Παρόλο που η όσφρηση είναι η πιο δυνατή μας αίσθηση, η όραση παραμένει δυνατή, υπέροχη και αναγκαία για να ανακαλύπτουμε καθημερινά τον κόσμο μας και να απολαμβάνουμε όσους και όσα αγαπάμε.

Ακόμα και όταν κληρονομικά είμαστε επιβαρυμένοι με διάφορες ασθένειες των ματιών, είναι εφικτό να προλάβουμε την εξέλιξή τους και να επιβραδύνουμε την πορεία τους με μερικά έξυπνα tips.

  1. Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με λαχανικά που είναι σκούρα πράσινα όπως το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συναντάμε, επίσης, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ικανότητά μας να διακρίνουμε τα χρώματα. Τόσο η λουτεΐνη όσο και η ζεαξανθίνη καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, φιλτράρουν το μπλε φως και εμποδίζουν την εμφάνιση του καταρράκτη, που είναι μια κοινή ασθένεια των ματιών.
  2. Ξεκινάμε να αθλούμαστε με πρώτη επιλογή το jogging ή τον διάδρομο σε κλειστό χώρο. Το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη με πρώτο απ’ αυτά την καταπολέμηση του διαβήτη που προκαλεί τύφλωση και είναι πολύ επικίνδυνος. Επιπλέον, μια έρευνα από διάσημο επιστημονικό εργαστήριο των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα πως το τρέξιμο, περίπου 3-4 χιλιόμετρα την ημέρα, καταπολεμά των ωχρά κηλίδα που, επίσης, προκαλεί τύφλωση σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.
  3. Αρχίζουμε να βλέπουμε με καλό μάτι τα κόκκινα σταφύλια που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που πολεμούν δυναμικά τα προβλήματα του αμφιβληστροειδούς. Γενικά, οι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες είναι πάντα πολύτιμες καθώς καταπολεμούν όλες τις ασθένειες που μας φέρνουν πιο κοντά στην πρόωρη γήρανση.
  4. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ένας καλός τρόπος για να γυμνάσουμε τα μάτια μας είναι τα video games στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, τα οποία απαιτούν από εμάς οξυμένη παρατήρηση και εγρήγορση.
  5. Ένα άλλο απλό κόλπο για να γυμνάσουμε τους οφθαλμούς μας είναι να τοποθετήσουμε το δάχτυλο μας κεντρικά στο πρόσωπό μας και σε απόσταση 10cm από την μύτη. Να εστιάσουμε σε αυτό για λίγο, μετά να κοιτάξουμε πέρα από αυτό και μετά να ξαναγυρίσουμε το βλέμμα μας πάνω του. Αυτή είναι μια απλή και εύκολη άσκηση που μπορούμε να κάνουμε ακόμα και στο διάλειμμα της δουλειάς μας.
  6. Να εκτιμήσουμε τα στρείδια και να αρχίσουμε να τα απολαμβάνουμε τακτικά καθώς είναι πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος τροφοδοτεί με βιταμίνη Α τον αμφιβληστροειδή και τον βοηθά να παράγει μελανίνη που τον προστατεύει.
  7. Πολύτιμα είναι ακόμα τα ψάρια και οι ξηροί καρποί που περιέχουν καλά λιπαρά οξέα Ωμέγα3. Τα Ωμέγα3 καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση και απομακρύνουν την πιθανότητα εμφάνισης πολλών ασθενειών που αφορούν τα μάτια.
  8. Η καλή ενυδάτωση των οφθαλμών είναι πολύ σημαντική. Ας κρατήσουμε τα μάτια μας ενυδατωμένα είτε χρησιμοποιώντας απλά δάκρυα είτε πιο εμπλουτισμένες σταγόνες πχ με υαλουρονικό οξύ σε διάφορες περιεκτικότητες, σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού.
  9. Προκειμένου να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες βλεφαρίτιδες, πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση κοινών χαρτομάντηλων για καθαρισμό, αλλά να επιλέγουμε ειδικά προϊόντα για αυτόν τον σκοπό.
  10. Η συχνή εξέταση των οφθαλμών μας σε εξειδικευμένα, οφθαλμολογικά κέντρα είναι, επίσης, απαραίτητη για να ελέγχουμε την υγεία τους και να προλαμβάνουμε παθήσεις. Στα κέντρα αυτά, εκτός από την οξύτητα της όρασης, θα ελέγξουμε την οπτική μας αντίληψη, την οπτική μνήμη και διάφορες, άλλες σημαντικές λειτουργίες που παίζουν μεγάλο ρόλο στην αίσθηση που έχουμε στον χώρο και στην ικανότητά μας να λαμβάνουμε γρήγορα ή όχι και τόσο γρήγορα εικόνες και μηνύματα.

Στο φαρμακείο μας μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής και άλλα προϊόντα περιποίησης των οφθαλμών, φροντίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την υγεία των ματιών σας.