Ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα και αγαπάμε τον ήλιο. Τριγυρίζουμε στους δρόμους, περνάμε ώρες στην παραλία και συνηθίζουμε να μελαγχολούμε όταν οι μαγικές ακτίνες της πύρινης μπάλας κρύβονται πίσω από τα σύννεφα. Η αγάπη μας για τον ήλιο είναι ισχυρή και ακλόνητη, παρόλο ότι ξέρουμε πως ο ήλιος είναι επικίνδυνος. Τουλάχιστον, ας μάθουμε να είμαστε τυπικοί στην τήρηση των κανόνων που προϋποθέτει μια υγιής σχέση μαζί του.  Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο σε όλες τις σχέσεις.

Για να αντιμετωπίσουμε τον ήλιο με ίσους όρους οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στιγμές που καλό είναι να αποφεύγουμε τις επαφές μαζί του. Το μεσημέρι, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε για μπάνιο στην θάλασσα ούτε για βόλτες.   Τις υπόλοιπες ώρες, καλό είναι να φοράμε πάντα αντηλιακά και, μάλιστα, να φροντίζουμε να είναι γενναία η ποσότητα του προϊόντος για να είμαστε σίγουροι ότι προστατευόμαστε σωστά.

Στην περίπτωση που λαμβάνετε κάποια ειδική θεραπεία θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλά αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντισυλληπτικά και αντικαταθλιπτικά προκαλούν φωτοευαισθησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να αποφεύγετε εντελώς τον ήλιο.

Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να παίζουν κάτω από τον ήλιο. Προστατέψτε τα με ισχυρά αντηλιακά, πλατύγυρα καπέλα και ειδικά, αντηλιακά t-shirt.

Τα λευκά, λεπτά υφάσματα δεν θα σας προστατέψουν από τον ήλιο. Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος που ίσχυε κάποτε. Αν το ρούχο σας επιτρέπει να βλέπετε μέσα από αυτό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να κυκλοφορείτε μαζί του κάτω από τον ήλιο.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας άφθονο νερό και χυμούς.

Μετά την έκθεση στον ήλιο, ενισχύστε την επιδερμίδα σας με after sun προϊόντα που έχουν αναπλαστικές ιδιότητες και βοηθούν το δέρμα να ξαναβρεί τις ισορροπίες του. Στην περίπτωση εγκαύματος δεν αρκεί ένα απλό after sun. Τότε, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας και να σας κατευθύνει αναλόγως.

Εκτός από το δέρμα σας ανάγκη προστασίας έχουν και τα μάτια σας. Μην κυκλοφορείτε χωρίς γυαλιά ηλίου και μην φοράτε γυαλιά ηλίου που δεν έχουν καλούς και απορροφητικούς φακούς.

Τα χείλη είναι η περιοχή του σώματος που δεν παράγει μελανίνη. Τα αντηλιακά balm, λοιπόν, δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά μια ακόμη ανάγκη για να είστε σωστά προστατευμένοι.

Μην χρησιμοποιείτε περσινά ανοιγμένα αντηλιακά. Η αντηλιακή τους δράση είναι μειωμένη και αμφισβητούμενη, οπότε δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα σας προστατέψουν. Επίσης, μην αφήνετε τα αντηλιακά σας εκτεθειμένα στον ήλιο. Το καλύτερο θα ήταν να τα μεταφέρετε σε  μικρά, ισοθερμικά τσαντάκια.

Ισχυροποιείστε τον οργανισμό σας απέναντι στον ήλιο λαμβάνοντας καθημερινά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Αν η διατροφή σας δεν σας το επιτρέπει, αναζητήστε κάποιο ανάλογο συμπλήρωμα.

Η χρήση των αντηλιακών έχει νόημα μόνο όταν γίνεται σωστά. Το αντηλιακό χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα για να ενεργοποιηθεί και απαιτείται επανάληψη αν το δέρμα βραχεί ή ιδρώσει. Τα αντηλιακά έχουν δείκτες που αφορούν τόσο τον τύπο δέρματος όσο και τον χρόνο που μπορούν να προσφέρουν προστασία. Ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο ιδίως τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Για τα παιδιά ενδείκνυνται ειδικές συνθέσεις.

Photo by Jason Blackeye on Unsplash