Η νέα σεζόν αρχίζει, ο καιρός έχει δροσίσει και η νύχτα πέφτει λίγο πιο νωρίς. Δεν το έχουμε πιστέψει ακόμα ότι αποχαιρετούμε το καλοκαίρι αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε κάνει, ήδη, το εμβόλιό μας κατά της γρίπης για να είμαστε προστατευμένοι, έχουμε πάρει τις αποφάσεις του νέου, σχολικού έτους και έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι φέτος θα προσέχουμε λίγο περισσότερο την υγεία μας.

Κάτι που μπορούμε να κάνουμε εύκολα για τον εαυτό μας είναι τα ζεστά, θεραπευτικά ροφήματα, τα οποία αντικαθιστούν τέλεια τους πολλούς καφέδες και τα αναψυκτικά, μέσα στη μέρα.

Ζεστά, αρωματικά ροφήματα, που σίγουρα δεν μπορούν να πάρουν τη θέση μιας θεραπευτικής αγωγής αλλά μπορούν να την συμπληρώσουν, συμβάλλοντας στην διατήρηση ή την ανάκτηση της υγείας μας είναι και τα παρακάτω:

Η τσουκνίδα που δεν θέλουμε για κανένα λόγο να ακουμπήσουμε όταν περπατάμε στη φύση, δίνει ένα υπέροχο ρόφημα που θεωρείται γιατρικό για όσους έχουν υψηλή πίεση ή υποφέρουν από αρθριτικά. Επίσης, καθαρίζει το συκώτι και το αίμα μας.

Το ίδιο ευεργετικό και απίστευτα εύγεστο είναι το τσάι του βουνού που είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, θεωρείται ότι καταπολεμά την υπέρταση και καθυστερεί την εμφάνιση καταρράκτη.

Χαριτωμένο και ταπεινό, το χαμομήλι που μας έβαζε η γιαγιά μας να μαζεύουμε στο δάσος, είναι ένα πολύτιμο φάρμακο. Με τις γνωστές, αντισηπτικές  του ιδιότητες, χρησιμοποιείται σε κομπρέσες για να καταπραΰνει φλεγμονές των ματιών, ενώ είναι και σωτήριο σε περιπτώσεις στοματίτιδας. Επιπλέον, σαν ρόφημα, ανακουφίζει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα.

Αργήσαμε να την μάθουμε εδώ στην Ελλάδα αλλά όταν καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι την βάλαμε αμέσως στην καρδιά μας. Ο λόγος, φυσικά, για την εχινάκεια, που πολλοί την αποκαλούν φυσικό αντιβιοτικό και είναι ιδανική σε στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Επιπλέον, βοηθάει στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων.

Το ρόφημα της μέντας είναι, επίσης, πολύ σημαντικό καθώς βοηθάει την διαδικασία της πέψης και μειώνει το φούσκωμα. Μετά από ένα καλό, κυριακάτικο τσιμπούσι, ζητήστε μέντα αντί για καφέ και θα διαπιστώσετε την δράση της. Εξαιρετική είναι και για όσους από εμάς υποφέρουμε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Περήφανος Κρητικός, ο δίκταμος χαρακτηρίζεται για τις αντισηπτικές και αντισπασμωδικές του ιδιότητες. Πρόσφατα, αποδείχθηκε πολύ καλός στην καταπολέμηση του έλκους στο στομάχι. Η αλήθεια είναι ότι έχει έναν τρόπο να ηρεμεί το πεπτικό σύστημα και να απομακρύνει τον πόνο.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται πιο συχνά στην Ασία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και στην Ευρώπη τόσο στην μαγειρική όσο και σε κρύα ή ζεστά ροφήματα. Εκτός  από τις τονωτικές του ιδιότητες, ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα και έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αν και συνηθίζουμε να την αποξηραίνουμε και να την φυλάμε μέσα στα συρτάρια με τα ασπρόρουχα, η λεβάντα είναι πολύ χαλαρωτική και ιδανική να κλείνουμε μαζί της τη μέρα μας, για να απολαμβάνουμε έναν ήσυχο ύπνο. Επίσης, καταπολεμά τον βήχα και το άσθμα και ενισχύει την καλή μας διάθεση.