Η ξηροδερμία μπορεί να μην εμφανίζεται μόνο όταν κάνει κρύο αλλά, σίγουρα, έχει πιο έντονη παρουσία τον χειμώνα, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς αναζητούμε λύσεις για την αντιμετώπισή της αυτή την εποχή.

Η ξηροδερμία είναι μια κοινή, δερματική πάθηση που συνήθως συνοδεύεται με ερεθισμό, κνησμό και σκληρότητα στο δέρμα. Το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν απ’ αυτή είναι μεγάλο και ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή ξηροδερμία στη ζωή τους.

Οι αιτίες εμφάνισής της

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δικαιολογούν την εμφάνιση της ξηροδερμίας. Ένας απ’ αυτούς είναι η κληρονομικότητα. Για παράδειγμα, η ατοπική δερματίτιδα, που εμφανίζεται ακόμη και σε βρέφη, αλλά και η ψωρίαση, είναι δερματοπάθειες που συνοδεύονται με  έντονη ξηρότητα στο δέρμα. Επιπλέον, ξηροδερμία μπορούμε να εμφανίσουμε κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή αν βρισκόμαστε σε προχωρημένη ηλικία, οπότε το δέρμα μας παράγει λιγότερη ποσότητα σμήγματος και πολλά περισσότερα κερατινοκύτταρα το κάνουν ξηρό, θαμπό και άγριο. Επιπλέον, η λήψη ορισμένων σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει παροδική ξηροδερμία.

Υπάρχουν όμως και εξωτερικοί παράγοντες που την προκαλούν και σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολο να την αντιμετωπίσουμε. Ένας από τους πιο κοινούς λόγους εμφάνισής της είναι οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και το έντονο κρύο. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε ξηροδερμία, αν χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού σώματος με σκληρή σύνθεση ή αν κάνουμε υπερβολική χρήση σε αντισηπτικά προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη. Η επαφή με τα μάλλινα, χειμερινά υφάσματα και το πολύ ζεστό νερό στο ντους, επίσης, προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος.

Η ξηροδερμία εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως τα άκρα, το πρόσωπο αλλά και σε όλα εκείνα τα σημεία του σώματος που υπάρχει έντονη τριβή με τα υφάσματα.

 

Η σωστή αντιμετώπιση

Αν η ξηροδερμία είναι πολύ έντονη και μας έχει προκαλέσει ερεθισμούς που γίνονται πληγές, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας και να τον συμβουλευτούμε ώστε να μας εξηγήσει πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά, μπορούμε με σωστές κινήσεις να την περιορίσουμε ή ακόμα και την εξαλείψουμε:

  • Αποφεύγουμε την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους αυτή την εποχή, που το κρύο γίνεται όλο και πιο έντονο. Στις βόλτες μας, προστατεύουμε καλά το πρόσωπό μας με ένα φουλάρι. Όταν το κρύο γίνει ακόμη πιο έντονο, καλό είναι να φοράμε γάντια στα χέρια μας.
  • Αερίζουμε καλά τους εσωτερικούς χώρους και αν έχουμε κεντρική θέρμανση, τοποθετούμε κάπου έναν υγραντήρα για να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
  • Αποφεύγουμε το καυτό νερό και τα σκληρά σφουγγάρια στο ντους αλλά και την παραμονή μας στο νερό της μπανιέρας. Κάνουμε γρήγορα ντους με χλιαρό νερό και ταμπονάρουμε καλά το δέρμα μας με απορροφητική πετσέτα αμέσως μόλις βγούμε από το νερό.
  • Προτιμούμε τα μαλακά υφάσματα και δεν αφήνουμε το δέρμα μας να έρχεται σε επαφή με το μαλλί. Αν μας αρέσουν τα πουλόβερ, φοράμε από μέσα μια μαλακή φανέλα.
  • Για τον καθαρισμό του σώματός μας χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά προϊόντα χωρίς σαπούνι και με σύνθεση που δεν διαταράσσει το pH της επιδερμίδας.
  • Για τις δουλειές του σπιτιού δεν ξεχνάμε να φοράμε πάντα γάντια έτσι ώστε τα χέρια μας να μην έρχονται σε επαφή με τα καθαριστικά προϊόντα.
  • Για την περίοδο του χειμώνα, αντικαθιστούμε την κρέμα προσώπου που συνήθως φοράμε, με κάποια που έχει πιο πλούσια, ενυδατική σύνθεση. Παράλληλα, ενισχύουμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας με ενυδατικά serum και μάσκες προσώπου.
  • Για το σώμα μας, προτιμούμε τα body butter στα σημεία που παρουσιάζεται πιο έντονη ξηρότητα, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα και στα υπόλοιπα σημεία κάποια κρέμα με θρεπτικά και ενυδατικά συστατικά.
  • Προσπαθούμε να πίνουμε 1,5lt νερό την ημέρα και ενισχύουμε την διατροφή μας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Αν πρόκειται να κάνουμε χειμερινά σπορ δεν αμελούμε την αντηλιακή προστασία σε όλα τα σημεία του προσώπου ή του σώματος που είναι εκτεθειμένα.