξω, έτσι ώστε να αποφύγετε την αναρρόφηση σε περίπτωση εμετού. Αποφύγετε να πάρετε αντιεμετικά ή αντιδιαρροϊκά γιατί σκοπός είναι να αποβάλλετε όλες τις τοξίνες. Προσπαθήστε, όμως, να λαμβάνετε κάποια υγρά για να μην αφυδατωθείτε. Μετά από 12 ώρες μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ όπως μια σούπα με ρύζι. Από την δεύτερη μέρα, θα μπορέσετε να φάτε φυσιολογικά.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι πιο έντονα και εμφανίσετε μαύρους κύκλους ή νιώσετε έντονη ανορεξία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είστε με την ταραμοσαλάτα. Δοκιμάστε την πριν την φάτε και αποφύγετέ την αν είναι πικρή ή όξινη.

Ευχόμαστε να μην σας συμβεί τίποτα από τα προαναφερθέντα. Αν «Προσέχουμε για να έχουμε», όλα θα πάνε καλά. Να περάσετε υπέροχα και να συγκεντρώσετε μόνο όμορφες αναμνήσεις!