Συνηθίζουμε να λέμε ότι πρέπει να ακούμε την καρδιά μας, το οποίο είναι μια σωστή και γενναία προτροπή, αλλά σπάνια λέμε να ακούμε το ίδιο προσεκτικά το σώμα μας. Και, όμως, το σώμα μας είναι ο καθημερινός μας σύμμαχος, αυτό που μας επιτρέπει να υπάρχουμε, να δραστηριοποιούμαστε, να δημιουργούμε και, φυσικά, να ακούμε την καρδιά μας. Τίποτα δε θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς αυτό.

Τι σημαίνει «ακούμε το σώμα μας»;

Ουσιαστικά μαθαίνουμε να κατανοούμε τις αντιδράσεις του, βλέπουμε πότε έχει ενέργεια και ζωντάνια και πότε το καταβάλλει η κούραση. Διακρίνουμε πότε η διατροφή μας το ωφελεί και πότε το βαραίνει. Παρατηρούμε τις βελτιώσεις που έχει με την άσκηση και καταγράφουμε πότε αντιδρά δυσάρεστα ή πονάει. Με λίγα λόγια, γινόμαστε πιο παρατηρητικοί με τον εαυτό μας. Ακόμα και τις μέρες που τρέχουμε από το πρωί έως το βράδυ, αξίζει να κάνουμε μια παύση για να δούμε πώς νιώθουμε πραγματικά. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε τις αληθινές μας ανάγκες,  βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και προλαμβάνουμε ασθένειες.

Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι η τέλεια περίοδος για να ενισχύσουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας και το σώμα μας. Αν ακολουθήσουμε τα βήματα που ακολουθούν, όλα θα είναι πιο εύκολα.

  1. Κρατάμε ημερολόγιο

Είναι απίστευτο πόσο οφέλη έχει ένα ημερολόγιο και πόσο σημαντικό είναι στη ζωή μας. Αρχικά, μας βοηθάει να συγκεντρώνουμε την σκέψη μας και να τηρούμε ένα πρόγραμμα μέσα στη μέρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας δίνει την ευκαιρία να σημειώνουμε πόσες ώρες κοιμόμαστε κάθε μέρα και πώς ξυπνάμε. Επιπλέον, μπορούμε να σημειώνουμε πώς μας κάνουν να νιώθουμε κάποια γεύματα και πώς είμαστε μετά από την άσκηση που έχουμε επιλέξει. Τέλος, στο ημερολόγιο μπορούμε να σημειώνουμε τους μικρούς μας στόχους, όπως το να πιούμε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα ή να περπατήσουμε πιο πολύ ή ακόμη και να αρχίσουμε μια καλή συνήθεια, όπως το διάβασμα.

  1. Απολαμβάνουμε το φαγητό μας

Το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη αλλά και απόλαυση. Επίσης, είναι ένας τρόπος για να συναντιόμαστε και να επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας. Ιδίως εμείς στην Ελλάδα είμαστε εξαιρετικά εξοικειωμένοι με τα μεγάλα τραπέζια στα οποία χαιρόμαστε, διασκεδάζουμε και εκτονωνόμαστε. Πολλές φορές προσπαθούμε να μαγειρεύουμε και να τρώμε υγιεινά και αυτό μας οδηγεί στο να χάνουμε μέρος της απόλαυσης. Επίσης, όταν πρόκειται να παραβρεθούμε σε γεύματα συμβαίνει συχνά να αγχωνόμαστε για το τι θα φάμε και αν αυτό επηρεάσει τη διατροφή μας με αποτέλεσμα να μην χαιρόμαστε τις ευχάριστες συναντήσεις. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν υγιεινές συνταγές που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερούμαστε τις απολαύσεις. Επίσης, αν το ρίξουμε λίγο έξω και κάνουμε μικρές ατασθαλίες στη διατροφή μας, δεν υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουμε το πρόγραμμα διατροφής μας. Συνεπώς, ας χαλαρώσουμε και ας απολαμβάνουμε το φαγητό μας γιατί το σώμα μας νιώθει πιο όμορφα όταν τρώμε με χαρά και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

  1. Κρατάμε ελεύθερο χρόνο για εμάς

Ένας σίγουρος τρόπος για να συνδεθούμε με το σώμα μας είναι η αυτοφροντίδα. Είναι απαραίτητο να βρίσκουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς, ακόμη και αν πρόκειται για δέκα λεπτά μόνο μέσα σε μια δύσκολη μέρα. Η ξεκούραση και το κανάκεμα στον εαυτό μας είναι το ίδιο σημαντικά με την άσκηση. Μόνο αν κατεβάσουμε ρυθμούς θα μπορέσουμε να ακούσουμε το σώμα μας και να καταλάβουμε τις ανάγκες του. Μερικές διατάσεις θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να επιτύχουμε τέλεια επαφή με τον εαυτό μας, τον πιο πιστό μας φίλο.

