Συναντήσαμε τον Ειδικό Παιδίατρο Δημήτρη Τσιλιβάκο και ζητήσαμε να μας πει πώς θα προφυλάξουμε με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά μας από τις απειλές του χειμώνα. Η ανταπόκριση του ήταν άμεση και οι απαντήσεις του εξαιρετικά κατατοπιστικές.

-Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα απλό κρυολόγημα από την γρίπη;

Τόσο το απλό κρυολόγημα όσο και η γρίπη είναι ιώσεις που οφείλονται σε ιούς εποχικούς, οι οποίοι μπορεί να είναι, για μεν τις ιώσεις διάφοροι ρινοϊοί, αδενοϊοί και διάφοροι άλλοι, ενώ για την γρίπη οι κοινώς ονομαζόμενοι ιοί της γρίπης. Κλινικά και στις δύο περιπτώσεις έχουμε συμπτωματολογία κυρίως από το αναπνευστικό τόσο το ανώτερο, δηλαδή καταρροή, δακρύρροια, πονόλαιμο, όσο και από το κατώτερο, δηλαδή βήχα. Τα συμπτώματα στην γρίπη είναι πιο έντονα και πιο βαριά. Στη γρίπη θα δει κανείς να υπάρχουν πόνοι στα κόκκαλα, στο σώμα, στο κεφάλι και γενικά υπάρχει μεγάλη κακουχία . Πάντως εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές τόσο η γρίπη όσο και οι άλλες ιώσεις, αντιμετωπίζονται συνήθως συμπτωματικά. Αντιβίωση δεν ενδείκνυται ούτε στην γρίπη, ούτε στις ιώσεις, εκτός αν υπάρχουνε επιπλοκές. Άτομα με χρόνιες παθήσεις, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ιστορικού, είναι ευάλωτα και στις δύο περιπτώσεις, αλλά κυρίως στη γρίπη. Και στις ιώσεις αλλά κυρίως στη γρίπη θα πρέπει κάποιος να πίνει πολλά υγρά, να έχει καλή διατροφή, να ξεκουράζεται και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λαμβάνει αντιϊικά φάρμακα.

-Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από το κρυολόγημα και τη γρίπη; Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τόσο από το κρυολόγημα όσο και από τη γρίπη. Το βασικότερο είναι η αποφυγή παραμονής σε μέρη που συνωστίζεται κόσμος. Στα σχολεία, σε επαγγελματικούς χώρους, στα μέσα συγκοινωνίας είναι σημαντικός ο καλός αερισμός του χώρου. Το ίδιο ισχύει και στο σπίτι μας. Το εμβόλιο της γρίπης στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό. Σε πολλές, όμως, άλλες χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά μέχρι και τους γηραιότερους. Στην χώρα μας συνιστάται ο εμβολιασμός στις μεγάλες ηλικίες, πάνω από 65 ετών, σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και σε μικρά παιδιά κυρίως την πρώτη χρονιά σχολικής παρουσίας π.χ. όταν πρωτοπάνε παιδικό σταθμό ή εφόσον έχει διαγνωστεί κάποια πάθηση όπως παραδείγματος χάριν βρογχικό άσθμα κα. Σε οικογένειες με βρέφη, προτείνουμε να εμβολιάζεται όλη η οικογένεια, για να προστατευτεί το βρέφος.

-Τι είναι αυτό που πρέπει να κινητοποιήσει τον γονιό για να έρθει σε επαφή με τον παιδίατρο;

Όταν το παιδί εμφανίσει πυρετό, θα πρέπει να είμαστε σε μια μορφή ήπιας εγρήγορσης. Η ίωση είναι διάγνωση, που είναι αδύνατο να την θέσει με ασφάλεια, είτε ο γονιός, είτε οποιοσδήποτε άλλος πλην του ιατρού. Πρέπει, λοιπόν, ο γονιός να παρακολουθεί τον πυρετό, την διάθεση του παιδιού, τον βήχα, την καταρροή, τον πονόλαιμο, το πιθανό εξάνθημα, τον εμετό, την διάρροια και να είναι σε επαφή με τον γιατρό, ο οποίος θα τον κατευθύνει για τις περαιτέρω κινήσεις.
Η αντιμετώπιση τόσο της ίωσης όσο και της γρίπης είναι με αντιπυρετικά με καλό αερισμό δωματίου, με άφθονα υγρά και καλή διατροφή. Εφόσον υπάρχουν ηχηρά συμπτώματα, όπως παραδείγματος χάριν κάποιος δυνατός βήχας, κάποια έντονη κακουχία, νωθρότητα, υπνηλία ή πολύ υψηλός πυρετός που κρατάει παραπάνω από μία-δύο μέρες, το παιδί ή και ο ενήλικας πρέπει να εξεταστεί από γιατρό.

-Πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να είναι πιστοί στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού;

Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που υπάρχει στην Ελλάδα, στηρίζεται στους κανόνες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα που καταπολεμούν βακτήρια και ιούς Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και άλλοι φορείς θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια και ποιοτικούς ελέγχους για την ασφάλεια των εμβολίων πριν και μετά την έγκριση της κυκλοφορίας τους.
Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι σπάνιες και συνήθως ήπιες δηλαδή κοκκινίλα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης ή λίγο πυρετό, που περνάνε μέσα σε μία με δύο μέρες
Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες, υπερτερούν σημαντικά από το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων στον εμβολιασμό.

-Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας έναντι της μηνιγγίτιδας;

Η μηνιγγίτιδα είναι μία σοβαρή λοίμωξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Καταρχήν, για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τη μηνιγγίτιδα, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την διατροφή των παιδιών, την επιλογή των χώρων διαβίωσης, την άθληση, την καθαριότητα των χεριών και του σώματος. Εννοείται, φυσικά, ότι υπάρχουν και εξειδικευμένα εμβόλια. Υπάρχει εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου C, εμβόλιο έναντι του αιμόφιλου της ινφλουεντζας, εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου ACWY,  και πρόσφατα εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου B
Είναι σημαντικό να προλάβουμε την μηνιγγίτιδα με τον εμβολιασμό. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις όπως απώλεια ζωής ή αναπηρίες.

-Ποια διατροφή πιστεύετε ότι θωρακίζει τον οργανισμό ενός παιδιού;

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υδατάνθρακες, λιγότερα λίπη, βιταμίνες, φυτικές ίνες είναι η σωστή διατροφή για ένα παιδί. Ένα παιδί θα πρέπει να τρώει φρούτα που έχουν πολλές βιταμίνες, και κυρίως τα εσπεριδοειδή που έχουν βιταμίνη C που θεωρείται η αντιγριπική βιταμίνη . Και βέβαια τα λαχανικά, το κρέας και κυρίως το μοσχάρι το οποίο είναι πηγή σιδήρου, το γάλα και τα γαλακτοκομικά για το ασβέστιο που χρησιμοποιεί ο νέος οργανισμός για την σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού του συστήματος. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγονται τα πολλά γλυκά, τα κορεσμένα λιπαρά και ό,τι άλλο συνηθίζουμε να λέμε «junk food».

-Ποια είναι η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι συμπληρώματα και όχι διατροφή. Σωστό είναι να έχει κάποιος ισορροπημένη διατροφή και όχι να βασίζεται σε συμπλήρωση της με ξένα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως και αυτά χρειάζονται. Συνήθως για να ενισχύσουμε ένα εξασθενημένο οργανισμό μετά από ιώσεις ή γενικότερα μετά από κάποιες παθήσεις. Με δεδομένο ότι η συνετή λήψη βιταμινών και ήπιων συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι βλαβερή, ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους, μπορούν να χορηγηθούν σε συνεννόηση με το γιατρό.

-Πώς μπορεί το εργαστήριο ενός φαρμακείου να βοηθήσει έναν παιδίατρο;

Τα περισσότερα φάρμακα που υπάρχουν καλύπτουν τις φαρμακευτικές οδηγίες συνταγογράφησης του γιατρού. Υπάρχουν όμως και θεραπείες που χρειάζονται το εργαστήριο ενός φαρμακείου. Τέτοιες ουσίες είναι κυρίως θεραπευτικές  κρέμες, διαλύματα και όχι μόνο.
Τόσο το επάγγελμα του γιατρού όσο και του φαρμακοποιού είναι επαγγέλματα υγείας. Η αρμονική συνεργασία γιατρού και φαρμακοποιού είναι ιδανική για τον κάθε ασθενή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΚΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ 117 Α ΜΟΣΧΑΤΟ 18345
Τηλ: 2104810355 & 6977833388
tsildi@yahoo.gr