Πολλοί είναι αυτοί που συχνά παραπονιούνται ότι ξυπνούν κουρασμένοι και έχουν χάσει την ενέργεια και το κέφι τους για ζωή. Και δεν φταίει γι’ αυτό, οι ώρες ύπνου που όντως έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Μετά έρευνες και μελέτες, πολλοί έχουν καταλήξει ότι πίσω από έναν υγιή, βαθύ και απολαυστικό ύπνο βρίσκεται μια ισορροπημένη διατροφή. Εμείς, συγκεντρώσαμε μερικά, πολύτιμα tips που θα σας βοηθήσουν να κοιμόσαστε σωστά και να ξυπνάτε γεμάτοι θέληση για ζωή και όμορφα πράγματα:

  • Μην χάνετε γεύματα και μην παραλείπετε το μεσημεριανό σας με σκοπό να χάσετε εύκολα και γρήγορα βάρος. Αυτό θα προκαλέσει διαταραχή στο ορμονικό σας σύστημα και θα σας οδηγήσει να φάτε άτσαλα και πολύ το βράδυ. Ένα πλούσιο δείπνο διεγείρει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος κάνοντας το πάγκρεας και τους εντερικούς μύες να δουλεύουν με γρήγορους ρυθμούς και να μην σας αφήνουν να ησυχάσετε.
  • Τρώτε συχνά μέσα στη μέρα. Ξεκινήστε με ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες και υδατάνθρακες για να αντεπεξέλθετε σε όλες τις δυσκολίες και συνεχίστε με μικρά και θρεπτικά γεύματα των 200-300 θερμίδων κατά την διάρκεια της μέρας για να διατηρείτε το σώμα και το πνεύμα σας σε εγρήγορση.
  • Συνεχίστε να είστε party animal αλλά όταν βρίσκετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις αποστραφείτε τα καναπεδάκια, τα πικάντικα κεφτεδάκια και ό,τι άλλο είναι γεμάτο λίπος και πέφτει σαν βαρίδι στο στομάχι. Θυμηθείτε ότι παραμονεύουν οι καούρες και οι παλινδρομήσεις που δεν θα σας αφήσουν να κλείσετε μάτι.
  • Δοκιμάστε να φάτε λίγες ώρες πριν τον ύπνο ρύζι Jasmine το οποίο αυξάνει την παραγωγή τρυπτοφάνης που σας κάνει να νιώθετε νυσταγμένοι.
  • Μην κάνετε extreme δίαιτες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά εγκυμονεί πολλούς και διάφορους κινδύνους. Για παράδειγμα ο χαμηλός σίδηρος προκαλεί κατά την διάρκεια του ύπνου ένα φαινόμενο παρόμοιο με αυτό των ανήσυχων ποδιών. Επίσης, σκεφτείτε ότι ο οργανισμός, κατά την διάρκεια του ύπνου,  χρειάζεται ενέργεια για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες ανάπλασης και αποκατάστασης. Αν του στερήσετε την δύναμη δεν θα μπορέσει να φροντίσει τους μύες όπως πρέπει και θα ξυπνήσετε με τις αρθρώσεις σας σε κακή κατάσταση.
  • Δοκιμάστε να φάτε ένα-δυο ακτινίδια μία ώρα πριν τον ύπνο. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνες C & E, σερετονίνη και φυλλικό οξύ, συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να κοιμηθεί βαθιά και ήσυχα.
  • Πριν ξαπλώσετε, πιείτε ένα χαμομήλι. Λειτουργεί σαν φυσικό ηρεμιστικό και βοηθά στον πολύωρο, όμορφο ύπνο.
  • Τα περισσότερα ψάρια, και δη ο σολομός και ο τόνος, περιέχουν βιταμίνη Β6 η οποία βοηθάει στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί ύπνο και ενεργοποιείται στο σκοτάδι. Τα ίδια αποτελέσματα θα έχετε αν απολαύσετε ένα smoothie μπανάνας, η οποία είναι και αυτή πλούσια σε Β6
  • Πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή απολαύστε ένα μπολ φρέσκο γιαούρτι καθημερινά. Η έλλειψη ασβεστίου είναι ένας από τους κύριους λόγους αϋπνίας.

 

Photo by Sadık Kuzu on Unsplash