Το καλοκαίρι κρύβει πολλές εκπλήξεις. Δυστυχώς, δεν είναι όλες ευχάριστες. Υπάρχουν κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες ατυχίες που μπορεί να συμβούν και να σας χαλάσουν την διάθεση και τις διακοπές σας. Εμείς, δημιουργήσαμε μια μικρή λίστα από τις πιθανές κακοτυχίες και σας προσκαλούμε να την διαβάσετε για να δείτε πως όλα αντιμετωπίζονται και πως με μικρές κινήσεις μπορείτε να επαναφέρετε την χαρά αυτών των ημερών.

1. Ηλίαση. Συμβαίνει συχνά και εμφανίζεται με σημάδια έντονης κόπωσης, επιτάχυνση των παλμών,ζάλη, αναπνευστική δυσχέρεια, πυρετό και συχνά απώλεια των αισθήσεων. Για να την αντιμετωπίσετε θα πρέπει να βρεθείτε άμεσα σε δροσερό, σκιερό μέρος και να φορέσετε ελαφριά ρούχα. Σκόπιμο θα ήταν να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες με ειδικά σκευάσματα και να κάνετε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο. Αν σας ανακουφίζει, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια σας προς τα πάνω. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

2. Φωτοαλλεργία. Πρόκειται για μια φωτοευαισθησία που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο, στα σημεία που δεν καλύπτονται με ρούχα. Εμφανίζεται με κνησμό, εξανθήματα και μερικές φορές με ρίγη και ναυτία. Για να την αντιμετωπίσετε, ίσως χρειαστεί να λάβετε μια θεραπεία μιε αντιισταμινικά. Καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να τον ρωτήσετε αν κάποια ουσία που λαμβάνετε προκαλεί φωτοαλλεργία. Σαφέστατα θα πρέπει να σταματήσετε την χρήση καλλυντικών με φωτοευαίσθητες ουσίες όπως είναι τα αιθέρια έλαια και να φοράτε συνεχώς αντηλιακό υψηλής προστασίας σε όλο το σώμα και το πρόσωπο. Σε δεύτερη φάση, ίσως χρειαστεί να επισημάνετε ποια ουσία σάς ευαισθητοποιεί μετά από ειδικές εξετάσεις.

3. Τσίμπημα τσούχτρας. Οι τσούχτρες εμφανίζονται συχνά στις ελληνικές παραλίες και το τσίμπημά τους είναι οδυνηρό. Αρχικά, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Αν δεν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημά τους, μπορείτε εύκολα να το αντιμετωπίσετε. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε την τσούχτρα από την επιδερμίδα σας. Αυτό θα το καταφέρετε τραβώντάς την απαλά με το χέρι φορώντας κάποια πλαστικά γάντια. Μετά, ρίξτε στο σημείο άφθονο, θαλασσινό νερό ή τρίψτε το απαλά με λίγη άμμο. Αποφύγετε το γλυκό νερό γιατί σπάει τα πλοκάμια και μπορεί να χυθεί επιπλέον δηλητήριο στην πληγή. Αφού αφαιρέσετε την τσούχτρα, τοποθετήστε κάτι παγωμένο στο σημείο, για να περιορίσετε την κοκκινίλα και απλώστε πάνω του μια κορτιζονούχα κρέμα που ενδείκνυται για αυτές τις περιπτώσεις. Αν δεν έχετε κρέμα, αραιώστε λίγο ξύδι σε νερό και βάλτε το στο σημείο με μια κομπρέσα. Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας, θα πρέπει να πάτε άμεσα σε κάποια ιατρικό κέντρο.

4. Ουρολοίμωξη. Μια συνηθισμένη πάθηση του καλοκαιριού που αφορά την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό και οφείλεται σε βακτήρια που προσβάλουν το ουροποιητικό. Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και εκδηλώνεται με θολά ούρα, πόνο και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα ή ακόμη και πυρετό. Για να την αντιμετωπίσετε θα πρέπει πρώτα να γίνει διάγνωση με εξέταση και μετά να σας δώσει ο γιατρός σας κάποια θεραπεία. Συνήθως, προτείνονται αντιβιοτικά. Στη συνέχεια, καλό είναι να φοράτε βαμβακερά, άνετα εσώρουχα, να πίνετε πολύ νερό και να ακολουθείτε τους κανόνες καλής υγιεινής. Κάποιο συμπλήρωμα διατροφής όπως cranberry, θα σας φανεί πολύτιμο.

5. Τσίμπημα φιδιού. Στην Ελλάδα τα δηλητηριώδη φίδια είναι ελάχιστα. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πόνος. Συνήθως, η ζάλη που προκαλείται και η ταχυκαρδία οφείλονται στον φόβο και όχι στο τσίμπημα του φιδιού. Γι’ αυτό καλό είναι να διατηρήσετε όσο το δυνατόν την ψυχραιμία σας και να αφαιρέσετε από το σημείο κάποιο ρούχο ή κόσμημα που μπορεί να σας πιέζει. Διατηρήστε το σημείο ακίνητο, αν γίνεται δέστε το με ένα πανί για να απομονωθεί και πηγαίνετε αμέσως σε κάποιο ιατρικό κέντρο. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι το δηλητήριο κόβοντας την πληγή γιατί αυτό, πιθανότατα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη μόλυνση.

Κρατήστε στο μυαλό σας αυτές τις απλές οδηγίες και μην διστάσετε να μας ρωτήσετε ό,τι παραπάνω θέλετε. Επίσης, μην αμελείτε το φαρμακείο των διακοπών ή του αυτοκινήτου. Είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος, ανά πάσα στιγμή, να δίνει λύση σε μια μικρή ατυχία και να μην της επιτρέπει να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.