Είμαστε 75% νερό και μένουμε σε ένα πλανήτη που το 2/3 της έκτασής του, καλύπτεται από νερό. Αυτό από μόνο του αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι το νερό δεν είναι προαιρετικό για την ύπαρξή μας αλλά περισσότερο από αναγκαίο. Και παρόλο που δεν έχει καμιά θρεπτική αξία, είναι το πιο σημαντικό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού γιατί βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και συμμετέχει σε όλες τις λειτουργίες του. Συγκεκριμένα, το νερό:

  • Μεταφέρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα μας και παράλληλα διοχετεύει τα συστατικά που δεν χρειάζεται ο οργανισμός μας στους νεφρούς για να απεκκριθούν.
  • Λειτουργεί σαν λιπαντικό στις αρθρώσεις μας.
  • Ενυδατώνει τους ιστούς.
  • Αποτελεί το βασικό, δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος.
  • Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την θερμοκρασία του σώματος.
  • Είναι απαραίτητο για την λειτουργία των αισθήσεων καθώς τα ακουστικά κύματα μεταφέρονται μέσω υγρού, το υγρό του οφθαλμικού βολβού συμμετέχει στην διαδικασία αντανάκλασης του φωτός και οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης λειτουργούν όταν οι ουσίες είναι διαλυμένες σε νερό.

Καθημερινά αποβάλλουμε από το σώμα μας 2-3 λίτρα νερό. Είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε την ποσότητα αυτή για να είμαστε υγιείς, και είναι ακόμα πιο σημαντικό να πίνουμε καλής ποιότητας νερό. Συνηθίζεται να λένε ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια ημερησίως αλλά αυτό είναι ένα νούμερο κατά προσέγγιση και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι και αλλιώς, πίνοντας νερό δεν χάνουμε ποτέ αφού είναι ευεργετικό για την καρδιά, σύμφωνα με πολλές, επιστημονικές μελέτες, για την πρόληψη του καρκίνου, για την αποφυγή της ημικρανίας αλλά και για την καλή λειτουργία του πεπτικού και την διατήρηση του φυσιολογικού βάρους μας.

Το νερό μπορούμε να το λαμβάνουμε και μέσω άλλων υγρών ή στερεών τροφών. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και είναι ιδανικές για να μας κρατούν ενυδατωμένους. Για παράδειγμα, το αγγούρι, οι τομάτες, το σέλινο, τα καρότα, οι φράουλες, οι μελιτζάνες και το μπρόκολο, περιέχουν εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό νερού που ξεπερνάει  το 95%.

Πολλοί, επίσης, προτείνουν να πίνουμε νερό μόλις ξυπνήσουμε. Η αλήθεια είναι, ότι κατά την διάρκεια του ύπνου, χάνουμε πολύ νερό και καλό θα ήταν να το ανακτήσουμε άμεσα. Πίνοντας, περίπου, μισό λίτρο αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, καταφέρνουμε:

  • Να ξυπνήσουμε άμεσα τον μεταβολισμό μας.
  • Να βοηθήσουμε στην διαδικασία αποβολής των τοξινών.
  • Να ενεργοποιήσουμε την εγκεφαλική λειτουργία.
  • Να εντείνουμε τον καθαρισμό του παχέος εντέρου.
  • Να ενισχύσουμε την λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

Το ίδιο σημαντικό θεωρείται το νερό και πριν τον ύπνο. Μάλιστα, θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές συνήθειες που μπορούμε να αποκτήσουμε. Με ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο, βοηθάμε την καρδιά μας να στείλει οξυγονωμένο αίμα στα όργανά μας, μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης εντερικών δυσλειτουργιών και βοηθάμε τον μεταβολισμό μας.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό συμβάλλει όσο τίποτα άλλο στην ομορφιά της επιδερμίδας μας. Όχι μόνο τη διατηρεί ενυδατωμένη, αλλά έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει ακόμα και την πυκνότητά της. Τίποτα πιο ακριβό από το νερό, λοιπόν!