Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι πολύ συνηθισμένα στην χώρα μας αλλά και σε όλον τον δυτικό πολιτισμό. Για την εμφάνισή τους παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα, η ηλικία και το φύλο αλλά, όχι μόνο. Μεγάλη σημασία έχουν πάντα και οι κακές συνήθειες που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Μήπως να αρχίσουμε να προσέχουμε την καρδιά μας όπως τα μάτια μας;

Δεν χρειάζεται πανικός γιατί ποτέ το άγχος δεν βοηθάει σε κάτι. Αλλά, είναι γεγονός πως ακόμα και αν η επιστήμη έχει αναπτυχθεί και οι έρευνες έχουν επισημάνει τους κινδύνους που κρύβει μια καθημερινότητα γεμάτη καταχρήσεις και κούραση, λίγοι φαίνεται να έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν την υγεία τους.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, για να είμαστε υγιείς και να μην ανησυχούμε τόσο για την καρδιά μας; Με απλά λόγια, τίποτα περισσότερο απ’ όσα έχουμε ήδη στο μυαλό μας. Να τρεφόμαστε σωστά, να γυμναζόμαστε και να αποφεύγουμε τη μεγάλη κούραση και το έντονο stress.

Ζήτημα καλής διατροφής

Γενικά, η μεσογειακή διατροφή είναι μια ιδανική για την καρδιά και είναι μεγάλη τύχη να μπορούμε να την απολαμβάνουμε στην χώρα μας. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει ιδανικά να τρώμε:

  • Ελαιόλαδο που περιέχει εξαιρετικά καλά λιπαρά οξέα που φροντίζουν την καρδιά και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Ψάρι που είναι ελαφρύ και γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Και εδώ έχουν προτεραιότητα τα ψάρια με τα καλά λιπαρά οξέα Ωμέγα3.
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
  • Να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα κόκκινο κρέας
  • Να προτιμάμε το κοτόπουλο και την γαλοπούλα. Η κατανάλωση αλλαντικών και συναφών προϊόντων οδηγούν σε αύξηση της χοληστερίνης.
  • Να ξεκινάμε τη μέρα με δημητριακά και να συνεχίζουμε το μεσημέρι με μικρές δόσεις από μακαρόνια, πατάτες ή ρύζι που έχουν υδατάνθρακες και παρέχουν ενέργεια μέχρι το πέρας της ημέρας.
  • Να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά αλλά και τα παχιά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλύτερα είναι τα light τυριά αλλά και αυτά με μέτρο.
  • Εξαιρετικά είναι πάντα τα όσπρια που είναι γεμάτα από καλά, θρεπτικά συστατικά.
  • Να αποφεύγουμε το αλάτι που προκαλεί υπέρταση και να προτιμάμε τα αρωματικά βότανα και τα μπαχαρικά που δίνουν νοστιμιά, χωρίς να μας βάζουν σε κίνδυνο.
  • Το ίδιο σημαντική είναι η αποφυγή του αλκοόλ. Αρκεί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μέσα στη μέρα μιας και έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

Ζήτημα Άσκησης

Η άσκηση βοηθάει τον οργανισμό. Αρχικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος που απαλλάσσει από το άγχος και εκτονώνει την ένταση. Στη συνέχεια, η αερόβια άσκηση βοηθάει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, εμποδίζει την αύξηση βάρους, μειώνει το λίπος και ελέγχει την αρτηριακή πίεση. Συνεπώς, ας μην αμελούμε, ούτε να αναβάλουμε την άσκηση. Ας επικεντρωθούμε σε ασκήσεις όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο, βόλεϊ, σκι, χορός ή αεροβική σε γυμναστήριο που είναι και το πιο απλό.

 

Ζήτημα ζωής.

Το τσιγάρο είναι η βασική αιτία εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, βρογχίτιδας, καρκίνου του πνεύμονα και, φυσικά, εμφράγματος του μυοκαρδίου, αύξησης της αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και πολλών άλλων ασθενειών. Η διακοπή του τσιγάρου είναι συνήθως δύσκολη διαδικασία και μερικές φορές απαιτείται  βοήθεια από κέντρα διακοπής καπνίσματος. Ο χρόνιος καπνιστής πρέπει να θέσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και να το τηρήσει, συνοδεύοντας την απόφασή του με μια έντονη μορφή άσκησης που θα τον διατηρεί αφοσιωμένο, μειώνοντας ταυτοχρόνως ό,τι τοξικό υπάρχει στην ζωή του που τον  κάνει να είναι αυτοκαταστροφικός.

Ηρεμία και ξεκούραση

Πολλές φορές οι ρυθμοί της ζωής δεν μας επιτρέπουν να καταλάβουμε πόσο πολύ χρόνο αφιερώνουμε σε πρόσωπα και καταστάσεις που δεν αξίζουν τον κόπο. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τη γαλήνη μέσα και γύρω μας. Ας κάνουμε μία γερή εκκαθάριση, όπως κάνουμε στο σπίτι μετά από έναν βαρύ χειμώνα, ώστε να απομακρύνουμε ό,τι άχρηστο μάς ξοδεύει, μας κάνει λυπημένους, θυμωμένους ή απογοητευμένους. Αν χρειαστεί, ίσως ζητήσουμε βοήθεια από τρίτους. Η κατάθλιψη, αλλά και ο έντονος καθημερινός εκνευρισμός οδηγούν σε πολύ άσχημες καταστάσεις. Πρέπει να αναζητήσουμε την εσωτερική μας αρμονία. Να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να μην αφήνουμε αυτά να μας εξουσιάζουν.

Σημαντική, επίσης, είναι η ξεκούραση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός προσπαθεί να επιδιορθώσει τις τυχόν βλάβες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καρδιά ξεκουράζεται, το κυκλοφορικό σύστημα μειώνει τον ρυθμό του και η αρτηριακή πίεση υποχωρεί. Γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε κάθε βράδυ να κοιμόμαστε βαθιά και ήσυχα. Με ένα ζεστό ντους και ένα αφέψημα βάζουμε τις βάσεις για έναν ήρεμο ύπνο.

Photo by Diego PH on Unsplash