Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στην γρίπη, συνιστούμε ψυχραιμία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο εύκολο είναι να κινδυνέψουμε από έναν ιό, ούτε ότι δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να αποφύγουμε να νοσήσουμε. Τη χρονιά που μας πέρασε, νοσηλεύτηκαν με γρίπη, παραπάνω από 400 συμπολίτες μας και τα ποσοστά θνητότητας ήταν πολύ μεγάλα. Αν υπολογίσουμε ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί, θα καταλάβουμε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να εμβολιαστούμε. Μάλιστα, οι ειδικοί επιμένουν να λένε ότι για τον εμβολιασμό, δεν είναι ποτέ αργά και συμβουλεύουν όλους και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες να προχωρήσουν σε αυτόν.

Σχετικά με τον εμβολιασμό

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο και αυτό γιατί μετά από κάποιο διάστημα, παύει να  μας προστατεύει. Συγκεκριμένα, οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν είναι:

  • Όσοι έχουν περάσει τα 60 χρόνια και ειδικά εκείνοι που υποφέρουν από αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα και διαβήτη. Επίσης, όσοι παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα ή προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι.
  • Τα υγιή βρέφη πάνω από 6 μηνών και τα υγιή παιδιά πάνω από 4 χρονών.
  • Οι επαγγελματίες υγείας που είναι πάντα εκτεθειμένοι σε διάφορες ασθένειες.
  • Όσοι νοσούν από Aids ή άλλοι ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή ανοσοκαταστολής.
  • Οι έγκυες ή όσες πρόκειται να εγκυμονήσουν τους μήνες που υπάρχει έξαρση της γρίπης και
  • Όσοι είναι παχύσαρκοι.

Αντίθετα, όσοι έχουν παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν κάποιο κρύωμα με πυρετό, θα πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό.

Τα συμπτώματα της γρίπης

Όπως κάθε ιός, έτσι και η γρίπη, έρχεται συνοδεία κάποιων συμπτωμάτων που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Αν παρατηρήσουμε ότι έχουμε υψηλό πυρετό που επιμένει, νιώθουμε σοβαρή αδυναμία που δεν δικαιολογείται από την καθημερινότητά μας και αισθανόμαστε μεγάλο πόνο στις αρθρώσεις, καλό θα ήταν να σπεύσουμε στο γιατρό μας για εξετάσεις. Άλλα συμπτώματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ο ξηρός βήχας, η καταρροή, η χλωμάδα, ο συνεχής πονοκέφαλος αλλά και η διάρροια.

Η απλή γρίπη δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 μέρες και η αδυναμία να υποχωρήσει μερικές μέρες μετά. Οι πρώτες 7 μέρες είναι επικίνδυνες στη μετάδοση του ιού. Γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν, οι ασθενείς να παραμένουν σπίτι για δυο μέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη. Για να μην συμμετέχουμε στην εξάπλωση του ιού, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μας συμβουλεύει ο γιατρός μας. Έχουμε χρέος απέναντι στους συνανθρώπους μας και, σίγουρα, δε θα πάθουμε τίποτα αν μείνουν λίγο πίσω οι υποχρεώσεις μας.

Προλαμβάνοντας την γρίπη

Εκτός από τον εμβολιασμό μπορούμε να αποκτήσουμε μερικές, καλές συνήθειες που θα εμποδίσουν στον ιό να μας καταβάλει. Συγκεκριμένα:

  • Να αποφεύγουμε τους χώρους με συνωστισμό που είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε τον ιό από κάποιον άλλον
  • Να σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας πολλές φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούμε, επιπλέον, αντισηπτικό για τον καθαρισμό και την απολύμανσή τους.
  • Να φοράμε γάντια και μάσκα αν δουλεύουμε σε επαγγέλματα υγείας.
  • Να μην αγγίζουμε το στόμα, την μύτη και τα μάτια μας αν δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας.
  • Αν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να ρωτήσουμε τον γιατρό μας, τι θεραπεία πρέπει να λάβουμε για να προστατευτούμε καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε νοσούμε είτε όχι, καλό είναι να βήχουμε πάντα στο μαντίλι μας για να μην υπάρχει περίπτωση να γίνουμε μέρος της αλυσίδας που μεταδίδει τον ιό. Όπως προείπαμε, εκτός από τον εαυτό μας, οφείλουμε να προστατέψουμε και τους άλλους.