Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την άφιξή του και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσο θα κρατήσει και ποια συμπτώματα θα εμφανίσει. Ο έρπητας ζωστήρας είναι πολύ συνηθισμένος ιός, συνήθως εμφανίζεται στους ανθρώπους της μέσης και τρίτης ηλικίας και πιο σπάνια στους νεότερους. Τείνει να εκδηλώνεται συχνότερα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Πλέον γνωρίζουμε ότι συνδέεται άμεσα με τον ιό της ανεμοβλογιάς και ουσιαστικά πρόκειται για την ενεργοποίησή του ξανά στον οργανισμό μας. Με απλά λόγια, όσοι είχαμε νοσήσει από ανεμοβλογιά όταν ήμασταν μικροί έχουμε πολλές παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουμε από έρπητα ζωστήρα στην ενήλικη ζωή μας και, μάλιστα, όταν έχουμε διανύσει πολλά χρόνια από αυτήν.

Πώς θα καταλάβουμε αν έχουμε έρπητα ζωστήρα

Επειδή με τον συγκεκριμένο ιό, όπως και με τους περισσότερους, έχει σημασία για την μετέπειτα εξέλιξή του να τον αντιμετωπίσουμε όσο νωρίτερα γίνεται, καλό θα ήταν να αναγνωρίσουμε αμέσως τα συμπτώματά του:

  • Το πρώτο σύμπτωμα συνήθως είναι ο πόνος σε κάποιο σημείο το σώματος με πιο συνηθισμένο το ένα από τα δύο πλευρά μας
  • Ταυτόχρονα, εμφανίζονται εξανθήματα με έντονο κνησμό. Υπάρχει η περίπτωση να μην υπάρχουν έντονα εξανθήματα ή κνησμός αλλά είναι σπάνιες.
  • Τα εξανθήματα, μετά από λίγο, γίνονται φουσκάλες με υγρό που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο πόνο. Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, οι φουσκάλες σπάνε και δημιουργείται καύκαλο στην επιφάνειά τους.
  • Ο πόνος δεν περνάει εύκολα στον έρπητα ζωστήρα. Μπορεί να εξαφανιστεί μαζί με τα εξανθήματα αλλά μπορεί και όχι. Συνήθως περιγράφεται αρχικά σαν μούδιασμα, μετά σαν κάψιμο ή σα να περνάει το σώμα ηλεκτρικό ρεύμα και μετά μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονος ή διαπεραστικός. Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση να αναπτύξουμε μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα της περιοχής και να μην ανεχόμαστε καν την επαφή με το ύφασμα.
  • Επιπλέον, είναι δυνατόν να ανεβάσουμε πυρετό, να νιώθουμε έντονη κόπωση και αδυναμία, να έχουμε ευαισθησία στο φως και να υποφέρουμε από πονοκεφάλους.

Γιατί σε εμάς

Η εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα συνήθως συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και το ανοσοποιητικό μας είναι εξασθενημένο. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που η ενεργοποίησή του αφορά ένα τραυματικό γεγονός και μια περίοδο έντονου άγχους. Συμβαίνει πιο συχνά σε όσους υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες όπως σακχαρώδη διαβήτη, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νόσο των νεφρών ή ακόμη και κατάθλιψη, αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε έναν απόλυτα υγιή οργανισμό.

Η αντιμετώπισή του

Όπως προείπαμε είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί νωρίς ο έρπητας ζωστήρας για να μπορέσει να περιοριστεί η εξέλιξή του. Για την αντιμετώπισή του χρησιμοποιούνται αντιϊκά φάρμακα. Συνήθως, οι γιατροί χορηγούν ακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη και βαλακυκλοβίρη, αναλγητικά, οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή, αντιεπιληπτικά και τοπικά αναισθητικά. Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών είναι αρκετά περιορισμένη γι’ αυτό και οι επιστήμονες προχώρησαν στην ανακάλυψη του σχετικού εμβολίου, το οποίο προτείνεται σε όσους είναι άνω των 60 χρόνων και μάλιστα χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δυσάρεστες επιπτώσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έρπητας ζωστήρας και ο πόνος που τον συνοδεύει μπορούν να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εξελιχθούν σε μια επώδυνη κατάσταση, γνωστή ως μεθερπητική νευραλγία, που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας προκαλώντας χρόνια αϋπνία, κόπωση και κατάθλιψη. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γίνει συνείδηση σε όλους η ανάγκη εμβολιασμού από τον έρπητα όταν δεν έχει καν εκδηλωθεί και δεν έχει φτάσει σε σημείο να επηρεάσει την ζωή μας.

Διατροφή και έρπητας

Ένας γερός οργανισμός είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπίσει τον έρπητα, να μην του επιτρέψει να εξελιχθεί ή ακόμη και να μη του δώσει την ευκαιρία να κάνει την εμφάνισή του. Έρευνες έχουν δείξει πως για να ισχυροποιηθούμε απέναντί του θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά γενναίες ποσότητες φρούτων και λαχανικών και να έχουμε επαρκή πρόληψη βιταμινών A, C, E, D, B6, φυλλικού οξέος, σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου. Σημαντικό είναι ακόμη να διατηρούμε το βάρος μας σε καλό επίπεδο, να προσπαθούμε να μην αγχωνόμαστε και να γυμναζόμαστε τακτικά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό έτσι ώστε ο οργανισμός μας να διατηρείται ενυδατωμένος.