Τα πράγματα στο τοπίο της πανδημίας αλλάζουν γρήγορα και το lockdown συνεχίζεται χωρίς να ξέρουμε πότε ακριβώς θα τελειώσει για να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας. Σίγουρα όλο αυτό δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα που πρέπει να δεχτούμε αν δεν θέλουμε να χάσουμε επιπλέον ενέργεια απ’ όση ήδη χάσαμε αντιδρώντας στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε ο εγκλεισμός μας στο σπίτι είναι πως άλλαξε τις μετακινήσεις μας και τον τρόπο διατροφής μας. Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς κληθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι, περιόρισε τόσο τις επαφές μας όσο και τις καθημερινές βόλτες μας ακόμα και αν αυτές αφορούσαν τη δουλειά μας και μόνο. Η καθιστική ζωή μπήκε ακόμη πιο έντονα στη ζωή μας και το σώμα μας φαίνεται να αντιδρά σε αυτό. Το μυοσκελετικό μας σύστημα υποφέρει και εμφανίζονται συχνά έντονοι πονοκέφαλοι, μούδιασμα στα άκρα, πόνοι στα μάτια αλλά και το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης που επηρεάζει και την ψυχολογία μας. Επιπλέον, η έλλειψη καθημερινής επαφής με ανθρώπους, μας έχει στρέψει στην αλόγιστη χρήση των social media. Αυτό, μας οδηγεί σε ακόμη περισσότερη καθιστική ζωή. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το πρόβλημα που προκύπτει από τα social. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ το αίσθημα της μοναξιάς και η ενδοσκόπηση μας φέρει αντιμέτωπους με την ζωή μας αλλά και τον εαυτό μας με έναν άδικο και επικριτικό τρόπο. Παρακολουθώντας καθημερινά στο instagram την «τέλεια» ζωή ανθρώπων, πολλοί από εμάς καταλήγουμε να νιώθουμε μειονεκτικά για όσα έχουμε. Το ίδιο συμβαίνει με κάποιους που ακολουθούν λογαριασμούς από ανθρώπους με τέλεια σώματα και φιλτραρισμένη ομορφιά, με αποτέλεσμα να αισθάνονται άσχημα για το δικό τους σώμα ή για το πρόσωπο τους.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η πανδημία έχει δυσκολέψει αρκετά και σε πολλά, διαφορετικά σημεία την ζωή μας. Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας να αντιδράσουμε σε αυτό και να ανατρέψουμε την ιστορία προς όφελος μας. Η άνοιξη είναι η καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε

  • Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε μόνοι μας αλλά δεν είναι και δύσκολο να προσφέρουμε στον εαυτό μας μια όμορφη βόλτα καθημερινά, όταν μάλιστα η φύση έξω οργιάζει και οι μέρες γίνονται όλο και πιο όμορφες. Αν πάλι η δουλειά μας είναι πολύ πιεστική και ελάχιστος ο ελεύθερος χρόνος, θα μπορούσαμε να πείσουμε τον εαυτό μας να μην κάθεται πολλές ώρες συνεχόμενα μπροστά στον υπολογιστή αλλά να σηκωνόμαστε κάθε ώρα για δέκα λεπτά, να βγαίνουμε στο μπαλκόνι, να τηλεφωνούμε σε έναν φίλο ή ακόμη και να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας βοηθώντας το σώμα μας να χαλαρώσει.
  • Ωραίες οι πολλές και περίπλοκες συνταγές του lockdown αλλά ακόμη καλύτερη η μεσογειακή διατροφή μέσα στην απλότητα της. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά της καραντίνας, θα πρέπει να σταματήσουμε να παραγγέλνουμε φαγητό από έξω και να αρχίσουμε να μαγειρεύουμε υγιεινά για τον εαυτό μας. Ζούμε στην χώρα που παράγει τα πιο νόστιμα λαχανικά και φρούτα. Σε συνδυασμό με το αγνό ελαιόλαδο, τα δημητριακά και το κατσικίσιο γιαούρτι, μπορούμε να έχουμε μια τέλεια διατροφή. Επίσης, δε θα ήταν κακή ιδέα να ακολουθήσουμε την Ορθόδοξη Σαρακοστή και να αποφύγουμε το κρέας για 40 μέρες. Έτσι, το σώμα μας θα μπορέσει να αποβάλλει πιο εύκολα τις τοξίνες και να βρει γρηγορότερα τις ισορροπίες του.
  • Ας κοινωνικοποιηθούμε μακριά από τα social. Ας προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τη χρήση τους και ας προσπαθήσουμε να ελέγχουμε τις πληροφορίες που συλλέγουμε. Ας πάψουμε να συγκρίνουμε την ζωή μας και τον εαυτό μας με την ζωή των άλλων και ας επικεντρωθούμε σε όλα εκείνα που έχουμε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά. Ο εαυτός μας είναι μοναδικός και υπέροχος και σίγουρα αξίζει να κυνηγάμε την καλύτερη εκδοχή του όχι για να συναγωνιζόμαστε τους άλλους αλλά για να είμαστε εμείς ακόμα πιο εντάξει απέναντί του. Επιστήμονες έχουν αποδείξει πως η μοναξιά προκαλεί στον οργανισμό τόσα προβλήματα όσο το κάπνισμα 16 τσιγάρων σε ημερήσια βάση. Επιλέγοντας να επενδύσουμε σε πραγματικές, ανθρώπινες σχέσεις και μειώνοντας τις ώρες που σπαταλάμε μπροστά τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, θα καταφέρουμε να έχουμε πιο υγιή οργανισμό και πιο καλή ψυχολογία.

Αυτή την άνοιξη θα κερδίσουμε την ζωή μας πίσω με κάθε τρόπο. Ας γεμίσουμε αισιοδοξία και ας αφήσουμε πίσω κάθε τι γκρίζο. Τα περιττά κιλά, η συνήθεια της απομόνωσης, η έλλειψη πίστης στον εαυτό μας, η κακή διατροφή και η ακινησία δεν καταπολεμούνται με κανένα εμβόλιο. Η επιστήμη έκανε το χρέος της απέναντί μας. Σειρά μας, τώρα, να κάνουμε όλα εκείνα που χρειάζονται για να βρούμε τις ισορροπίες μας και να ξανασυναντηθούμε με τις πραγματικές χαρές της καθημερινότητάς μας.