Είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας αν και πολλές φορές ξεχνάμε την ύπαρξή τους και αμελούμε την φροντίδα τους. Τα νεφρά μας, όμως, χρειάζονται σίγουρα την προσοχή μας  για να μπορούν να λειτουργούν με ακρίβεια και να διατηρούν υγιή τον οργανισμό μας.

Τι είναι τα νεφρά μας

Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα νεφρά μας είναι τα φυσικά φίλτρα καθαρισμού του οργανισμού μας. Απ’ αυτά αποβάλλονται όλες οι τοξικές ουσίες από το αίμα αλλά και το περιττό νερό. Υπολογίζεται ότι, καθημερινά, τα νεφρά φιλτράρουν 200lt αίμα. Αν το φανταστούμε και μόνο αυτό, θα καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να βρίσκονται πάντα σε άριστη κατάσταση.

Παράγοντες που απειλούν τα νεφρά

Η υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τις πιο μεγάλες απειλές για την υγεία των νεφρών μας. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες φαρμακευτικές ουσίες που αποδεδειγμένα είναι νεφροτοξικές, όπως κάποια αναλγητικά, κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και μερικά αντιβιοτικά. Οι σκιαγραφικές ουσίες, επίσης, που χρησιμοποιούνται από τους ακτινολόγους και τους καρδιολόγους, είναι επιβαρυντικές για τα νεφρά μας. Αν ήδη έχουμε επιβαρυμένη την υγεία μας, ο γιατρός οφείλει να χρησιμοποιήσει πολύ μικρή δόση σκιαγραφικού για να αποφευχθεί η περίπτωση να γίνει τοξικό το φάρμακο για τον οργανισμό μας.

Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε

Πολλοί θεωρούν ότι το αλάτι καταστρέφει τα νεφρά μας. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Το αλάτι είναι επιβαρυντικό μόνο αν έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ζάχαρη που γίνεται απειλητική για την υγεία των νεφρών μας όταν υποφέρουμε από σακχαρώδη διαβήτη. Γενικά, τα νεφρά και η καρδιά μας είναι δύο όργανα που αλληλεξαρτώνται. Όταν η καρδιά μας δεν είναι καλή, επηρεάζεται η υγεία των νεφρών μας και αντιστρόφως.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Σίγουρα, το νερό βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές στην κατανάλωσή του. Πολύ νερό χρειαζόμαστε μόνο όταν έχουμε νεφρολιθίαση. Τότε, τα τρία λίτρα νερό την ημέρα θα μας βοηθήσουν να αποβάλλουμε τις πέτρες από τα νεφρά μας και να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία τους.

Σε γενικές γραμμές, αν προσέχουμε να διατηρούμε την αρτηριακή μας πίεση και το σάκχαρό μας σε φυσιολογικά επίπεδα, αν δεν καπνίζουμε, δεν έχουμε υψηλή χοληστερίνη, φροντίζουμε να έχουμε σωστό βάρος και κάνουμε κάποια ευεργετική άσκηση για τον οργανισμό μας, θα ενισχύουμε την καλή λειτουργία των νεφρών μας. Πέρα απ’ αυτά, όμως, μπορούμε να συμμαχήσουμε με κάποιες τροφές που θεωρούνται καλές για τα νεφρά μας.

Συγκεκριμένα:

Τα μύρτιλλα έχει αποδειχθεί πως όχι μόνο βοηθούν στον καθαρισμό των νεφρών αλλά και της ουροδόχου κύστης προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παντζάρια, που θεωρείται μία πολύτιμη τροφή τόσο για την υγεία των νεφρών μας όσο και για το συκώτι μας και την χοληδόχο κύστη. Εξαιρετικά στον καθαρισμό των νεφρών μας είναι και το σέλερι με τις πολλές βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις διουρητικές του ιδιότητες, οι φράουλες, ο ανανάς που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στην περιοχή, τα κρεμμύδια που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή αλλά και το κάρδαμο που είναι απίστευτα δυναμωτικό και διουρητικό όταν, μάλιστα, πίνουμε το χυμό του.

Ελέγχοντας την υγεία των νεφρών μας

Τα νεφρά, δυστυχώς, δεν μας προειδοποιούν με κάποια συμπτώματα όταν αρχίσουν να υπολειτουργούν. Εκτός απ΄ την περίπτωση της νεφρολιθίασης, θα μας ενοχλήσουν μόνο όταν το πρόβλημά τους έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Ο συστηματικός και συχνός έλεγχος της υγείας τους, θα μας βοηθήσει να τα συντηρούμε σε καλή κατάσταση. Με απλές, εργαστηριακές εξετάσεις, αίματος και ούρων, θα ξέρουμε αν δουλεύουν σωστά ή αν χρειάζονται θεραπεία. Όταν προλάβουμε νωρίς την βλάβη τους, θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα ή ακόμα και να την θεραπεύσουμε.