Το μυστικό της μακροζωίας δεν βρίσκεται μόνο στην σωστή διατροφή και την εξέλιξη των θεραπευτικών σκευασμάτων. Αν θέλουμε να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, οφείλουμε να προλαμβάνουμε τις ασθένειες. Για να το επιτύχουμε, δεν πρέπει να αμελούμε τα check-up μας.

Ο έλεγχος της υγείας μας πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς και το πρώτο check-up να γίνεται γύρω στα 20 μας χρόνια. Οι εξετάσεις σε αυτή την ηλικία δεν περιλαμβάνουν  τίποτα περισσότερο από μια γενική αίματος, μια εξέταση ούρων και τον έλεγχο του θυρεοειδούς.  Αν τα αποτελέσματα είναι καλά και οι δείκτες δεν είναι ανησυχητικοί, το check-up δεν χρειάζεται να επαναληφθεί πριν τα 30.

Στα 30 χρόνια μας εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις, οφείλουμε να κάνουμε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να δει ο γιατρός αν υπάρχουν ισχαιμικές αλλοιώσεις ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Ιδιαιτέρως στην περίπτωση που υπάρχει ιστορικό, η εξέταση της καρδιάς είναι παραπάνω από απαραίτητη. Για τις γυναίκες , σημαντικό είναι να κάνουν Τεστ Παπανικολάου και ψηλάφηση μαστών. Από την ηλικία των 35, κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μαστογραφία.

Οι καπνιστές, πάλι, είναι μια ειδική κατηγορία που πρέπει να αρχίσουν τον έλεγχο των πνευμόνων από τον πρώτο κιόλας  χρόνο καπνίσματος. Η σπιρομέτρηση είναι μια εύκολη εξέταση που δίνει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των πνευμόνων. Απαραίτητη είναι ακόμα μια ακτινογραφία θώρακος.

Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια για καρκίνο του παχέος εντέρου, σημαντικό είναι να κάνουμε από νωρίς κολονοσκόπηση. Η πρώτη κολονοσκόπηση  μπορεί να γίνει γύρω στα 40 χρόνια και να επαναλαμβάνεται κάθε 5ετία. Αν στο ενδιάμεσο, παρατηρήσουμε μια περίεργη συμπεριφορά του εντέρου ή δούμε αίμα στα κόπρανα, καλό είναι να κάνουμε αμέσως εξέταση και όχι να το αποδώσουμε κάπου άλλου.

Για τους άντρες  πάνω από τα 50, πολύτιμη αποδεικνύεται η PSA εξέταση που μετράει το ειδικό, προστατικό αντιγόνο. Αν τα αποτελέσματα δείξουν ανεβασμένο τον προστατικό δείκτη, πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος για να διερευνηθεί ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα του προστάτη και αν υπάρχει περίπτωση υπερπλασίας.

Από νωρίς καλό θα είναι να κάνουμε, επίσης, οφθαλμολογική και ακοολογική εξέταση και να επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις συχνά έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ακόμα πιο συχνό πρέπει να είναι το check-up  στον οδοντίατρο που καλό είναι να τον επισκεπτόμαστε δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό.

Μια εξέταση, που αρχικά μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας και μετά να αφήνουμε να την κάνει ο Δερματολόγος, αφορά τους σπίλους. Η εξέταση αυτή, μάλιστα, καλό θα ήταν να γίνεται μια φορά τον μήνα και να παρατηρούμε κάθε αλλαγή στην εμφάνιση ή το μέγεθος μιας ελιάς ή ενός σπίλου.

Μετά το check-up καλό είναι να επισκεπτόμαστε τους γιατρούς κάθε ειδικότητας και να μην προσπαθούμε να διαβάσουμε μόνοι μας τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις πρέπει να συλλέγονται σε ένα φάκελο και να είναι πάντα στην διάθεσή μας όταν επισκεπτόμαστε έναν γιατρό ή ένα νοσοκομείο. Οι γιατροί βγάζουν πολλά συμπεράσματα κάνοντας σύγκριση δεικτών και μετρήσεων και  με αυτόν τον τρόπο τους δίνουμε την ευκαιρία να μας κατευθύνουν ακόμα πιο σωστά σε κάποια θεραπεία.

Τέλος, καλό θα ήταν να επιλέγουμε προσεχτικά τα διαγνωστικά κέντρα που επισκεπτόμαστε και να έχουμε πάντα γιατρούς που μας εμπνέουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Photo by rawpixel on Unsplash