Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Κρίθαρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, και μάθαμε όλα εκείνα που χρειαζόμαστε για ένα λευκό χαμόγελο και γερά δόντια. Απολαύστε την συνέντευξη αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν υπέροχο επιστήμονα.

1. Μπορεί ο καθένας να κάνει λεύκανση δοντιών; Πρέπει να είναι υγιή τα δόντια;

Ο καθένας μπορεί να κάνει λεύκανση δοντιών. Σε γενικές γραμμές είναι μια ασφαλής διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η όλη διαδικασία να γίνεται σε υγιή δόντια. Γι’ αυτό καλό είναι να προηγείται της λεύκανσης μια λεπτομερής κλινική εξέταση, καθώς επίσης και καθαρισμός των δοντιών, προκείμενου η λεύκανση να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

2. Από πού προκαλούνται λεκέδες στα δόντια; Μπορεί να προκληθούν και από φάρμακα;

Λεκέδες στα δόντια μπορεί να προκληθούν από το κάπνισμα (νικοτίνη), αλλά και από διάφορες τροφές, όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, διάφορες σάλτσες και από κάποια μπαχαρικά. Μπορεί όμως να προκληθούν και από φάρμακα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των δοντιών. Συγκεκριμένα, κάποια αντιβιοτικά, όπως οι τετρακυκλίνες, αν ληφθούν κατά την εγκυμοσύνη ή κατά την ανάπτυξη των δοντιών μπορούν να δώσουν μια γκρι οπαλιζέ απόχρωση στα δόντια. Επίσης, οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες /ακτινοβολίες μπορεί να εμφανίσουν αλλοιώσεις στο χρώμα των δοντιών.

3. Η λεύκανση δοντιών ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού; Η διαδικασία απαιτεί κάποια προετοιμασία;

Εξαρτάται από τη μέθοδο που εφαρμόζει ο κάθε οδοντίατρος. Η λεύκανση που γίνεται αποκλειστικά στο οδοντιατρείο μπορεί να ολοκληρωθεί και σε ένα ραντεβού, κατά το οποίο γίνεται η εφαρμογή του λευκαντικού για τουλάχιστον 15-20 λεπτά σε κάθε γνάθο, ενώ η διαδικασία μπορεί και να επαναληφθεί μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως όμως οι περισσότεροι οδοντίατροι χρησιμοποιούν συνδυασμό λεύκανσης στο ιατρείο και μετά στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή για καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως προηγείται από το ραντεβού της λεύκανσης ένα ραντεβού για λήψη αποτυπωμάτων, προκειμένου να φτιαχτούν εξατομικευμένοι νάρθηκες λεύκανσης (μασελάκια) για χρήση στο σπίτι από τον ασθενή. Επίσης, συνήθως χρειάζεται και ένα ραντεβού για επανεξέταση του αποτελέσματος κάποιες μέρες μετά την πρώτη εφαρμογή στο σπίτι (συνήθως 5-7 μέρες μετά).

4. Η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας; Έχουν αναφερθεί παρενέργειες;

Η διαδικασία της λεύκανσης είναι αρκετά ασφαλής όταν γίνεται κάτω από την επίβλεψη κάποιου ειδικού (οδοντιάτρου). Συνεπώς, δεν μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας όταν ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Η κύρια παρενέργεια που συνήθως παρατηρείται είναι μια παροδική ευαισθησία των δοντιών, η οποία φεύγει μετά τη διακοπή της θεραπείας.

5. Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης; Απαιτείται συγκεκριμένη περιποίηση;

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η διατροφή και το κάπνισμα. Έτσι, σε καπνιστές ή σε άτομα που καταναλώνουν συχνά καφέδες, κόκκινο κρασί, τσάι και άλλα τέτοιου είδους προϊόντα πλούσια σε χρωστικές είναι λογικό το αποτέλεσμα της λεύκανσης να κρατάει λιγότερο. Το κιτρίνισμα των δοντιών ωστόσο γίνεται σταδιακά και η μετάβαση στην προηγούμενη κατάσταση γίνεται βαθμιαία. Με συντήρηση το αποτέλεσμα της λεύκανσης μπορεί να κρατήσει για τουλάχιστον δύο και πλέον χρόνια.

6. Τα προϊόντα που υπάρχουν στο φαρμακείο για κατ΄ οίκον λεύκανση έχουν αποτελέσματα;

Τα προϊόντα που υπάρχουν στο φαρμακείο για κατ’ οίκον λεύκανση έχουν αποτελέσματα πιο ήπια σε σχέση με τη λεύκανση που γίνεται από κάποιον επαγγελματία. Και αυτό γιατί ναι μεν τα προϊόντα αυτά έχουν τις ίδιες ή παραπλήσιες λευκαντικές ουσίες με αυτές που εφαρμόζει ο οδοντίατρος, αλλά έχουν μικρότερες συγκεντρώσεις λευκαντικής ουσίας. Με άλλα λόγια είναι λιγότερο ισχυρά.

7. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να προλάβει την λεύκανση και να διατηρήσει το φυσικό, λευκό χρώμα των δοντιών του;

Για να διατηρήσει κάποιος το φυσικό, λευκό χρώμα των δοντιών του πρέπει να κάνει ένα συνδυασμό από πράγματα. Καταρχάς πρέπει να είναι επιμελής με τη στοματική του υγιεινή: συνίσταται καθημερινό βούρτσισμα για τουλάχιστον 2 λεπτά. Επίσης, πρέπει να είναι τυπικός με την συντήρηση του στόματος του: η επίσκεψη μία φορά τον χρόνο στον οδοντίατρο προλαβαίνει καταστάσεις που μπορούν να καταστρέψουν το χαμόγελό μας, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα. Τέλος, μια προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική για ένα υγιές και λευκό χαμόγελο, όπως επίσης και η αποφυγή του καπνίσματος.

8. Για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια ποια θα πρέπει να είναι ιδανικά η καθημερινή τους περιποίηση;

Σωστό βούρτσισμα για τουλάχιστον 2 λεπτά μετά από κάθε γεύμα, καθώς επίσης και χρήση οδοντικού νήματος ή εναλλακτικά μεσοδόντια βουρτσάκια μετά το βούρτσισμα. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στοματικό διάλυμα όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

9. Υπάρχουν τροφές που δυναμώνουν τα δόντια;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (βρίσκεται σε πορτοκάλια, λεμόνια, κουνουπίδι, μπρόκολο και στις πολύχρωμες πιπεριές) , βιταμίνη D (βρίσκεται σε ρέγκα, καρότα, μανιτάρια και τόνο) και βιταμίνη B (βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά και στο χοιρινό κρέας) μπορούν να ενισχύσουν τον οστικό ιστό. Επίσης, το ασβέστιο (το βρίσκουμε σε γάλα, κρόκο αβγού, μύδια, χαβιάρι, μπύρα), ο φώσφορος (βρίσκεται σε ψάρια, δημητριακά, καρύδια, βασιλικό πολτό), το μαγνήσιο (βρίσκεται σε μαρούλι, σπανάκι, παντζάρια), το κάλιο (το βρίσκουμε σε σόγια, καφέ, φράουλες και μαύρο πιπέρι) και το φθόριο (βρίσκεται σε ψάρια, τσάι, κρασί, σταφύλια, μύδια) θωρακίζουν την υγεία του στόματος και το σμάλτο. Συμπερασματικά, όλες οι παραπάνω τροφές δυναμώνουν τα δόντια.

10. Τί πρέπει να κάνεις κάποιος όταν παρατηρήσει αίμα στα ούλα του;

Η παρουσία αίματος (είτε κατά το βούρτσισμα είτε και αυτόματα) στα ούλα είναι ένδειξη φλεγμονής των ούλων. Σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη στον οδοντίατρο κρίνεται αναγκαία για εκτίμηση της κατάστασης και πιθανή θεραπεία των ούλων.

11. Υπάρχουν ευαίσθητα δόντια που πονάνε όταν έρχονται σε επαφή με κάποιον κρύο ή ζεστό παράγοντα. Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το δυσάρεστο αυτό αίσθημα;

Καταρχάς είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο για να αποκλειστεί το γεγονός ότι η ευαισθησία δεν προέρχεται από κάποια παθολογική κατάσταση (π.χ. τερηδόνα, ουλίτιδα).
Συχνά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κάνοντας μερικές απλές αλλαγές, π.χ. υιοθετώντας καλύτερες συνήθειες στοματικής υγιεινής, χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια, περιορίζοντας την κατανάλωση όξινων τροφών και βουρτσίζοντας λιγότερο έντονα τα δόντια. Αν ωστόσο το πρόβλημα επιμένει, ο οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει μια πιο επαγγελματική και εξατομικευμένη λύση.

12. Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται καθαρισμός και έλεγχος των δοντιών;

Η συχνότητα επανεξέτασης και καθαρισμού των δοντιών ποικίλει ανά ασθενή ανάλογα με τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών του και ανάλογα με την ευκολία σχηματισμού πέτρας. Σε γενικές γραμμές καθαρισμός και έλεγχος των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά ανά έτος.

** Ο Γιάννης Κρίθαρης είναι Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών με MSc στην Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική του Manchester Πανεπιστημίου.