Το σώμα μας είναι μια μηχανή. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο καταπονείται. Οι πόνοι στις αρθρώσεις παρουσιάζονται συνήθως  μετά από χρόνια σωματική καταπόνηση. Γι’ αυτό άλλωστε, τις περισσότερες φορές, οι πόνοι αυτοί δεν προέρχονται από  κάποιο χτύπημα ή μια έντονη πίεση  αλλά προκύπτουν χωρίς λόγο, και μπορούν να εμφανιστούν ανύποπτα ένα πρωινό.

Για τους πόνους στις αρθρώσεις, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Οι κύριοι λόγοι είναι η παχυσαρκία, η κακή στάση σώματος, η έλλειψη άσκησης και, φυσικά, η ηλικία. Τα σημεία που παρουσιάζονται είναι η πλάτη, οι ώμοι, τα χέρια και τα πόδια και τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά, σίγουρα, είναι κάτι που χαλάει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Αν οι πόνοι συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπωε για παράδειγμα οίδημα, το πιο πιθανό είναι ότι κρύβουν πίσω τους κάποια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που πρέπει να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά. Αυτές οι  μορφές φλεγμονώδους αρθρίτιδας έχουν αυτοάνοση προέλευση. Πρέπει, όμως, να διαγνωστούν εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν με συστηματική θεραπεία για να περιοριστούν όσο γίνεται, να μην εξαπλωθούν, και ο ασθενής να γλιτώσει από έντονους πόνους.

Εδώ αναφερόμαστε στις παθήσεις των αρθρώσεων οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, αποκτώντας μερικές, καλές συνήθειες στην καθημερινότητα:

  • Ανακούφιση, λοιπόν, για τις αρθρώσεις είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε κανονικά επίπεδα. Η παχυσαρκία και οι αυξομειώσεις του βάρους φέρνουν μόνο προβλήματα.
  • Διορθώστε την στάση του σώματός σας τις στιγμές που δουλεύετε, βλέπετε κάποια ταινία ή απολαμβάνετε το γεύμα σας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κακή στάση σε ό,τι και αν κάνουν. Επίσης, αποφύγετε τη ορθοστασία ή αν κάνετε κάποια καθιστική εργασία, προσπαθήστε, ανά μία ώρα, να σηκώνεστε και να περπατάτε για λίγο.
  • Βάλτε την άσκηση στην ζωή σας. Κάντε pilates, κολύμπι ή yoga που βοηθάνε πολύ τις αρθρώσεις και μην ξεχνάτε να ενδυναμώνετε τους μυς που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις με βάρη.
  • Προσέξτε πολύ την διατροφή σας. Αποφύγετε τα λιπαρά και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και “καλά λιπαρά”.
  • Αναζητήστε τα συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις. Το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ,η χονδροϊτίνη και ο κουρκουμάς θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το χόνδρο των αρθρώσεων υγιή έτσι ώστε να καθυστερήσετε την εμφάνιση των αρθροπαθειών. H τοπική εφαρμογή αντιφλεγμονοδών κρεμών μπορεί να οδηγήσει σε πρόσκαιρη ανακούφιση. Επιλέξτε σκευάσματα με καλή απορρόφηση.

Στην περίπτωση που οι πόνοι είναι έντονοι και επίμονοι, η λύση δεν μπορεί να είναι η λήψη φαρμάκων από το στόμα, συστηματικά. Οφείλετε να επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό. Και σε αυτή την περίπτωση η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύτιμη.