Στις διακοπές δεν θέλεις να σου χαλάσει τίποτα την διάθεση. Ξέρεις ότι είναι η ευκαιρία που έχεις για να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις από τα προβλήματα και το μόνο που θέλεις είναι να πάνε όλα καλά. Και, φυσικά, αυτό θα συμβεί αν είσαι προετοιμασμένος για κάποιες πιθανές αναποδιές και έχεις φροντίσει να εξοπλιστείς με όσα θα σου χρειαστούν.

Εμείς, κάναμε μια μικρή λίστα από διάφορους μικρούς ή μεγαλύτερους κινδύνους που εγκυμονούν στις διακοπές για να σε υποψιάσουμε και να σε αφυπνίσουμε. Ρίξε μια ματιά. Και στην περίπτωση του καλοκαιριού το «προσέχουμε για να έχουμε» είναι ένας αλάνθαστος κανόνας

  1. Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι, ταυτόχρονα, αυτό που δεν μπορείς να αποφύγεις. Μιλάμε, φυσικά, για τον ήλιο και την ακτινοβολία από τις υπεριώδεις ακτίνες που αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. Καλό είναι να αποφεύγεις τον ήλιο από τις 12:00-16:00 και να φοράς πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη που θα το ανανεώνεις συχνά και σίγουρα μετά από κάθε βουτιά. Στην περίπτωση που πάθεις κάποιο μικρό ηλιακό έγκαυμα αν και πρόσεχες, περιποιήσου το σημείο με ειδικά αντιφλογιστικά προϊόντα και απέφυγε την έκθεση στον ήλιο τις επόμενες μέρες. Αν το έγκαυμα είναι μεγάλο, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό. Από τον ήλιο προκαλείται πολύ συχνά και αφυδάτωση. Μην ξεχνάς να πίνεις πολλά ποτήρια νερό και χυμούς κατά την διάρκεια της μέρας και να αποφεύγεις την έντονη, σωματική άσκηση το μεσημέρι.
  2. Εξαιρετικά συνηθισμένα το καλοκαίρι είναι και τα τσιμπήματα. Και μπορεί το απλό τσίμπημα του κουνουπιού να αντιμετωπιστεί με ένα απλό στικ αλλά το τσίμπημα της μέλισσας ιδίως σε όσους είναι αλλεργικοί μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό. Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου μια αντισταμινική ή μια κορτιζονούχο αλοιφή για να ηρεμήσεις την περιοχή μετά από ένα συνηθισμένο τσίμπημα ή ένα ολοκληρωμένο σετ αντιμετώπισης του αλλεργικού σοκ αν γνωρίζεις ότι έχεις αλλεργία σε συγκεκριμένα τσιμπήματα.
  3. Για να έχεις, όμως, και το στομάχι σου ήσυχο στις διακοπές και όχι μόνο το κεφάλι σου, οφείλεις να δίνεις μεγάλη προσοχή στο τι τρως και τι πίνεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν τα τρόφιμα εύκολα. Τα ψάρια και τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται καλά για να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι φορείς μικροβίων. Πρόσεχε, επίσης, το εμφιαλωμένο νερό το οποίο έχει παραμείνει με τις ώρες κάτω από τον ήλιο καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά. Οι διάρροιες και οι εμετοί δεν είναι σπάνιοι το καλοκαίρι. Η γαστρεντερίτιδα καιροφυλακτεί. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις στο φαρμακείο σου τα σκευάσματα που θα σε σώσουν από ενοχλητικά συμπτώματα.
  4. Οι μικροί τραυματισμοί στις διακοπές μπορούν να σου χαλάσουν την διάθεση. Αν, μάλιστα, έχεις παιδιά δεν γίνεται να μην έχεις μαζί σου μερικές αποστειρωμένες γάζες, οξιζενέ, αντιβιοτικό spray και μερικές υποαλλεργικές, αυτοκόλλητες ταινίες που θα αποτρέψουν τις μολύνσεις.
  5. Συχνοί επισκέπτες των διακοπών είναι ακόμα οι κολπίτιδες και οι μυκητιάσεις. Οι γυναίκες οφείλουν να είναι πολύ προσεχτικές το καλοκαίρι. Καλό είναι να μην μένουν πολύ ώρα φορώντας βρεγμένο μαγιό, να μην κάθονται απευθείας στην άμμο και στις ξαπλώστρες, να φορούν άνετα και βαμβακερά ρούχα και να φροντίζουν την υγιεινή της γεννητικής περιοχής με εξειδικευμένα προϊόντα.
  6. Τέλος, μπορεί το καλοκαίρι να ενδείκνυται για νύχτες μεγάλες αλλά το πολύ αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές και έντονη αφυδάτωση. Θα σου προτείναμε να μην πίνεις αλλά το θεωρούμε λίγο δύσκολο αυτό. Έτσι, σου λέμε να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγκράτεια και να μην πας πουθενά χωρίς τους συμμάχους εναντίον του hangover. Οι διακοπές κρατάνε πολύ λίγο. Καλό είναι να μην αφήσεις λεπτό να πάει χαμένο.