Τα σχολεία τελείωσαν και τα παιδιά ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους.  Μαζί με τις σχολικές διακοπές ξεκίνησαν και οι πιο συχνές επισκέψεις στην παραλία, τα τριήμερα στα χωριά και στην εξοχή, τα πικ νικ κοντά σε ποταμάκια και όλα εκείνα που αγαπούν να κάνουν οι άνθρωποι της πόλης χωρίς να υπολογίζουν, πολλές φορές, τους κινδύνους που εγκυμονεί η φύση.

Για να έχουμε ξέγνοιαστες στιγμές και να αντιμετωπίσουμε  κάθε ενδεχόμενο, καλό θα είναι να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε «ατύχημα» συμβεί στα παιδιά μας.

  • Τα απλά τσιμπήματα από έντομα δεν είναι ανησυχητικά. Αν δεν παρουσιαστεί κάποια έντονη αλλεργική αντίδραση είναι αρκετό ένα αντισταμινικό και ένα αναλγητικό. Αν, όμως, δείτε να πρήζεται πολύ η περιοχή και το παιδί να μην μπορεί να καταπιεί και να έχει δυσκολία στην αναπνοή του, πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε ένα ιατρικό κέντρο.
  • Τα κουνούπια αντιμετωπίζονται εύκολα με διάφορα σκευάσματα που τα κρατούν μακριά από την επιδερμίδα. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να κοιμούνται τα παιδιά κάτω από κουνουπιέρα.
  • Το τσίμπημα της μέλισσας είναι έντονο και ενοχλητικό αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα αν βγάλετε άμεσα το κεντρί, πλύνετε την περιοχή και βάλετε πάνω της λίγο πάγο. Μετά, μπορείτε να δώσετε στο παιδί ένα αντισταμινικό και ένα αναλγητικό.
  • Εξαιρετικά επικίνδυνα είναι τα τσιμπήματα των φιδιών και των σκορπιών. Βέβαια, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια εκτός από την οχιά αλλά σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί δεχτεί δάγκωμα από φίδι, καλό είναι να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.
  • Το τσίμπημα της τσούχτρας είναι, επίσης, ένα από τα προβλήματα των διακοπών κοντά στο κύμα. Για να το αντιμετωπίσετε, απομακρύνετε τα πλοκάμια αφού ρίξετε στην περιοχή άφθονο, θαλασσινό νερό και εν συνεχεία εφαρμόστε κάποια κορτιζονούχα κρέμα. Δώστε στο παιδί ένα αντισταμινικό και ένα αναλγητικό.
  • Η τσουκνίδα, επίσης, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο δέρμα καθώς οι λεπτές βελόνες που βρίσκονται στην άκρη των φύλλων της απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ ουσιών που προκαλούν έντονο ερεθισμό, φαγούρα, φλεγμονές και πόνο. Για να αντιμετωπίσετε την δυσάρεστη τσουκνίδα, απλώστε στο δέρμα μια κορτιζονούχα κρέμα ή μια λοσιόν με καλαμίνη. Ένα αντισταμινικό και ένα αναλγητικό θα σας φανούν απαραίτητα.
  • Πολλές φορές, το καλοκαίρι τυχαίνει να συμβαίνουν δαγκώματα και από άγνωστα σκυλάκια. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, καθαρίστε άμεσα την πληγή με νερό, ρίξτε πάνω κάποιο αντισηπτικό και επισκεφτείτε ένα ιατρικό κέντρο. Πολλές φορές, τα δαγκώματα του σκύλου κάνουν ζημιά κάτω από το δέρμα. Επίσης, ενημερωθείτε για την υγεία του ζώου, αν ανήκει σε κάποιον, και μεταφέρετε τις πληροφορίες στον γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση.
  • Πολύ συνηθισμένες κακοτοπιές της εξοχής είναι οι εκδορές και τα κοψίματα. Μόλις συμβεί το μικρό ατύχημα, καθαρίστε την πληγή καλά με άφθονο νερό. Μετά και αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας, περιποιηθείτε την περιοχή με ένα αντισηπτικό προϊόν και εφαρμόστε ένα επίθεμα για να ελαχιστοποιήσετε την περίπτωση της επιμόλυνσης του τραύματος.

 

Photo by Jessica To’oto’o on Unsplash