Το μπάνιο του μωρού είναι μια διαδικασία που απολαμβάνουν  τόσο τα μωρά όσο και οι γονείς. Οι γονείς γιατί βρίσκουν μια ακόμη ευκαιρία να περάσουν στιγμές μαζί με το παιδί τους και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την σχέση τους μαζί του, και τα μωρά γιατί χαλαρώνουν απίστευτα μέσα στο μπάνιο, λατρεύουν το μασάζ και διασκεδάζουν.

Βέβαια, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μπάνιο βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των μωρών. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να γίνεται  ποτέ βιαστικά. Ας δούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την ώρα χαλάρωσης σε μοναδική ιεροτελεστία με απλά tips.

Η πρώτη αντίδραση του μωρού όταν το γδύνουμε και το βυθίζουμε στο νερό είναι να κλάψει κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό. Τα μωρά ξεχνούν γρήγορα πως επέπλεαν σε νερό τους πρώτους, εννιά μήνες της ζωής τους και όταν έρθουν σε επαφή με αυτό, μετά την γέννηση, παθαίνουν ένα μικρό σοκ. Γρήγορα, βέβαια, συνηθίζουν το μπάνιο και το περιμένουν πώς και πώς. Καλύτερη ώρα για το μπανάκι τους θεωρείται το βράδυ γιατί βοηθάει τα μωρά να έχουν έναν ποιοτικό, πολύωρο ύπνο.

Η σωστή προετοιμασία θα βοηθήσει το μωρό να νιώσει άνετα και θα μας απαλλάξει από την νευρικότητα. Το δωμάτιο πρέπει να είναι ζεστό. Τα μωρά λατρεύουν την ζέστη. Πριν απ’ όλα, λοιπόν, φροντίζουμε για την θερμοκρασία νερού και μπάνιου. Ιδανική θερμοκρασία δωματίου θεωρούνται οι 24-27˚C και νερού οι 36˚C. Καλό θα ήταν να έχουμε  γύρω μας όλα εκείνα που θα χρειαστούμε έτσι ώστε οι κινήσεις μας να γίνονται απαλά και να μην θορυβούν το παιδί μας. Σημαντικό, επίσης, είναι να βρίσκεται το μωρό σε καλή διάθεση. Ένα πεινασμένο μωρό είναι σίγουρο ότι δεν έχει καμιά όρεξη να κάνει μπάνιο.

Αφού έχουμε εξασφαλίσει την τέλεια θερμοκρασία και το μωρό μας βρίσκεται μέσα στην απαλή σαπουνάδα, τρίβουμε με τα χέρια μας απαλά όλο το σωματάκι του και του κάνουμε μασάζ έτσι ώστε να χαλαρώσει ακόμα καλύτερα και να είναι συνεχώς σε επαφή μαζί μας. Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να του μιλάμε. Τα παιδιά αγαπούν την φωνή των οικείων τους και νιώθουν πιο άνετα όταν την ακούν τριγύρω. Μικρά λογάκια, τραγουδάκια και αγάπες είναι ό,τι πρέπει για να γίνει το μπάνιο, μια αξέχαστη εμπειρία για το μωρό.

Τα μωρά αγαπούν, επίσης, τις απαλές και ευχάριστες μυρωδιές. Επιλέξτε με προσοχή τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για το μπάνιο τους. Αρχικά, πρέπει να έχουν συνθέσεις κατάλληλες για την ευαίσθητη επιδερμίδα τους και μετά καλό είναι να έχουν μια συνέπεια για να «γράψει» το άρωμά τους στην μνήμη των μωρών έτσι ώστε με το που ανοίγει το αφρόλουτρο να αντιλαμβάνονται ότι κάτι υπέροχο θα ακολουθήσει.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, πολύτιμες είναι ακόμα οι σαπουνόφουσκες που αναπτύσσουν τον συντονισμό χεριών και ματιών. Το ίδιο σημαντικά είναι και τα παιχνίδια στο μπάνιο που εγείρουν την φαντασία αλλά και την κινητικότητά του. Το βύθισμα των παιχνιδιών, οι σταγόνες που πετάγονται ολόγυρα ακόμα και η σαπουνάδα που μπαίνει στο στόμα και την γεύεται το μωρό, είναι μικρές λεπτομέρειες που κρατούν το μυαλό και τις αισθήσεις σε εγρήγορση.

Μετά το μπάνιο πρέπει να τυλίξουμε το μωράκι αμέσως σε μια πετσέτα, να ταμπονάρουμε το σώμα του απαλά για να απομακρυνθεί το νερό και να συνεχίσουμε το μασάζ με κάποιο ειδικό λάδι ή κρέμα. Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση αλλά και πιο ήρεμο ύπνο, μπορούμε να ψεκάσουμε το κρεβατάκι του με κάποιο ειδικό, χαλαρωτικό άρωμα.

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε από κοντά οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να συμβάλουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο στο ευχάριστο μπανάκι του μωρού σας.