Τους τελευταίους- πολλούς- μήνες, έχουμε μείνει μεγάλο διάστημα μέσα στο σπίτι μας. Σίγουρα, περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε ή θα φανταζόμασταν.  Άλλοι από εμάς έχουν προσπαθήσει, με όποιο τρόπο έχουν, να το ομορφύνουν ή να το κάνουν πιο άνετο. Άλλοι, θυμωμένοι με αυτή την κατάσταση, έχουν αφήσει το σπίτι στην μοίρα του. Εμείς, σκεφτόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το μεταμορφώσουμε σε ένα καταφύγιο γεμάτο ασφάλεια και υγεία. Σε τελευταία ανάλυση, ο λόγος που μας ανάγκασε να αναπτύξουμε ακόμη πιο στενούς δεσμούς μαζί του ήταν η διαφύλαξη της υγείας μας. Αυτό και μόνο, μπορεί να κάνει την προσπάθεια μας ακόμη πιο έντονη και τα αποτελέσματα πολύ καλύτερα απ’ αυτά που έχουμε στο μυαλό μας.

Ένας μεγάλος εχθρός της υγείας και της αναπνοής μας είναι η σκόνη. Φυσικά, την ορατή σκόνη συνηθίζουμε να την μαζεύουμε αλλά υπάρχει και η συσσωρεμένη σκόνη σε σημεία που δεν πηγαίνει ο νους μας. Τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι τα στρώματα στα οποία ξαπλώνουμε, τα χαλιά και οι καναπέδες που μας χαλαρώνουν. Όσο κουραστικό και αν είναι, οφείλουμε να καθαρίζουμε συχνά αυτά τα μέρη και με μεγάλη προσοχή. Το καλύτερο θα ήταν:

  • να καλύπτουμε το στρώμα μας με ένα ειδικό προστατευτικό ύφασμα, το οποίο θα αλλάζουμε τόσο συχνά όσο και τα σεντόνια μας. Κάθε τόσο μπορούμε να ψεκάζουμε το στρώμα με το εξειδικευμένο spray που σκοτώνει τα ακάρεα.
  • Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και με τον καναπέ μας. Αν, μάλιστα, το ύφασμά του δεν αφαιρείται για πλύσιμο, μπορούμε να καλύπτουμε τον καναπέ μας με ένα κάλυμμα, το οποίο θα αλλάζουμε συχνά.
  • Τα χαλιά χρειάζονται τακτικό σκούπισμα και αερισμό. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να τους κάνουμε βιολογικό καθαρισμό, με ειδικά μηχανήματα, κάθε τόσο.

Για την καθαριότητα του σπιτιού μας δεν χρειάζονται βαριά, χημικά καθαριστικά. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί για την οικολογική τους σύνθεση ή εναλλακτικά νερό με ξύδι και πράσινο σαπούνι, όπως έκαναν με μεγάλη επιτυχία οι γιαγιάδες μας.

Το νερό που φτάνει στις βρύσες μας δεν έχει πάντα την καλύτερη ποιότητα. Μπορεί να περιέχει επικίνδυνα μέταλλα, άλγη, βακτήρια, χλώριο και ιζήματα. Η απόκτηση ενός καλού φίλτρου που θα μας απαλλάξει από όλες τις δυσάρεστες ουσίες είναι ένας ακόμα τρόπος για να ενισχύσουμε την ασφαλή διαβίωσή μας μέσα στο σπίτι μας.

Ό,τι περιέχει φίλτρο, πρέπει να καθαρίζεται συχνά. Τα κλιματιστικά και οι ηλεκτρικές σκούπες μπορούν να γίνουν εστίες μικροβίων αν τα φίλτρα τους δεν ανανεώνονται με συνέπεια. Φυσικά, δεν είναι αρκετό να αλλάζουμε την σακούλα στην σκούπα μας. Έχετε αισθανθεί μερικές φορές μια δυσάρεστη μυρωδιά την ώρα που σκουπίζετε; Φταίει το φίλτρο που έχει μαζέψει ρύπους και βακτήρια και θέλει καθαρισμό ή αντικατάσταση αμέσως.

Τα σπίτια μας χρειάζονται καθαρό αέρα. Μπορεί τον χειμώνα να είναι δυσάρεστο να ανοίγουμε όλα τα παράθυρά τους για να ανανεώσουμε τον αέρα στο εσωτερικό του αλλά οφείλουμε να το κάνουμε και ας χαθεί προσωρινά η ζέστη του. Έτσι, θα μπορούμε να κοιμόμαστε πιο άνετα και να ξυπνάμε πιο ξεκούραστοι.

Ένας καλός αφυγραντήρας είναι, επίσης, απαραίτητος για να έχουμε υγιεινή ατμόσφαιρα. Αν, μάλιστα, το σπίτι μας έχει αποδεδειγμένα μεγάλα ποσοστά υγρασίας, ο αφυγραντήρας είναι ό,τι καλύτερο για να αναπνέουμε με μεγαλύτερη άνεση και να διατηρούμε την υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα.

Υπάρχουν πράσινα φυτά που καθαρίζουν το περιβάλλον και μερικά απ’ αυτά είναι η αλόη, το σπαθίφυλλο, ο φίκος, το ανθούριο, το μπέντζαμιν ή δράκαινα. Μια όμορφη, πράσινη γωνιά στο σαλόνι μας είναι ό,τι καλύτερο για να έχουμε ακόμη καλύτερη ατμόσφαιρα στον χώρο που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας.

Μάθαμε να απολυμαίνουμε τα πράγματα που φέρνουμε από το super-market και τα χέρια μας αλλά συχνά ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλα σημεία που συγκεντρώνουν ιούς και μικρόβια. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουμε πιο σχολαστικοί στην καθαρότητα της θήκης του κινητού μας τηλεφώνου, στο πόμολο της εξώπορτας αλλά και κάθε άλλης πόρτας, στους διακόπτες μας αλλά και στις επιφάνειες κοπής και προετοιμασίας του φαγητού μας.

Τα χημικά αρωματικά χώρου μπορεί να μας προσφέρουν μια προσωρινή αίσθηση φρεσκάδας αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αναπνοή μας, ειδικά αν υποφέρουμε από αλλεργίες. Οι συσκευές καύσης των φυσικών, αιθέριων ελαίων είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή, αν θέλουμε το σπίτι μας να έχει πάντα ένα διακριτικό, ευχάριστο άρωμα.

Τέλος, δεν φοράμε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Τα αφήνουμε στην εξώπορτα και μπαίνουμε μέσα με τις κάλτσες μας για να μην μεταφέρουμε στο χαλί ή το παρκέ μας ό,τι βρίσκεται στο πεζοδρόμιο ή την άσφαλτο.

Με μερικές απλές κινήσεις, μπορούμε να ζούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και υγεία. Αξίζει να το προσπαθήσουμε και να αγαπήσουμε πραγματικά το σπίτι μας.