Συνηθίζουμε στις διακοπές να ξεκουραζόμαστε. Αυτό, άλλωστε, είναι το θεμιτό. Μετά από μια περίοδο έντονου άγχους και κόπωσης, είναι, πραγματικά, ευλογία να έχουμε την ευκαιρία να αδειάζουμε το μυαλό μας και να απολαμβάνουμε μια ευεργετική παύση. Βέβαια, οι διακοπές, μπορεί να είναι πολλά περισσότερο από χαλάρωση αφού αυτές οι μέρες ενδείκνυνται τόσο για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας όσο και να τον βοηθήσουμε να πάρει μερικές σημαντικές αποφάσεις που θα βελτιώσουν συνολικά την πραγματικότητά του και θα του χαρίσουν υγεία και ζωντάνια όλο τον χρόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, αυτή την υπέροχη περίοδο του χρόνου; Αρχικά, να ξεκουραστούμε απολύτως για 2-3 μέρες. Να κοιμηθούμε πολλές ώρες, να φάμε ελαφρά, να κάνουμε μια όμορφη, τονωτική βουτιά και να προσπαθήσουμε να διώξουμε μακριά όλα τα προβλήματα. Στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δράσης με σκοπό την αυτοβελτίωση και να αποκτήσουμε μερικές, καλές συνήθειες που θα μας ακολουθήσουν επιστρέφοντας στην πόλη. Για παράδειγμα:

  • Οι διατροφολόγοι τονίζουν πως η σωστή διατροφή μας βοηθάει όχι μόνο να χάσουμε το περιττό βάρος αλλά να ζούμε καλύτερα, να διαχειριζόμαστε πιο εύκολα το άγχος, να κοιμόμαστε πιο ήρεμα και να έχουμε καλύτερη διάθεση. Στις διακοπές μπορούμε να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, ιδιαίτερα αν έχουμε πάει σε κάποιο μέρος της ελληνικής επαρχίας, όπου έχουμε ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά. Μαθαίνοντας να απορρίπτουμε το junk food και τα πολλά λιπαρά, βάζουμε τον εαυτό μας στην ευχάριστη διαδικασία να αρχίσει να αγαπάει και να αναζητά τα υγιεινά γεύματα που χαρίζουν δύναμη και ευεξία.
  • Ακόμα και αν απεχθανόμαστε την άσκηση και δεν μας αρέσει το περιβάλλον ενός γυμναστηρίου, οι διακοπές μάς δίνουν τη δυνατότητα να γυμνάσουμε το σώμα μας χωρίς καν να κοπιάσουμε. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, να περπατάμε πάνω στην άμμο, άσκηση που ωφελεί όλο το σώμα και μας βοηθάει να κάψουμε εύκολα θερμίδες. Εννοείται, πως το κολύμπι είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης και ακόμα καλύτερες είναι οι καταδύσεις, αν βρισκόμαστε σε ένα μέρος που μπορούμε να τις κάνουμε με ασφάλεια. Το ίδιο ευεργετική είναι και η ποδηλατάδα, αρκεί να γίνεται τις ώρες που δεν καίει ο ήλιος.
  • Αν οι συνθήκες και τα οικονομικά μας το επιτρέπουν, οι διακοπές είναι κατάλληλες να κάνουμε μασάζ και ειδικές θεραπείες σώματος. Σε πολλά ξενοδοχεία λειτουργούν spa όπου προσφέρονται ολοκληρωμένα πακέτα τόσο για την αποκατάσταση μυϊκών προβλημάτων όσο και για την βελτίωση της επιδερμίδας του προσώπου και του σώματός μας.
  • Μια πολύ καλή άσκηση για το μυαλό μας είναι το διάβασμα των βιβλίων. Τα βιβλία ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και τον κρατούν σε εγρήγορση. Διαβάζοντας, αποκτούμε την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα σε όσα κάνουμε αλλά και να αισθανόμαστε καλύτερα τους άλλους. Επίσης, το διάβασμα μας βοηθάει να ηρεμούμε και να σκεφτόμαστε απλά και λογικά.
  • Στις διακοπές, επίσης, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα διαλογισμού. Ακούγεται extreme αλλά έχει αποδειχθεί πως ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στον εαυτό μας, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του και να τον ελέγχουμε καλύτερα.
  • Τέλος, το διάστημα των διακοπών είναι τέλειο για να οργανώσουμε τα ιατρικά ραντεβού μας τον Σεπτέμβρη και να ετοιμαστούμε για τον ετήσιο προληπτικό μας έλεγχο.