Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε αρκετές ώρες εξασφαλίζοντας έναν ήρεμο ύπνο, που θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να ξεκουραστεί και να ξαναβρεί τις ισορροπίες του. Πολλοί, όμως, από εμάς δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν καλά και καταλήγουν να ξυπνούν κουρασμένοι. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διάφοροι πόνοι που φαίνεται να ενεργοποιούνται το βράδυ, διακόπτοντας τον ύπνο μας. Πίσω από αυτούς τους πόνους, κρύβονται διάφορες αιτίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στόχος μας είναι να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ακμαίοι και ξεκούραστοι και είναι εφικτό να τον πετύχουμε, ακούγοντας προσεκτικά όσα μας λέει το σώμα μας:

  • Το κακό στρώμα, ή το στρώμα που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του σώματος μας, είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα που μπορεί να μας παρουσιαστούν. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, ένα σκληρό στρώμα δεν είναι η λύση για τα πάντα. Τα σκληρά σώματα μπορεί να ενδείκνυνται για τα σώματα με μεγάλο βάρος αλλά τα ημίσκληρα θεωρούνται ιδανικά για όσους κοιμούνται μπρούμυτα και τα μαλακά, τέλεια για εκείνους που κοιμούνται στο πλάι ή έχουν πολύ μικρό βάρος. Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσουμε στην αγορά στρώματος, οφείλουμε να το δοκιμάσουμε για μερικά δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να καταλάβουμε πώς νιώθει το σώμα μας όταν ξαπλώνει πάνω του. Στη συνέχεια, πρέπει να φροντίσουμε για την καλή συντήρησή του, να το αναποδογυρίζουμε συχνά και να φροντίζουμε να διατηρείται καθαρό, κάνοντάς του βιολογικούς καθαρισμούς με απαλά καθαριστικά και όχι έντονα χημικά. Το στρώμα θέλει αλλαγή το αργότερο κάθε δέκα χρόνια. Ένα γερασμένο στρώμα μπορεί, επίσης, να κάνει κακό στο σώμα μας και να προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις μας.
  • Εκτός από το στρώμα, το μαξιλάρι έχει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας. Για να επιλέξουμε ένα μαξιλάρι, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως σκοπός του είναι η τέλεια ευθυγράμμιση του σώματός μας. Αν συνηθίζουμε να κοιμόμαστε μπρούμυτα, ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι είναι αρκετό. Αν κοιμόμαστε στο πλάι, χρειαζόμαστε κάτι που να είναι αρκετά μαλακό και να γεμίζει το κενό ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο μας. Η κακή ποιότητα ενός μαξιλαριού μπορεί να εντείνει τους πονοκεφάλους μας, τον πόνο στον αυχένα, στα χέρια ή ακόμη και σε όλη την πλάτη μας. Επιπλέον, τα μαξιλάρια οφείλουμε να τα αντικαθιστούμε το αργότερο κάθε δύο χρόνια. Ακόμα και αν το υλικό τους είναι εξαιρετικό, πολύ γρήγορα συγκεντρώνουν μικρόβια, νεκρά κύτταρα και ακάρεα που είναι ό,τι χειρότερο για την αναπνοή και τον οργανισμό μας.
  • Αν πάλι όταν ξαπλώνουμε νιώθουμε έντονη ενόχληση στο ένα ή και στα δύο πόδια, τότε υπάρχει η περίπτωση να ανήκουμε στο αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από το Σύνδρομο των Ανήσυχων Άκρων. Εκδηλώνεται με μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, κάψιμο ή και πόνο στις κνήμες και τα συμπτώματα παρουσιάζονται όταν ξαπλώνουμε. Ορισμένοι έχουν συνδέσει το σύνδρομο με τα προβλήματα στα νεφρά, το άγχος ή τους κιρσούς αλλά οι αλήθεια είναι ότι τα κύρια αίτια εμφάνισης του δεν έχουν οριστεί με ακρίβεια. Σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό και να βρούμε μια λύση που θα μας ανακουφίζει για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι και να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ξεκούραση.
  • Ο πόνος στο ισχίο είναι μια ακόμη συχνή αιτία για κακό ύπνο. Οι πόνοι μπορεί να οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα ή σε κάποιον τραυματισμό στην περιοχή. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το γρηγορότερο δυνατό διάγνωση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με ακρίβεια το πρόβλημα και να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. Ο πόνος του ισχίου είναι έντονος και διαπεραστικός και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αφήνουμε να αναπαράγεται.
  • Οι κράμπες στα πόδια είναι ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να φέρει διαταραχές στον ύπνο μας. Οι κράμπες είναι βέβαιο ότι θα μας ξυπνήσουν, στην προσπάθεια και μόνο να χαλαρώσουμε τους μυς. Για να αποφύγουμε την διαδικασία, θα μπορούσαμε πριν κοιμηθούμε να κάνουμε μερικές διατάσεις στις γάμπες και στα πέλματα. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε αν εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με μαγνήσιο και κάλιο. Το μαγνήσιο φροντίζει για την καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων και το κάλιο ρυθμίζει την περιεκτικότητα του οργανισμού σε νερό.

Βρίσκοντας τις αιτίες πίσω από τον διαταραγμένο και διακεκομμένο ύπνο μας, θα καταφέρουμε να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό θα μας χαρίσει περισσότερη ενέργεια και υγεία και θα το καταλάβουμε από τις πρώτες κιόλας νύχτες απόλυτης ξεκούρασης.