Η επαφή του ανθρώπου με το νερό είχε από την αρχαιότητα μεγάλη βαρύτητα. Τόσο τα λουτρά όσο, αργότερα, και τα κολυμβητήρια θεωρούνταν μέρη αυξημένης συνάθροισης πολιτών και όχι χωρίς λόγο. Πάντα, το νερό θεωρούνταν θεραπευτικό και πάντα τα θερμά λουτρά προτείνονταν για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Πέρα όμως από τα δημόσια λουτρά, τα χαμάμ και τις σάουνες, το ίδιο ευεργετικό μπορεί να είναι και το μπάνιο στην μπανιέρα του σπιτιού μας. Βέβαια, τα πολύ καυτά αφρόλουτρα καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε, ειδικά αν υποφέρουμε από καρδιακές παθήσεις ή θέλουμε να αποφύγουμε το, λεγόμενο, heat stress που ρίχνει την θερμοκρασία του σώματός μας και μας δημιουργεί ένα έντονο συναίσθημα κόπωσης. Τα ζεστά ή ελαφρώς δροσερά μπάνια, από την άλλη, μπορεί να μας βοηθήσουν σημαντικά και αυτά είναι τα κυριότερα οφέλη τους:

  • Μπορεί να το υποψιαζόμασταν πάντα αλλά πλέον είναι αποδεδειγμένο και επιστημονικά ότι το να βρισκόμαστε οριζόντια στην μπανιέρα και να περιτριγυριζόμαστε από νερό μάς βοηθάει να χαλαρώνουμε πιο εύκολα, να κάνουμε πιο θετικές σκέψεις και να είμαστε πιο αισιόδοξοι και θετικοί. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιοι κατασκευαστές ειδών υγιεινής οι οποίοι έχουν κατασκευάσει μπανιέρες που αντιγράφουν το περιβάλλον της μήτρας, για να μπορούν όσοι τις επιλέγουν να αισθάνονται ακόμα πιο ήρεμοι, χαλαροί και προστατευμένοι.
  • Αν και το πολύ ζεστό νερό δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψωρίαση ή τα δέρματα που παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα, ένα ζεστό μπάνιο με μαλακτικά άλατα, έλαια και άλλους ενυδατικούς παράγοντες μπορεί να είναι εξαιρετικά καταπραϋντικό και να απομακρύνει τον κνησμό που μας ταλαιπωρεί.
  • Το μπάνιο είναι εξαιρετικό και στην περίπτωση που υποφέρουμε από κάποιους μυϊκούς πόνους. Τότε, ένα ζεστό μπάνιο θα βοηθήσει τους μυς μας να χαλαρώσουν και τον πόνο να υποχωρήσει ή αν, το αντέχουμε, θα βυθίσουμε το σώμα μας στο κρύο νερό, βοηθώντας έτσι στην άμεση αποβολή του γαλακτικού οξέος που έχει συσσωρευτεί στο αίμα μας και κάνει πιο έντονη την αίσθηση του πόνου.
  • Με ένα καλό μπάνιο θα εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερο ύπνο και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο δυνατό ανοσοποιητικό αλλά και μεγαλύτερη ενέργεια την επόμενη μέρα. Αν, μάλιστα, θέλουμε να απομακρύνουμε τις αϋπνίες και να προκαλέσουμε πιο γρήγορα τον ύπνο, θα πρέπει να κάνουμε ένα δροσερό αφρόλουτρο. Έτσι, θα πέσει η θερμοκρασία του σώματός μας και θα αρχίσουμε να παράγουμε μελατονίνη, που είναι η ορμόνη του ύπνου.
  • Το ζεστό μπάνιο είναι ένας μεγάλος σύμμαχός μας απέναντι στα κρυώματα. Αρχικά, οι ατμοί που αναπτύσσονται, κατά την διάρκεια του αφρόλουτρου, θα ανοίξουν τις ρινικές διόδους και έτσι θα αναπνέουμε πιο ελεύθερα και άνετα και μετά, το ζεστό μπάνιο θα αυξήσει συνολικά την θερμοκρασία του σώματός μας και έτσι το ανοσοποιητικό μας θα δουλεύει με καλύτερο ρυθμό .

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας συμβουλεύσουμε πως στην περίπτωση που περνάμε κάποια ουρολοίμωξη ή έχουμε ευαίσθητο ουροποιητικό σύστημα θα ήταν καλό να αποφεύγουμε το αφρόλουτρο με έντονα αρώματα, λάδια μπάνιου ή άλατα με έντονα, αρωματικά συστατικά. Δυσάρεστο κάπως, αλλά μόλις ξεφύγουμε από την κίνδυνο, θα μπορούμε και πάλι να βυθιστούμε στο αγαπημένο μας νερό.