Έχει φτάσει ο Αύγουστος, ο αγαπημένος μήνας όλων,  με τις μεγάλες προσδοκίες και τα «μπάνια του λαού» που όλοι περιμένουμε κάθε χρόνο με λαχτάρα.  Και ενώ κάθε φορά αυτός ο μήνας σηματοδοτεί την παύση των δυσάρεστων σκέψεων και της αγωνίας, φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο φόβος του Covid-19 έχει χρωματίσει με πιο μουντά χρώμα την διάθεσή μας.

Φυσικά, δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα λόγο να σταματήσουμε να ζούμε με την υποψία ότι μπορεί να πεθάνουμε. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να παραμείνουμε ασφαλείς και να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε. Λαμβάνοντας υπόψη, τι πρέπει να προσέξουμε, τι να αποφύγουμε και τι να κάνουμε για να προφυλάξουμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας, είναι δυνατόν να πάμε διακοπές και να περάσουμε όμορφα:

  • Όλοι ξέρουμε πως κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Αν υποφέρουμε από κάποιο υποκείμενο νόσημα, θα ήταν πιο συνετό να αποφύγουμε τις διακοπές σε πολύβουα μέρη και νησιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε στο χωριό μας ή σε κάποιο άλλο μικρό μέρος που δεν υπάρχουν κρούσματα και δεν θα έχουμε πολλές επαφές. Εξάλλου, σημασία έχει να χαλαρώσουμε και να κάνουμε μια γενναία παύση στη ρουτίνα μας. Η επαρχία της Ελλάδας μάς δίνει τη δυνατότητα να το ζήσουμε αυτό με χαρά και ασφάλεια.
  • Το πιο ασφαλές μέσο για να ταξιδέψουμε είναι το αυτοκίνητό μας. Αν μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο μέρος που προσεγγίζεται οδικώς είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς.
  • Αν ταξιδέψουμε με μέσα μαζικής μεταφοράς, κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις και φροντίζουμε τα χέρια μας να είναι συνεχώς καθαρά. Επίσης, δεν ξεχνάμε να φοράμε σωστά την μάσκα μας. Το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι γύρω μας δεν φοράνε τη μάσκα με τον τρόπο που θα τους εξασφάλιζε ασφάλεια. Δεν ξεχνάμε, πως η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται με χέρια που έχουν απολυμανθεί, η μάσκα πρέπει να καλύπτει τέλεια το στόμα και τα χέρια και η αφαίρεσή της πρέπει να γίνει και πάλι με χέρια καθαρά. Μόνο έτσι υπάρχει λόγος να την φοράμε.
  • Αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους προορισμούς διακοπών και τα μέρη που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συχνάζουμε στα μπαρ και τα εστιατόρια που δεν σέβονται και δεν τηρούν τις γενικές οδηγίες, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και να γίνονται πηγή προβλημάτων.
  • Αν διαλέξουμε να μείνουμε σε κάποιο ξενοδοχείο, απολυμαίνουμε, κατά την είσοδό μας, το δωμάτιό με αντισηπτικά και προσπαθούμε να κρατήσουμε καθαρά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο τις πετσέτες και τα σεντόνια μας. Αποφεύγουμε να είμαστε παρόντες κατά την διάρκεια του καθαρισμού του δωματίου μας από το προσωπικό και δεν επισκεπτόμαστε τις κοινόχρηστες τουαλέτες.
  • Αποφεύγουμε να δανειζόμαστε πετσέτες στις επισκέψεις μας στις πισίνες και χρησιμοποιούμε τα δικά μας είδη θαλάσσης στις ξαπλώστρες. Αν επισκεπτόμαστε spa, ακολουθούμε τον ίδιο κανόνα.
  • Επισκεπτόμαστε εστιατόρια που ξέρουμε ότι τηρούν τους κανόνες υγιεινής ή μας εμπνέουν εμπιστοσύνη. Προτιμούμε τις χάρτινες πετσέτες και τα σφραγισμένα μπουκάλια με κρασί ή κάποιο αλκοολούχο ποτό, που θα συνοδέψει το φαγητό μας.
  • Αν ανήκουμε σε κάποια ευπαθή ομάδα, ενημερωνόμαστε για τα κέντρα υγείας ή τα νοσοκομεία που υπάρχουν κοντά στον τόπο διαμονής μας. Εξασφαλίζουμε ότι έχουν προσωπικό και δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έκτακτα, σοβαρά περιστατικά.
  • Νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας. Δεν σβήνουμε ή θάβουμε τα αποτσίγαρά μας στην άμμο και δεν αφήνουμε στην παραλία τα ποτήρια μας ή όποιο άλλο είδος χρησιμοποιήσαμε για την κατανάλωση των ποτών και του φαγητού μας. Πετάμε ό,τι χρησιμοποιούμε σε κάδους, προστατεύοντας τους γύρω μας όπως και τον εαυτό μας.
  • Δεν αγκαλιαζόμαστε και δεν φιλιόμαστε με όποιους συναντάμε στον δρόμο ή με όποιον έχουμε καιρό να δούμε. Θυμόμαστε τις γενικές κατευθύνσεις που μας έχουν δοθεί και περιορίζουμε τον χαιρετισμό μας λεκτικά και με μεγάλα χαμόγελα.
  • Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Βήχουμε ή φταρνιζόμαστε στη μέσα μεριά του αγκώνα μας.
  • Παρακολουθούμε με προσοχή τα συμπτώματά μας. Αν παρατηρήσουμε κάποια σημάδια κόπωσης, ανεβάσουμε πυρετό ή αρχίσουμε να βήχουμε έντονα, επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό μας ή τηλεφωνούμε στο 1135.