Λίγο πριν φύγουμε διακοπές, ρίχνουμε μια ματιά στα απρόβλεπτα περιστατικά που μπορεί να συμβούν και να μας χαλάσουν την διάθεση ή να μας φέρουν προβλήματα που δεν θέλουμε. Υπάρχουν καταστάσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, αρκεί να ξέρουμε τον τρόπο. Εξάλλου, κάποιες βασικές, πρώτες βοήθειες θα ήταν καλό όλοι να ξέρουμε πώς να τις προσφέρουμε:

Θερμοπληξία

Συμβαίνει αρκετά συχνά, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, και έχει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ζάλη, ταχυκαρδία και τάση για εμετό. Όταν παθαίνει κάποιος θερμοπληξία, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βρεθεί σε ένα δροσερό δωμάτιο, να πιει πολλά υγρά και να βάλει κρύα επιθέματα στο μέτωπο. Προσέχοντας, πάντα, να μην κάνει εμετό ενώ τον έχει πάρει ο ύπνος, παρακολουθούμε την κατάστασή του συνεχώς μέχρι να σιγουρευτούμε ότι τα συμπτώματα υποχωρούν. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο.

Παρόμοια συμπτώματα έχει και η εξάντληση από την ζέστη που προκαλεί απώλεια νατρίου από το σώμα, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση και να υπάρχει εξάντληση και ναυτία. Και σε αυτήν περίπτωση, η μεταφορά του πάσχοντα σε σκιά είναι απαραίτητη. Θα βοηθήσει, ακόμη, ένα κουταλάκι αλάτι και πολύ νερό.

Πνιγμός

Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι ή κουρασμένοι και πως είναι καλύτερο να έχουμε παρέα στις βουτιές μας. Τα περιστατικά πνιγμού στην Ελλάδα είναι πολύ συχνά και, δυστυχώς, καλό θα ήταν να έχουμε τον νου μας, για την περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο στην παραλία που βρισκόμαστε. Αν δούμε πως κάποιος πνίγεται, θα πρέπει να τρέξουμε προς το μέρος του χωρίς πανικό. Για να μπορέσουμε να τον τραβήξουμε προς την παραλία χωρίς να κινδυνέψουμε και εμείς, θα πρέπει να τον πιάσουμε από τις μασχάλες ή το σαγόνι προς την ακτή, ενώ βρισκόμαστε από πίσω του. Μόλις τον βγάλουμε έξω, καλούμε αμέσως ασθενοφόρο και προσπαθούμε να του προσφέρουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Τα πρώτα 3 λεπτά είναι κρίσιμα για τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη ζωή του.

Έμφραγμα

Καταλαβαίνουμε ότι κάποιος παθαίνει έμφραγμα όταν νιώσει πίεση στο στήθος και πόνο που συνήθως εξαπλώνεται τους ώμους και το χέρι και χτυπάει, επίσης,  την πλάτη ή το σαγόνι. Ένας πόνος που συνοδεύεται με δυσφορία και είναι έντονος και διαρκής. Ο άνθρωπος που παθαίνει έμφραγμα συμβαίνει να χάνει το χρώμα του και συχνά και  τις αισθήσεις του. Ζητάει τη βοήθειά μας αλλά δεν μπορεί τις περισσότερες φορές να μιλήσει και να εξηγήσει τι συμβαίνει. Μόλις δούμε ένα ανάλογο περιστατικό, πρέπει να καλέσουμε αμέσως ασθενοφόρο. Αμέσως μετά καλό είναι να πάρουμε έναν καρδιολόγο και να του ζητήσουμε συμβουλές. Αν ο ασθενής παίρνει φάρμακα για τη στηθάγχη, τον βοηθάμε να τα πάρει. Διαφορετικά του δίνουμε μια ασπιρίνη, τον ξαπλώνουμε και κρατάμε το κεφάλι του ψηλά με δυο μαξιλάρια. Χαλαρώνουμε τα ρούχα του και τον προτρέπουμε να βήξει.

Εγκεφαλικό

Σε ένα επεισόδιο εγκεφαλικού, ο ασθενής νιώθει να παραλύει στα άκρα ή να μουδιάζει. Συχνά, έχει έντονο πονοκέφαλο και τάση για εμετό.

Αρχικώς, είναι σημαντικό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τους οικείους του να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση του εγκεφαλικού τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπισή του. Παραμένουμε κοντά στον ασθενή μέχρι να έρθει ασθενοφόρο, τον βοηθάμε να ξαπλώσει και του κάνουμε τεχνητή αναπνοή αν δούμε ότι χάνει τις αισθήσεις του. Μόλις έρθει το ασθενοφόρο, ενημερώνουμε για το περιστατικό με ακρίβεια τον γιατρό και συνοδεύουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο.

Ηλιακά Εγκαύματα

Τα ήπια, ηλιακά εγκαύματα αντιμετωπίζονται με συνθέσεις που μπορείς να βρεις στο φαρμακείο. Αν, όμως, τα εγκαύματα είναι εκτεταμένα, θα πρέπει σίγουρα να τα δει κάποιος γιατρός και να προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να βάλουμε κρύο νερό στο σημείο. Σίγουρα, όμως, ένα δροσερό ντους, θα μας ανακουφίσει. Φροντίζοντας την περιοχή με ειδικές κρέμες και φορώντας ελαφριά, βαμβακερά ρούχα, θα δώσουμε χρόνο στο δέρμα να ηρεμήσει και να αρχίσει την αποκατάστασή του. Χρησιμοποιώντας με συνέπεια αντηλιακά προϊόντα και αποφεύγοντας την παραμονή στον ήλιο, μεταξύ 10.00 π.μ και 4.00 μ.μ., θα αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλούν πόνο και βλάπτουν ανεπανόρθωτα το δέρμα μας.

Τσίμπημα μέδουσας

Μέδουσες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το τσίμπημά τους δεν είναι ευχάριστο. Υπάρχουν ειδικά gel που καταπραΰνουν τον πόνο που προκαλούν και καλό θα ήταν να τα έχουμε στο κουτί πρώτων βοηθειών των διακοπών μας. Τα συμπτώματα του τσιμπήματός της ανακουφίζει και η αμμωνία. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι να μην συνοδεύεται ο πόνος και με άλλα συμπτώματα, όπως έντονες κοκκινίλες και δυσκολία στην αναπνοή. Τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση που θα αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο.

Πάτημα Αχινού

Λένε πως τα αγκάθια του αχινού βγαίνουν με ζεστό λαδάκι. Εμείς λέμε πως είναι καλύτερο να πηγαίνουμε άμεσα στον γιατρό για να μας τα αφαιρέσει γρήγορα και αποτελεσματικά με μια τσιμπίδα, για να μην παραμείνουν κάτω από την επιδερμίδα μας και προκαλώντας ίσως μεγαλύτερα προβλήματα πέρα από την αίσθηση του πόνου.