Είναι η εποχή που όλοι κάνουν ανανέωση των συνδρομών τους στο γυμναστήριο ή ψάχνουν να βρουν με ποιον  τρόπο θα βελτιώσουν το σώμα τους και θα απαλλαγούν, ίσως, από το περιττό βάρος. Τα τελευταία χρόνια, στην χώρα μας, έχει αγαπηθεί πολύ το pilates και φαίνεται πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι που έχει συμβεί αυτό.

Αρχικά, οφείλουμε να πούμε ότι το pilates βοηθάει στην σωστή στάση του σώματος, γυμνάζει και προσφέρει μια υπέροχη αρμονία. Είναι ό,τι καλύτερο αν υποφέρουμε από πόνους στην πλάτη ή την μέση και ό,τι ακριβώς ψάχνουμε, όταν θέλουμε να αρχίσουμε μια ήπια μορφή άσκησης για να αποκτήσουμε καλή φυσική κατάσταση  και καλοσχηματισμένο σώμα. Περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές ασκήσεις και να για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε, όπως πρέπει, οφείλουμε να διαλέξουμε έναν έμπειρο instructor, ο οποίος θα έχει ένα έγκυρο πιστοποιητικό σπουδών και θα μπορεί να διαμορφώσει σωστά το δικό μας προσωπικό πρόγραμμα. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε pilates ακόμα και αν υποφέρουμε από χρόνια προβλήματα στην πλάτη ή την μέση ή ακόμα και όταν αναρρώνουμε από έναν τραυματισμό.

Άλλο ένα πλεονέκτημα του pilates είναι ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας ακόμα και αν έχει χρόνια να γυμνασθεί. Στην περίπτωση που το σώμα είναι άπειρο, ο γυμναστής θα διαλέξει μια χαλαρή μορφή ασκήσεων ενδυνάμωσης και θα συνεχίσει αργότερα με κάποιο πιο απαιτητικό πρόγραμμα. Πολλοί, μάλιστα, το προτείνουν εναλλακτικά με τη φυσικοθεραπεία. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν παρατηρήσει να υποχωρούν οι πόνοι τους με την συχνή άσκηση. Σε άλλες περιπτώσεις, επιλέγεται σαν μια μέθοδο ενδυνάμωσης μιας περιοχής που έχει δεχτεί τραυματισμό βοηθώντας την αποκατάσταση. Εκεί, φυσικά, η άσκηση γίνεται με μεγάλη προσοχή και περιμετρικά της πάσχουσας περιοχής για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Ο  εμπνευστής της μεθόδου, Joseph Pilates, που υπέφερε στην παιδική του ηλικία από άσθμα και ραχίτιδα ασχολήθηκε σε όλη τη ζωή του με την άσκηση, προσπαθώντας να δυναμώσει τον οργανισμό του. Μάλιστα, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στο pilates τα εμπνεύστηκε ενώ ήταν κρατούμενος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πειραματιζόταν με τις σούστες των κρεβατιών του. Τα 5 βασικά μηχανήματα της μεθόδου, Cadillac, Reformer, Ladder Barrel, Wunda Chair, Spine Corrector, ευθυγραμμίζουν το σώμα μας και μας παρέχουν μοναδική σταθερότητα.

Κάνοντας pilates 2-3 φορές την εβδομάδα, θα δούμε την στάση του σώματός μας να ευθυγραμμίζεται και θα αποκτήσουμε έξτρα μυϊκή δύναμη και ελαστικότητα. Επίσης, θα μάθουμε να μην σπαταλάμε την ενέργειά μας και να ελέγχουμε το κάθε μέρος του σώματός μας. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα βιώσουμε από τα 10 πρώτα μαθήματα και στα 20 μαθήματα, η διαφορά θα είναι ορατή και στους γύρω μας.

Το pilates συνδυάζεται τέλεια με δραστηριότητες που δυναμώνουν την καρδιά, τους πνεύμονες και γενικότερα όλο το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, όπως κολύμπι, περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο και είναι ιδανικό τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Πέρα, από τα οφέλη που προσφέρει στο σώμα μας, βοηθάει και στην αποβολή του άγχους. Μήπως να το σκεφτούμε σοβαρά;

Photo by bruce mars on Unsplash