  1. Η δύναμη του διαλογισμού

Μερικές καλές αναπνοές και ασκήσεις διαλογισμού εξυπηρετούν στη γρήγορη αποβολή του άγχους και στην επαναφορά της ισορροπίας μας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολύ εύκολες πρακτικές και ασκήσεις ακόμη και για τους πιο αρχάριους. Αξίζει να τις αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να έχουμε αρμονία στη ζωή μας. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουμε πώς αυτό αντιδρά στο άγχος και πώς είναι δυνατόν να το ηρεμήσουμε άμεσα και να το χαλαρώσουμε. Θα παρατηρήσουμε αν σφίγγουν οι μύες μας, αν έχουμε ταχυπαλμία, αν νιώθουμε πίεση στο κεφάλι μας ή αν υπάρχει γενικά μια ένταση. Γνωρίζοντας τι μας προκαλεί το άγχος και τι μας συμβαίνει όταν μας καταβάλλει, μπορούμε να βρούμε το αντίδοτο, όπως να περπατήσουμε ή να χαλαρώσουμε ή να μιλήσουμε ακόμη και με φίλους.

  1. Ας κάνουμε την άσκηση που αγαπάει το σώμα μας

Είναι εύκολο να βρούμε την μορφή άσκησης που αισθάνεται καλύτερα το σώμα μας. Είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε ευεξία και ζωντάνια. Μας γεμίζει ενέργεια και αυτοπεποίθηση, μας ενδυναμώνει, μας ομορφαίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέγουμε κάτι άλλο που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν τα καταφέρνουμε και ότι είμαστε λίγοι. Σημασία έχει να βρίσκουμε τρόπο να απολαμβάνουμε τις επιλογές μας.

  1. Ας αποφύγουμε τα ημίμετρα

Συχνά νιώθουμε κούραση και δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε καν τον λόγο που μας συμβαίνει αυτό. Συνηθίζουμε να πίνουμε καφέδες και ενεργειακά ποτά για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μέρα και δεν στεκόμαστε λίγο να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι πραγματικά θέλει. Μπορεί μην έχουμε πιει αρκετό νερό, να μην έχουμε φάει καλά, να μας λείπει ύπνος ή απλά να χρειαζόμαστε ένα μικρό διάλειμμα που θα σπάσει τη ρουτίνα για να συνεχίσουμε. Οπότε, πριν φτιάξουμε έναν ακόμη καφέ, σκεφτόμαστε τις αληθινές ανάγκες μας.

  1. Αγαπάμε το μέτρο

Τίποτα που γίνεται σε υπερβολή δεν έχει θετική επίδραση πάνω μας, είτε αυτό είναι διασκέδαση, είτε χαλάρωση, είτε φαγητό. Προσπαθούμε να κάνουμε συστηματικά και χωρίς βιασύνη τα πάντα για να προλαβαίνει ο εγκέφαλός μας να δίνει τα σωστά μηνύματα, και να μπορεί το σώμα μας να αντιλαμβάνεται την ικανοποίηση της ανάγκης ή της επιθυμίας. Αν θέλουμε να υπερβάλουμε σε κάτι κάποια μέρα, εννοείται ότι είναι λογικό. Ας είναι, όμως, κανόνας μας το μέτρο.

  1. Αναγνωρίζουμε τα σημάδια

Παρατηρούμε την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας, βλέπουμε αν η επιδερμίδα μας είναι θαμπή, καταγράφουμε πότε αισθανόμαστε βάρος στο στομάχι, παρατηρούμε πότε παθαίνουμε αϋπνίες, εξετάζουμε τους μαστούς μας, δίνουμε σημασία στην όρεξή μας για συγκεκριμένες τροφές και πρώτες ύλες. Το σώμα μας πραγματικά μας μιλάει και μας δίνει συνεχώς σημάδια. Ακούγοντάς το μπορούμε να προλάβουμε ασθένειες ή να επιτύχουμε πιο γρήγορα ανάρρωση.

Ας εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να ομορφύνουμε τη ζωή μας, έτσι θα ξεκινήσουμε πιο δυναμικά τη νέα εποχή.