Ο αυχένας μας είναι ένα κομβικό σημείο του σώματός μας. Είναι αυτός που στηρίζει το κεφάλι μας και μαζί με αυτό όλες τις σκέψεις μας. Ίσως γι’ αυτό, ένας από τους κύριους λόγους εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου, είναι το στρες και η ψυχολογική κούραση.

Τι είναι, όμως, το αυχενικό σύνδρομο

Αυτό που ονομάζουμε αυχενικό σύνδρομο δεν είναι παρά μια σειρά από συμπτώματα που παρουσιάζονται στην περιοχή και πολλές φορές επηρεάζουν και άλλα σημεία του σώματός μας, όπως τον ώμο, την πλάτη και το κεφάλι μας. Τα αίτια αυτών των συμπτωμάτων είναι πολλά και διαφορετικά. Για το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να φταίει η κακή στάση του σώματος, κακώσεις από πτώσεις ή άλλους τραυματισμούς, κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, άλατα ή μυϊκές συσπάσεις από απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή απότομη κίνηση στην περιοχή. Τα συμπτώματα αυτά έχουν διαφορετική ένταση σε κάθε περίπτωση και εμφανίζονται ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Εξάλλου, η κακή στάση του σώματος, όταν μελετάει κάποιος μπορεί εύκολα να προκαλέσει πόνο στον αυχένα καθώς σταδιακά επηρεάζει την φυσική λόρδωσή του και τον κάνει σκληρό και άκαμπτο.

Πώς παρουσιάζεται το αυχενικό σύνδρομο

Καταλαβαίνουμε ότι κάτι πάει στραβά με τον αυχένα μας όταν αρχίζουμε να νιώθουμε σφίξιμο, μούδιασμα και κάψιμο στη περιοχή. Συχνά, ο πόνος προχωρεί προς το χέρι σαν ηλεκτρικό ρεύμα και επηρεάζει ακόμα και τα δάχτυλα. Όταν νοσούμε από τον αυχένα, έχουμε συχνά πονοκεφάλους, ιλίγγους, ζαλάδες και μυϊκή αδυναμία. Στην περίπτωση που υπάρχει έντονο πρόβλημα, στα συμπτώματα προστίθενται διαταραχές της ομιλίας, της κατάποσης και της ακοής. Τότε, η επίσκεψη στον γιατρό, κρίνεται παραπάνω από αναγκαία γιατί πίσω από το αυχενικό κρύβεται σοβαρή παθολογία.

Η διάγνωση

Για να είμαστε σίγουροι ότι υποφέρουμε από τον αυχένα μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν Ορθοπεδικό και να τον αφήσουμε μέσα από κλινική εξέταση να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μέσα από τον έλεγχο διαφόρων κινήσεων στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη, ο γιατρός θα καταλάβει την κατάσταση των σπονδύλων, των μυών και των νεύρων της περιοχής. Ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνουμε ακτινογραφία ή αξονική εξέταση και, συνήθως, προτείνεται ηλεκτρομυογράφημα, για να μπορέσει ο γιατρός να είναι ακόμα πιο ακριβής στην διάγνωσή του. Αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ο γιατρός θα προτείνει την σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία.

Η θεραπεία

Για να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, προτείνονται διαφορετικές θεραπείες ανάλογα την περίπτωση. Όταν ο πόνος είναι έντονος, κάποια μυοχαλαρωτικά ή αντιφλεγμονώδη χάπια θα μας ηρεμήσουν και θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο παραγωγικοί στη καθημερινότητά μας. Μετά, με φυσιοθεραπεία, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα συμπτώματα και να τα περιορίσουμε σημαντικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αποκατάσταση.

Προλαμβάνοντας τα συμπτώματα

Με μερικές, απλές κινήσεις και συνήθειες μπορούμε να προλάβουμε τα συμπτώματα του αυχενικού ή να αποφεύγουμε την έξαρσή τους. Σημειώστε:

  • Αποφεύγουμε να κρατάμε βαριές τσάντες στον ώμο. Για τα ψώνια μας, καλό θα ήταν να προτιμούμε τα κλασικά καροτσάκια με τις ρόδες.
  • Δεν σηκώνουμε βάρη. Αν χρειαστεί, το κάνουμε με τα πόδια λυγισμένα και πολύ προσεκτικά.
  • Περπατάμε με την πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά.
  • Αν εργαζόμαστε σε γραφείο, επιλέγουμε να καθόμαστε σε ανατομικό κάθισμα και ο υπολογιστής μας να είναι ακριβώς στην ευθεία του σώματός μας.
  • Αποφεύγουμε να βγαίνουμε σε έντονο κρύο, καθώς το σώμα αυτομάτως στρεσάρεται και σφίγγεται με αποτέλεσμα να καταπονούμε τους μύες του αυχένα.
  • Χρησιμοποιούμε στον ύπνο μας ανατομικό μαξιλάρι, που βοηθάει το κεφάλι μας να έχει σωστή θέση κατά την διάρκεια του ύπνου. Στις περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων, χρησιμοποιούμε, επίσης, κάποιο μαλακό κολάρο. Και τα δύο μπορούμε να τα προμηθευτούμε από το φαρμακείο μας.
  • Αποφεύγουμε τα σπορ που καταπονούν την περιοχή και προτιμούμε κάποια άσκηση, όπως το pilates, που θα ενδυναμώσει την περιοχή και θα μας μάθει να ελέγχουμε την αναπνοή μας.
  • Όταν μένουμε ώρες όρθιοι, φροντίζουμε να έχουμε ευθυγραμμισμένο σώμα, έτσι ώστε το βάρος να κατανέμεται παντού ομοιόμορφα.

Τέλος, δε λέμε ποτέ όχι σε ένα καλό μασάζ κεφαλής. Ανακουφίζει την περιοχή, παίρνει μακριά το βάρος, ξεμπλοκάρει τα νεύρα. Εξάλλου, ένα μασάζ είναι πάντα ένα υπέροχο δώρο στον εαυτό μας.