Φέτος, για πρώτη φορά, στον Δήμο Τρικάλων, εγκαινιάστηκε σχολικό κυλικείο με βιολογικά προϊόντα ντόπιων παραγωγών, υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα ευχάριστο και ελπιδοφόρο γεγονός που μας έκανε να πιστεύουμε ότι πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν προς το καλύτερο. Βέβαια, μέχρι να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία αυτό το λαμπρό παράδειγμα, έχουμε πολύ δρόμο.  Μέχρι να συμβεί κάτι ανάλογο, οφείλουμε να φροντίζουμε εμείς για το κολατσιό των παιδιών μας. Και το δεκατιανό τους είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Αρχικά, θα ήταν καλό να ετοιμάζουμε στα παιδιά ένα πλήρες πρωινό. Το πρώτο γεύμα της μέρας είναι πολύ σημαντικό και, μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα χορτάτα παιδιά, αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματά τους και είναι περισσότερο συγκεντρωμένα στην τάξη. Πριν φύγουν, λοιπόν, οι μικροί ή μεγαλύτεροι μαθητές για το σχολείο καλό είναι να έχουν απολαύσει ένα μπολ με φρέσκο γάλα και δημητριακά. Αν δεν αντέχει πολλά το στομάχι τους, ας περιοριστούμε στο γάλα που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους. Στη συνέχεια ας φτιάξουμε το lunch box τους.

Αρχικά, θα ήταν καλό να δώσουμε μεγάλη σημασία στην επιλογή της τσάντας μεταφοράς του φαγητού. Στην Ελλάδα, έχουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου υψηλές θερμοκρασίες. Για να είμαστε σίγουροι ότι το φαγητό των παιδιών μας δεν κινδυνεύει να αλλοιωθεί, καλό είναι να το συσκευάζουμε σε ειδικές τσάντες που διατηρούν χαμηλή θερμοκρασία του περιεχομένου ή να συνοδεύουμε το box μας με κάποιες μικρές παγοκύστες που θα βοηθήσουν να παραμείνει το φαγητό ασφαλές προς κατανάλωση.

Γνωρίζοντας ότι ένας από τους κυριότερους λόγους εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας είναι τα τυποποιημένα σνακς, προσπαθούμε με το κολατσιό να κρατάμε χορτάτα τα παιδιά ανάμεσα στα γεύματα, έτσι ώστε να μην καταφεύγουν σε αυτές τις λύσεις.

Μερικές καλές ιδέες για κολατσιό είναι:

  • Οι μπάρες δημητριακών που έχουν πολλές φυτικές ίνες και δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη ή σοκολάτα. Ανάλογες μπάρες μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας.
  • Αποξηραμένα φρούτα με ανάλατους, ξηρούς καρπούς που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε ένα μικρό τάπερ ή σε ένα χάρτινο σακουλάκι.
  • Αραβικές πίτες με κάποιο άλειμμα κατσικίσιου τυριού, μαρούλι και ψητό κοτόπουλο που έχουμε ξεψαχνίσει.
  • Διάφορα λαχανικά, της αρεσκείας του παιδιού, κομμένα σε λεπτές φέτες και συνοδευμένα με ένα ντιπ τυριού ή γιαουρτιού.
  • Μικρά τσουρεκάκια, με λίγη περιεκτικότητα ζάχαρης, τα οποία μπορούμε και μόνοι μας να τα φτιάχνουμε το Σαββατοκύριακο, για να τα έχουμε όλη την εβδομάδα.
  • Φρέσκα φρούτα που καθαρίζονται εύκολα χωρίς μαχαίρι ή τρώγονται με την φλούδα αφού πλυθούν καλά.
  • Τοστ από πολύσπορο ψωμάκι που μπορούμε να παίρνουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας, για να φτιάχνουμε κρύα σάντουιτς με γαλοπούλα και γραβιέρα κομμένη σε λεπτές φέτες ή με τόνο και λίγη μαγιονέζα ή ακόμα και με μια λεπτή και νόστιμη ομελέτα με μανιτάρια.
  • Στην περίπτωση που τα παιδιά ζητούν επίμονα κάποιο γλυκό, μπορούμε και πάλι να φτιάξουμε ένα κέικ με βάση το λάδι, το καρότο και την μπανάνα ή μπισκότα με ξηρούς καρπούς και μέλι ή ακόμα και homemade παστέλια με αγνό μέλι και σουσάμι.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο πιθανό είναι τα παιδιά να αντιδράσουν σε αυτήν την «επίθεση» της υγιεινής διατροφής. Καλό θα ήταν να τα εκπαιδεύουμε νωρίς για αυτές τις γεύσεις καθώς και να τους μιλάμε για την παιδική παχυσαρκία με απλά λόγια.

Επίσης, δε πρέπει να ξεχνάμε να τοποθετούμε, δίπλα στο lunch box τους, τα καθαριστικά μαντιλάκια χεριών που απομακρύνουν τα βακτήρια ή κάποιο, αντίστοιχο υγρό χεριών, για να είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσουν με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια το γεύμα τους.