Ζητήσαμε από τον  Ειδικό Παιδίατρο Δημήτρη Τσιλιβάκο να μας διαφωτίσει σχετικά με τις αντιβιώσεις και την χορήγησή τους στα παιδιά. Η συζήτηση μαζί του ήταν απολαυστική και οι γνώσεις του πολύτιμες.

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο αντιβίωση;

Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση (ή και πρόληψη σε κάποιες περιπτώσεις) μικροβιακών λοιμώξεων, παρασιτικών λοιμώξεων, ή και μυκητιάσεων, όχι όμως για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων (ιώσεων) σε όλο το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Με την ευρεία θεραπευτική εφαρμογή τους μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μειώθηκαν αισθητά οι θάνατοι από μικροβιακές λοιμώξεις.

 

Πότε είναι απαραίτητο τα παιδιά να πάρουν αντιβίωση; Τι πρέπει να προηγηθεί ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο μικροβιακό πρόβλημα και να χορηγηθεί αντιβίωση;
Οι λοιμώξεις στην παιδική ηλικία είναι κατά κύριο λόγο ιογενείς ή μικροβιακές. (Οι παρασιτικές λοιμώξεις και οι μυκητιάσεις είναι λιγότερο συχνές). Οι ιώσεις διαδράμουν μόνες τους, δεν χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία και ολοκληρώνουν τη διαδρομή τους σε 3–5 μέρες χωρίς αντιβίωση. Οι μικροβιακές λοιμώξεις πρέπει πρώτα να ταυτοποιηθούν και να διαγνωστούν. Είναι απαραίτητη η ιατρική εξέταση για να γνωμοδοτήσει και να διαγνωστεί από τον ιατρό είτε κλινικά, είτε και εργαστηριακά η ανάγκη λήψης αντιβιοτικής θεραπείας.

 

Λένε ότι στη χώρα μας υπάρχει υπερ συνταγογράφηση και έντονη κατανάλωση αντιβιοτικών. Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;

Οι στατιστικές μελέτες, είτε θέλουμε είτε όχι, κάτι λένε. Θεωρώ ότι υπάρχει υπερ συνταγογράφηση, αλλά παράλληλα και προσπάθεια μείωσής της. Μερικές φορές, είτε από ανασφάλεια του εξετάζοντος, είτε από πίεση από πλευράς του ασθενούς, είτε επειδή η χορήγηση των περισσότερων αντιβιοτικών δεν είναι σωστά επιτηρούμενη και ελεγχόμενη με αποτέλεσμα να έρχονται τα αντιβιοτικά εύκολα στα χέρια του καταναλωτή – ασθενούς,  γίνεται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

 

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών ποιες οι επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα στον οργανισμό ενός παιδιού;

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών, πέρα από τις άμεσες παρενέργειες που μπορεί να έχει (ανεπιθύμητες ενέργειες) μπορεί να βλάψει και μακροπρόθεσμα τον οργανισμό είτε με την επιπτώσεις σε ζωτικά όργανα (ήπαρ – νεφρά – εντερική λειτουργία), είτε με τη μορφή της αντοχής και κατά συνέπεια μειωμένης αποτελεσματικότητας, όταν πραγματικά ο οργανισμός τα χρειαστεί και τα έχει ανάγκη, ακόμα και μετά από μερικές δεκάδες χρόνια στη ζωή του.

 

\Υπάρχει περίπτωση να πάρει προληπτικά αντιβίωση ένα παιδί; 

Υπάρχουν κάποιες παθήσεις που ενδείκνυται η προληπτική χορήγηση αντιβίωσης (ουρολοίμωξη βρεφικής ηλικίας λόγω κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης – υποτροπιάζουσες ωτίτιδες – παθήσεις βαλβίδων της καρδιάς κ.α), πάντα υπό την κρίση του θεράποντος ιατρού.

 

 Υπάρχει τρόπος να ενισχύσουμε το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών μας έτσι ώστε να ελαττωθεί η χορήγηση αντιβιοτικών;  Ποια τα οφέλη της χορήγησης προβιοτικών κατά τη διάρκεια χορήγησης αντιβιοτικών;

Η ενίσχυση του οργανισμού των παιδιών, αλλά και όλων των ηλικιών, μπορεί να γίνει με φυσικό αλλά και φαρμακευτικό τρόπο.

Η καλή φυσική κατάσταση του κάθε οργανισμού που απορρέει από την καλή και σωστή διατροφή, την γύμναση του σώματος, τον σωστό ύπνο, την σωστή ενυδάτωση, την κατάλληλη ένδυση και σαφώς μακριά από καταχρήσεις, κρατάει τον οργανισμό σε άριστη γενική κατάσταση, ετοιμοπόλεμο ενάντια σε ιούς και σε μικρόβια.

Φαρμακευτικά, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, παρότι δεν υπάρχει ομοφωνία για την αποτελεσματικότητά τους, σαφώς και μπορεί να προσφέρει οφέλη, και σε καμιά περίπτωση δεν θα βλάψει την άμυνα του οργανισμού. Πρόκειται για πολυβιταμινούχα σκευάσματα, και για τα superfoods όπως είναι το μουρουνέλαιο, η εχινάκεια, η σπιρουλίνα, το ιπποφαές, το γαϊδουράγκαθο και άλλα λιγότερα γνωστά. Επίσης με τον εμβολιασμό κατά ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων (εμβολιασμός κατά γρίπης, πνευμονιόκοκκου, μηνιγγιτιδόκοκκου, κοκκύτη κ.α.).

Σε αυτά θα προσθέσουμε τα προβιοτικά τα οποία είναι φυσικά αντιβιοτικά, δηλαδή μικροοργανισμοί που με την παρουσία τους μιμούνται τη χρήση αντιβιοτικών, προσφέροντας είτε θεραπεία (γαστρεντερίτιδα – μυκητιάσεις), είτε πρόληψη (κατά τη διάρκεια χορήγησης αντιβιοτικών).

 

Τι πρέπει να προσέξει ένας γονέας όταν χορηγείται στο παιδί το αντιβιοτικό;

Μετά την εξέταση του παιδιού από το γιατρό του και εφόσον έχει κριθεί απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης ο γονέας θα πρέπει να χορηγεί το αντιβιοτικό σύμφωνα με τις οδηγίες ώστε να επιτύχει:

Α) σωστή χρήση,

Β) σωστή δοσολογία

Γ) σωστή διάρκεια θεραπείας

Τέλος θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες για πιθανές παρενέργειες, για τη διατροφή και για τα συμπληρώματα διατροφής που πιθανόν έχουν χορηγηθεί από το θεράποντα ιατρό.

………………………………………………………………………………………………………..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΚΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Τηλ: 2104810355 & 6977833388
tsildi@yahoo.gr