Η πρώτη φορά που έγινε ειδική μνεία για την διατροφή των ανθρώπων που ζουν στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κρήτη και την Κέρκυρα ήταν το 1960 και όταν μελετήθηκαν σοβαρά οι διατροφικές συνήθειες κάποιων χωρών σε συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας τους. Τότε, βρέθηκε ότι οι κάτοικοι των δυο νησιών είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη υγεία. Ο όρος, όμως, «Μεσογειακή Διατροφή», διατυπώθηκε αργότερα από τον Φυσιολόγο  Άνσελ Κις, όταν το 1993 σε διεθνή συνάντηση, η μεσογειακή κουζίνα διακρίθηκε ως πρότυπο διατροφικών μοντέλων. Το 1995, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησαν την περίφημη «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής», η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως και θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Τι περιέχει η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής; Όλα εκείνα που οι κάτοικοι της Μεσογείου συνήθιζαν να λαμβάνουν στην καθημερινή διατροφή τους, τα οποία τους βοηθούσαν να διατηρούν την υγεία τους και να αυξάνουν τα χρόνια ζωής τους. Μια εύκολη διατροφή για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι επιλογές σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια είναι πλούσιες και εύκολα τις προσεγγίζουν όλοι.

Συγκεκριμένα:

  • Στην βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά ξεκινώντας με όσες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα δημητριακά, που μας γεμίζουν ενέργεια και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου μας, είναι απαραίτητα για το ξεκίνημα της ημέρας.
  • Λίγο πιο πάνω στην πυραμίδα βρίσκονται οι υπόλοιπες, καλές, καθημερινές μας συνήθειες με τα φρούτα και τα λαχανικά, που μας προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία και μας τονώνουν, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Καθημερινά μπορούμε να απολαμβάνουμε, ακόμα, τα γαλακτοκομικά  προϊόντα που προασπίζονται τέλεια τον οργανισμό μας αφού περιέχουν ασβέστιο,  πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το ίδιο σημαντικά για την υγεία μας είναι τα όσπρια  που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο καθώς και οι ξηροί καρποί που είναι εξαιρετική πηγή πρόσληψης καλών λιπαρών οξέων Ωμέγα3, διαλυτές, φυτικές ίνες και απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Καθημερινά, εννοείται ότι προτείνεται η πρόσληψη αγνού ελαιόλαδου που εμπεριέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε για να ευεργετεί όσο τίποτα άλλο την υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο.
  • Στην συνέχεια της πυραμίδας βρίσκονται τα αβγά, το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα και τα ψάρια. Τα πουλερικά συστήνεται να τα τρώμε 1 φορά την εβδομάδα ενώ τα αβγά δύο το πολύ. Τα ψάρια, ιδίως τα λιπαρά όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες και ο γαύρος μπορούμε να τα απολαμβάνουμε 1-2 φορές την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγουμε το τηγάνι και να προτιμάμε το βράσιμο ή το ψήσιμό τους.
  • Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το κόκκινο κρέας που αρκεί να το απολαμβάνουμε μία φορά τον μήνα λόγω του κορεσμένου λίπους. Αυτό, ίσως δυσκολέψει πολλούς από εμάς αλλά είναι αλήθεια πως το κόκκινο κρέας για την μεσογειακή διατροφή είναι κάτι όπως η ζάχαρη που δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από λίπος.

Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την υγεία μας είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα. Σε δεκάδες κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο, διατροφικό μοντέλο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πολλές παθήσεις που αφορούν την καρδιά μας, τον διαβήτη, στομαχικές διαταραχές ακόμα και δερματοπάθειες. Επιπλέον, η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται ότι αποτρέπει την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου και ενισχύει τα αντισώματά μας. Τέλος, βοηθά στην διατήρηση της νεότητάς μας, στην καλή κατάσταση της επιδερμίδας μας  και μάχεται σθεναρά την παχυσαρκία. Και για να ολοκληρώσουμε όπως πρέπει το άρθρο για την οικεία μας διατροφή, να πούμε ότι το κόκκινο κρασί, ένα ποτήρι την ημέρα μαζί με το φαγητό, επιβάλλεται και ενισχύει τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Στην υγειά μας, λοιπόν!