Μήπως το τελευταίο διάστημα δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην δουλειά σας ή ξεχνάτε εύκολα; Ηρεμήστε. Δεν είστε οι μόνοι. Οι καθημερινοί ρυθμοί ζωής είναι αρκετά κουραστικοί ακόμα και για μια τέλεια μηχανή όπως αυτή του εγκεφάλου. Για να ξαναβρείτε την φόρμα σας θα χρειαστεί απλώς να ξεκουραστείτε και να μάθετε να γυμνάζετε σωστά το μυαλό σας. Ακολουθήστε τα βήματα που σας προτείνουμε και θα βρείτε και πάλι την διαύγεια και την κοφτερή μνήμη σας.

Το πρώτο βήμα είναι και το πιο απλό. Ξαπλώστε σε ένα δωμάτιο που αερίζεται καλά και κοιμηθείτε. Ο ύπνος βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων και τα όνειρα βοηθούν τον εγκέφαλο να εκτονωθεί και να χαλαρώσει.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με δυο ποτήρια νερό που είναι ο καλύτερος σύμμαχος της μνήμης. Συνεχίστε με ένα πλούσιο πρωινό. Μην στερείτε από τον οργανισμό σας την ενέργεια που έχει ανάγκη.

Μην περιφρονείτε τα σταυρόλεξα και μην αρνηθείτε να κάνετε ένα κουίζ. Και τα δύο αποτελούν άριστες ασκήσεις για το μυαλό. Το ίδιο αποτελεσματικό είναι και το παζλ. Επιλέξτε κάποιο με πολλά κομμάτια για να βρίσκεστε σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση κάθε φορά που ασχολείστε μαζί του.

Μην προσπερνάτε γρήγορα απόψεις ή πράγματα που δεν καταλαβαίνετε γιατί δεν έχετε χρόνο. Μπείτε στην θέση των παιδιών και επιτρέψτε στον εγκέφαλό σας να έχει αγνές και απλές απορίες. Η διαδικασία ανακάλυψης ή κατανόησης είναι μαγική για το μυαλό. Επιπλέον, είναι πάντα μια απολαυστική διαδικασία.

Γυμνάστε τους νευρώνες του εγκεφάλου λύνοντας ασκήσεις ή διαβάζοντας. Επιλέξτε θέματα που σας είναι ευχάριστα και αφιερώστε καθημερινά ένα μισάωρο σε αυτή την διαδικασία. Η μνήμη σας θα τονωθεί αμέσως.

Μάθετε κάτι καινούριο. Αποκτείστε ένα νέο χόμπι, ξεκινήστε μια ξένη γλώσσα ή γραφτείτε σε έναν σύλλογο που διοργανώνει δραστηριότητες στην φύση.  Ο εγκέφαλος ενεργοποιείται όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη νέα γνώση. Μάλιστα, αν κληθεί να μάθει κάτι καινούριο και δύσκολο, μπορεί να δημιουργήσει νέα κύτταρα για να τα καταφέρει. Με λίγα λόγια, ξεχάστε την ρουτίνα και επενδύστε σε νέα πράγματα.

Μην κουράζετε το μυαλό σας με πολλές πληροφορίες και βοηθήστε το να οργανώνεται σωστά χωρίς κόπο. Βάλτε υπενθυμίσεις στο κινητό σας, σημειώστε πράγματα στην ατζέντα σας και κολλήστε post-it στον καθρέφτη του μπάνιου σας. Ξελαφρώνοντας το μυαλό σας από καθημερινά προβλήματα τού δίνεται χώρος για άλλες αναζητήσεις.

Κοινωνικοποιηθείτε. Συναντήστε παλιούς φίλους, μιλήστε με ανθρώπους στο τηλέφωνο, πιάστε συζήτηση ακόμα και με αγνώστους στην στάση. Η επικοινωνία και ο διάλογος είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για το μυαλό σας.

Τέλος, προσπαθήστε να σκέφτεστε όσο το δυνατόν περισσότερο με την λογική και όχι με το συναίσθημα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αυτό αλλά μπορεί να κινήστε στην σφαίρα του παραλόγου και να μην το καταλαβαίνετε!

Photo by kazuend on Unsplash