Ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μας και όσα δύσκολα και αν έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, η χειμωνιάτικη περίοδος έχει την δική της ομορφιά και επιφυλάσσει εκπλήξεις για όλους. Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό δώρο του χειμώνα για εμάς είναι τα πολύτιμα φρούτα και οι καρποί του, με τους οποίους, αν εμπλουτίσουμε την διατροφή μας, θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και θα μπορέσουμε να προλάβουμε ασθένειες και κρυώματα.

Ένα μήλο την ημέρα…

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα όλων και μπορούμε να το απολαύσουμε σε διάφορες ποικιλίες. Το μήλο, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C. Επιπλέον, στη σύνθεσή του βρίσκουμε μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική του δράση. Με λίγες θερμίδες και με τρυφερή, νόστιμη σάρκα, το απολαμβάνουμε ιδανικά με γιαούρτι και μέλι για πρωινό ή ελαφρύ σνακ κατά την διάρκεια της μέρας.

Αγαπημένο μανταρίνι

Ζουμερό και γλυκό, όταν είναι στην εποχή του, το μανταρίνι είναι ένα από τα πιο εκλεκτά εσπεριδοειδή. Γεμάτο από καροτενοειδή, φλαβονοειδή και βιταμίνη C, προστατεύει τα κύτταρά μας από την επίθεση των ελευθέρων ριζών και ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας. Μπορούμε να το απολαμβάνουμε μόνο του ή να το στύβουμε μαζί με το πορτοκάλι για ένα ακόμη πιο γλυκό χυμό.

Το εξωτικό ακτινίδιο

Μπορεί, εκ πρώτης, να μην κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά το μικρό φρούτο με την καταπράσινη σάρκα και τα χαρακτηριστικά μαύρα σποράκια έχει σημαντική διατροφική αξία. Εκτός από βιταμίνη C, που έχει περισσότερο από όποιο άλλο φρούτο, το ακτινίδιο περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, ιχνοστοιχεία και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Έτσι, όχι μόνο βοηθάει τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει στα καθημερινά προβλήματα αλλά συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του εντέρου μας, συμμαχώντας ιδανικά με το πεπτικό μας σύστημα.

Το τυχερό ρόδι

Όσα σποράκια έχει, τόσο πολλά οφέλη προσφέρει και στον οργανισμό μας. Πλούσιο σε βιταμίνες A,C,E αλλά και φυλλικό οξύ, σίδηρο και κάλιο, ισχυροποιεί τον οργανισμό και διατηρεί την υγεία και την ευρωστία του. Επιπλέον, το ρόδι έχει μεγάλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, θεωρείται φρούτο με αντικαρκινικές ιδιότητες αφού καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, καλύτερα και από το πράσινο τσάι. Τέλος, έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ μπορούμε να το καταναλώνουμε σε σαλάτες, μόνο του σαν σνακ ή στυμμένο, για τον χυμό του.

Πορτοκάλι το επικό

Δε θα μπορούσε να λείπει από την διατροφή μας τον χειμώνα γιατί εκτός από τον γλυκό χυμό του, μας προσφέρει την πολύτιμη βιταμίνη C που κρατά μακριά τα κρυώματα και τις ιώσεις. Επιπλέον, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στην μείωση της χοληστερίνης.  Μπορούμε να το απολαμβάνουμε στυμμένο σε χυμό, που καλό είναι να τον καταναλώνουμε αμέσως γιατί η βιταμίνη C είναι φωτοευαίσθητη και οξυδώνεται.

Η γλυκιά μπανάνα

Είναι ιδανικό σνακ για κάθε ώρα της μέρας καθώς τονώνει, προσφέρει ενέργεια και προκαλεί ευεξία αφού ενισχύει την σεροτονίνη στον οργανισμό μας. Πλούσια σε βιταμίνες A και C, μαγνήσιο και κάλιο, η μπανάνα είναι θρεπτική και πολύτιμη. Μάλιστα, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει τις διάρροιες. Αντίθετα με όσους πιστεύουν ότι είναι γεμάτη σάκχαρα άρα και επικίνδυνη για τον οργανισμό μας, εμείς θεωρούμε ότι η μπανάνα είναι γεμάτη υγεία και ιδανική για να πάρει την θέση κάθε άλλου γλυκού σκευάσματος.

Τα σκληρά καρύδια

Είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς καρπούς και μπορούμε να τον απολαύσουμε σκέτο, με γιαούρτι ή ακόμα και σε σαλάτες. Τα καρύδια έχουν τεράστια διατροφική αξία, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, βιταμίνη Ε καθώς και λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ. Αν, μάλιστα, τα απολαύσουμε συντροφιά με ξερά σύκα, θα απογειώσουμε το καλό που θα κάνουμε στον οργανισμό μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καρύδια θεωρούνται μεγάλοι υποστηρικτές τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφαλικού μας συστήματος.

Σταφίδες, οι θερμαντικές

Μπορούμε να τις απολαύσουμε σαν σνακ μαζί με άλλους καρπούς αλλά και να τις προσθέσουμε στα δημητριακά του πρωινού μας. Οι σταφίδες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες, μαγνήσιο και ανόργανες ουσίες. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά και σε σάκχαρα, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Βέβαια, η φρουκτόζη που περιέχουν είναι ιδανική για να μας δίνει ενέργεια και να μας ζεσταίνει στο κρύο.

Φουντούκια, τα προστατευτικά

Είναι γνωστή η πραλίνα τους αλλά και η συμμετοχή τους σε πολλά και διάφορα γλυκά. Τα φουντούκια, όμως, είναι το ίδιο νόστιμα και όταν τα απολαμβάνουμε μόνα τους. Επίσης, έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και πρωτεΐνες, θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε διάφορες ασθένειες. Επίσης, περιέχουν φώσφορο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Τα φουντούκια θεωρούνται ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας, του εγκεφάλου μας καθώς και ότι αποτρέπουν την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το πάρκινσον και το αλτσχάιμερ.

 Τα κάστανα της φουφούς

Συνηθίζουμε να τα τρώμε είτε ψητά, είτε βραστά και να τα απολαμβάνουμε σε πολλές χειμερινές συνταγές μαγειρικής. Τα κάστανα περιέχουν μέταλλα, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και βιταμίνες, με πιο σημαντικές τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και την βιταμίνη C. Περιέχει λιγότερη ποσότητα λίπους από ό,τι περιέχουν οι άλλοι καρποί και καθόλου γλουτένη. Τα κάστανα είναι ιδανικά τόσο για να προλαμβάνουν ασθένειες όσο και για να μας βοηθούν στην ανάρρωσή μας απ’ αυτές.