Η φθειρίαση κεφαλής οφείλεται σε ένα παρασιτικό έντομο, την ψείρα, που όλοι γνωρίζουμε.  Η ψείρα τρέφεται από το ανθρώπινο αίμα φωλιάζοντας κοντά στην ρίζα των μαλλιών, των φρυδιών και των βλεφάρων. Στην εποχή μας παραμένει ένα κοινό φαινόμενο και παρουσιάζεται πολύ συχνά στα σχολεία, ειδικά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο κύκλος ζωής της ψείρας έχει τρία στάδια: την κόνιδα, την νύμφη και την ώριμη μορφή κατά την οποία μπορεί να γεννήσει αβγά. Κατά την διάρκεια ζωής της, που δεν ξεπερνά τις 40 μέρες, το θηλυκό γεννά περίπου 300 αβγά τα οποία κολλάνε πάνω στην ρίζα της τρίχας για να εκκολαφθούν.

Οι ψείρες μεταδίδονται με την ανθρώπινη επαφή αλλά δεν μεταδίδουν άλλες ασθένειες. Οπότε αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει ψείρες, σπεύστε να τις εξαφανίσετε χωρίς να σας πιάσει πανικός. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι κυρίως ο κνησμός, μπορεί όμως να εμφανιστεί και ερεθισμός, εκδορές και συχνά άσχημη μυρωδιά στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ψείρες δεν προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα και δεν αποτελούν κριτήριο  έλλειψης καθαριότητας όπως νόμιζαν παλιά. Ίσα ίσα, τους αρέσει η καθαριότητα και όλοι είμαστε υποψήφια θύματά τους.

Για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες θα πρέπει να δράσετε συνολικά με διάφορους τρόπους, σύγχρονους και παραδοσιακούς. Για αρχή, θα σας προτείναμε να απομακρύνετε τα αβγά από την ρίζα της τρίχας με το κλασικό χτενάκι. Για να τα καταφέρετε καλύτερα, πριν ξεκινήσετε λούστε καλά το κεφάλι του παιδιού με νερό και λευκό ξύδι. Το ξύδι, διαλύει το συγκολλητικό υλικό που κρατά τα αβγά πάνω στην τρίχα και έτσι μετά θα τα αφαιρέσετε πιο εύκολα με ην χτένα. Στην συνέχεια, σας προτείνουμε να εφαρμόσετε ένα από τα σκευάσματα νέας γενιάς τα οποία εξοντώνουν άμεσα τις ψείρες και προλαμβάνουν την επανεμφάνισή τους.

Για να είστε σίγουροι ότι οι ψείρες έχουν φύγει μια καλή από την ζωή του παιδιού σας, καλό θα ήταν να απολυμάνετε τα σεντόνια, τα ρούχα και τις χτένες ή βούρτσες που χρησιμοποιεί με καυτό νερό. Μετά τον καθαρισμό, σιδερώστε τα ρούχα με ζεστό σίδερο που απομακρύνει τέλεια τις ψείρες και στεγνώστε τις χτένες με το ζεστό αέρα του σεσουάρ.

Στη συνέχεια, για να προλάβετε την επανεμφάνισή τους, εφαρμόζετε καθημερινά στο κεφαλάκι του παιδιού ένα spray που κρατά τις ψείρες μακριά από τα μαλλιά. Αν τα μαλλιά του παιδιού είναι μακριά, προτιμήστε να τα χτενίζετε σε αλογοουρά για να μην έρχονται εύκολα σε επαφή με τα μαλλάκια των άλλων παιδιών. Επίσης, μάθετε στο παιδί να μην χρησιμοποιεί τις χτένες άλλων παιδιών και να μην φοράει τα σκουφάκια ή τα καπέλα τους. Ακόμα μεγαλύτερη προστασία υπάρχει όταν αποφεύγονται οι κοινές κρεμάστρες ρούχων. Πείτε στο παιδί να κρατάει το μπουφάν κοντά στην καρέκλα του και να μην χρησιμοποιεί τις μεγάλες κρεμάστρες ή τους καλόγερους.

Ελάτε στο φαρμακείο να συζητήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης και να σας προτείνουμε λύσεις, όπως και την δική μας πρόταση για αποτελεσματική πρόληψη.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι οι ψείρες δεν μεταδίδονται στα κατοικίδια ζώα και δεν έχουν σχέση με τα τσιμπούρια ή τους ψύλλους.